вторник, 21 февраля 2012 г.

Новомлинці задоволені своїм депутатом

Про кого найчастіше і з найбільшою вдячністю згадували на сільському сході у Нових Млинах, так це про депутата райради М.Ф. Росіка. Він регулярно цікавиться життям громади, в міру можливостей допомагає вирішувати проблемні питання, що стосуються життя села.
Найсвіжіший приклад – організована ним розчистка вулиць від снігових заметів. Сільський голова О.М. Згонник з цього приводу навіть трохи пафосно заявила: «У нас цієї зими усе – немов у Європі».

Для села з 199 мешканцями Нові Млини продемонстрували надзвичайну, як для сільського сходу, активність. Попри холод у фойє сільради аж 27 громадян прийшли на обговорення ситуації у рідному краї. Причому вони не обмежилися роллю пасивних спостерігачів – сипали питаннями, коректно коментували виступи промовців. Відчувалось, що байдужих людей на зібранні не було.
Почалося ж усе традиційно – з виступу сільського голови. О.М. Згонник навела статистичні дані про громаду: у Нових Млинах і Лосевій Слободі разом 359 мешканців. Торік укладено один шлюб, народилося троє малюків, а 14 сільчан відійшли у кращий зі світів. У місцевій школі наразі навчаються 23 учні, причому вже пораховано, що найближчими роками їхня кількість зросте до 27. Тож новомлиняни сподіваються на збереження своєї дев’ятирічки, тобто – її не закриють. Адже без школи вже й село ніби не село, втрачає своє обличчя - як не крути.
У мешканців територіальної громади – 153 корови, є бички, чимало (43) коней, 83 свині й 4 кози. Минулого року сільрада зібрала 830 гривень самооподаткування.
Про що можуть мріяти у Нових Млинах? З відверто нездійсненного – про прокладання нормальної дороги через Займище на Щорс. (Люди й самі добре усвідомлюють: під такий проект гроші з бюджету навряд чи виділять). З більш реального – хочуть відновлення автобусної зупинки на трасі. (Нагадаємо – кілька років тому якісь негідники почали із заздрісною регулярністю і впертістю нівечити цю споруду, тому одного дня вона взагалі зникла). Щоправда, де взяти гроші для подібної справи – ніхто не знає. Добрим був би такий варіант: упіймати отих, вибачте, недоумків (інакше й не скажеш), які доклали рук до руйнування громадського майна, і їхнім коштом відбудувати навіс, аби не чекати автобуса під дощем. Однак чи буде так? Сільський голова планує у теплу пору року продовжити заміну парканів у центрі села (добре, депутат райради М.Ф. Росік допоміг з матеріалом), вирішити питання рейсу приватного автобуса до Нових Млинів (попередня домовленість вже є), зайнятися дезінфікуванням громадських колодязів, подбати про підсипку доріг на деяких вулицях села. Ще одна нагальна справа – капітальний ремонт побудованого ще 2003 року мосту через Снов. Дерево не вічне, а без мостового переходу на правий берег річки – ніяк. Там і худоба пасеться, і сіножаті розкинулися.
Розповідали на сході й про халепу, в яку потрапили свого часу 99 місцевих мешканців. Ще у 2009 році одна начебто київська фірма, яка виявила інтерес до землі, домовилася про оренду їхніх ділянок строком на 5 років. Історія ця є аналогічною тим, що сталися й по деяких інших селах: жодної діяльності «фірмачі» не розпочали, а ось орендну плату вчасно віддавати людям чомусь не поспішають. І яка управа є на таких ділків? До того ж виникла проблема із оформленням субсидій. Де довідку про доходи взяти – мається на увазі про суму нарахувань за оренду? Хіба що до Києва, «на фірму» їхати…
Перед учасниками сходу з дуже розлогими міркуваннями про поточну ситуацію в державі виступив керівник апарату райдержадміністрації А.П. Миргородський. Він докладно розповів про ініціативи і конкретні кроки в сфері державного будівництва Президента В.Ф. Януковича, перспективні проекти розвитку, започатковані місцевими органами влади. Не оминув і міжнародної ситуації: докладно торкнувся причин війни у Лівії, партнерських стосунків між Україною та Росією, дуже тепло відгукнувся про політику білоруського президента Олександра Лукашенка. Наостанок навіть навів висловлювання відомого американського політика Збігнева Бжезинського. А завершив виступ багатозначною фразою: «Я сказав, а ви – думайте». Надалі А.П. Миргородський відповів на запитання присутніх. «Чому не ходить до Нових Млинів автобус з автотранспортного підприємства?» - поцікавилися люди. «Бо в законі про держадміністрації сказано, що органи виконавчої влади не можуть втручатися в господарську діяльність підприємств і вказувати їм, що робити», - пролунало у відповідь. До речі, новомлиняни виявили зацікавленість і загальнорайонними проблемами. Серед іншого спитали у промовця: чому керівний орган місцевої податкової інспекції переноситься до сусідньої Корюківки? Про які перспективи нашого району може йти мова? На думку А.П. Миргородського, така реорганізація може проводитися в контексті реалізації адміністративної реформи Президента В.Ф. Януковича, яка передбачає скорочення в деяких державних структурах.
В роботі сходу взяли участь і надали людям вичерпну інформацію О.Є. Стюрман (стосовно пенсійного забезпечення) і А.О. Кононенко (про земельні відносини). Завершився сход, можна сказати, оптимістично. Адже навіть попри труднощі, наш народ завжди своєю роботою засвідчить: жили, живемо і жити будемо.

Комментариев нет:

Отправить комментарий