вторник, 14 февраля 2012 г.

На загальних зборах громади у с.Жовідь

Лариса МАРТИНЕНКО
 1 лютого був перший пекучий мороз нинішньої зими, та ще й з 5-ї ранку в селі сталося аварійне відключення електроенергії. Не зважаючи на це, небайдужі жовідчани зібралися в сільраді на сход села (сільський клуб тут, як і в більшості сіл району, не опалюється).

ДОВІДКА: Громада сіл Жовідь і Піщанка налічує 327 чоловік, з яких 18 дітей шкільного віку і 12 – дошкільного. Діти забезпечені підвозом до садочка і на навчання у Гірськ та Нові Боровичі. На території сільради працює два фельдшерські пункти, бібілотека, клуб, поштове відділення, 2 магазини і псп «Яна плюс». 
У своєму звіті  сільський голова Тамара Бондар повідомила, що в минулому році 100% було сплачено самооподаткування, а от план надходжень по прибутках сільрада не виконала. Хоч на території сільради й працює псп «Яна Плюс», та воно зареєстроване у с.Петрівка. Отже й увесь податок на прибуток від діяльності підприємства іде в Петрівську, а не Жовідську сільраду. (Така ж історія і з магазином приватного підприємця.)
Але саме завдяки сільгосппідприємству село ожило, тож за створені робочі місця, за прочищені дороги і за допомогу у вирішенні інших проблем села Тамара Миколаївна від імені очолюваної нею громади подякувала керівнику псп О.Д.Веселому. На зборах був присутній керуючий справами псп Микола Нестеренко, який порушив питання про перенесення весною пасовища для власних корів жовідчан на інше поле (нинішнє пасовище прилягає до ферми, і «Яна Плюс» хотіла б там зробити літній табір для своїх корів). Це викликало бурхливе обговорення у сільчан, проте більшість погодилась з пропозицією. Перенесення пасовища буде сприяти і збереженню асфальтованої дороги в селі, бо велика череда фермських корів не ходитиме по ній двічі на день, як минулого літа.
Т.М.Бондар закликала мешканців села не створювати стихійні сміттєзвалища, а навпаки, з приходом весни просила поприбирати не тільки біля своїх обійсть, а й біля своїх городів. А Г.І. Кайдала запропонувала зібратися на весняну толоку, щоб впорядкувати кладовище і дорогу до нього. Було прохання до мешканців села утримувати на прив`язі своїх собак, адже до сільради неодноразово надходили скарги на окремих жовідчан. Нарікали селяни на нерегулярне автобусне сполученням з райцентром. Та ще й інколи відправляють автобус на 16 місць, який не здатен вмістити всіх бажаючих на такій великій ділянці як Щорс- Клюси. Приватний рейс Чернігів – Клюси взагалі вже відмінено як невигідний. Так пояснили власники у телефонній розмові сільському голові. «Дякуємо приватному перевізнику Івану Капусті, який не залишає нас», - говорили селяни. Але що робити інваліду І групи, якого кожні три дні треба возити на гемодіаліз в Чернігів? Витрати на квитки районний бюджет повертає, але коли не ходять автобуси, родичі везуть його своїм авто. Витрати на бензин в такому разі ніхто вже не відшкодує. Що робити родині далі?
У складі делегації з райцентру, яка прибула на зібрання під керівництвом заступника голови РДА Володимира Карпенка, були начальник управління пенсійного фонду в Щорському районі Марія Шидловська та начальник відділу грошових виплат та компенсацій управління соцзахисту населення Тетяна Биховець. Володимир Миколайович поінформував присутніх про соціально-економічне становище району і плани на майбутнє, пріоритетом яких залишається енергозбереження. Особливу увагу радив приділяти неблагополучним сім`ям, одиноким і престарілим людям - особливо в період похолодання. Про роботу управління пенсійного фонду розповіла Марія Семенівна, наголосивши на тому, що затримки з виплати пенсій в районі не існує. Лише ті, хто отримує її через пошту, отримують її із невеликим запізненням, бо пенсія іде на Щорсівщину через Корюківський ЦПЗ.
Про специфіку діяльності свого відділу розповіла Тетяна Миколаївна і звернула увагу тих, хто має право на отримання субсидії, що подати документи бажано до 1 вересня (хоч прийматимуть їх до кінця року), аби своєчасно отримати виплати.
Сход пройшов у спокійній робочій обстановці. Після закінчення селяни оточили спеціалістів з району, щоб отримати відповідь на індивідуальні запитання.

Комментариев нет:

Отправить комментарий