пятница, 13 июля 2012 г.

Турботи аграріїв

Чергове засідання колегії райдержадміністрації, яке відбулося 26 червня, його учасники практично повністю присвятили розгляду стану справ у сільському господарстві.
Провідну доповідь виголосив заступник голови РДА, начальник управління агропромрозвитку М.Ф. Колодюк. Він зосередив увагу присутніх на питаннях заготівлі кормів та готовності техніки до збирання врожаю зернових.
За планом сільгосппідприємства району повинні для зимівлі худоби заготовити 2400 т сіна, 7200 – силосу, 9300 – соломи. Щоб досягти таких показників, перш за все господарствами збільшено посівні площі під кукурудзу на силос та зелений корм з 220 до 482 га, у червні додатково посіяно 350 га однорічних кормових культур. На заготівлю залучається 8 комбайнів, 22 трактори, 14 прес-підбирачів. Станом на 25 червня вже заготовлено 65% сіна, хоч через примхливу погоду темпи роботи нижчі, ніж торік. Найкраще організована сінозаготівля в псп «Турчанка» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Слід зауважити, що з року в рік по району спостерігається доволі низька якість сіна. Як вихід з такої ситуації пропонується перейти на заготівлю сінажу. Принаймні, досвід господарств Борзнянського району (та й країн Європи) переконливо свідчить: саме такий підхід сприяє підвищенню продуктивності худоби. Стосовно жнив, то під зерновими в районі – 11 тис. 693 га. Причому половина цієї площі спільно припадає на СТОВ «Щорссільгоспсервіс» (29%) і псп «Яна Плюс» (21%). Для комплексу збиральних робіт господарства району потребують 360 т пального, але в наявності нині є лише 10%. (Станом на 20 червня). Сільгосппідприємства Щорсівщини мають 32 комбайни, ще 4 – у фермерів. За розрахунками навантаження на одиницю такої техніки більш ніж удвічі перевищує норму, а це може спричинити нездатність зібрати врожай протягом оптимального агротехнічного строку (10-12 днів). Тож планується залучити до роботи 14 комбайнів з-за меж району. До речі, також недостатньо і зерноочисної техніки. Стосовно сушіння зерна, то псп «Яна Плюс» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс» закупили сушильне обладнання, наразі вирішується питання його монтажу. А ще – біля залізниці, на станції Камка, розпочалися підготовчі роботи із зведення елеватора для тимчасового зберігання зерна. Наостанок М.Ф. Колодюк висловив побажання на адресу керівників сільгоспформувань: подбати належним чином про техніку безпеки під час жнив і головне – приділити увагу створенню умов для робітників, які працюватимуть у полі. Від цього залежить дуже багато…
В обговоренні доповіді взяли участь головний агроном псп «Яна Плюс» В.М. Корчака, керівник псп «Турчанка» В.М. Гвоздьов. За результатами розгляду були ухвалені відповідні рішення, які озвучив перший заступник голови райдержадміністрації В.Є. Алєксєєв. У роботі колегії взяв участь начальник фінансового управління облдержадміністрації В.В. Дудко.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий