среда, 4 июля 2012 г.

Громадська рада Щорсівщини активізує свою діяльнсть


Найбільш незахищена і найменш поінформована верства населення – це сільська. Бо мешканці сіл мають обмежений доступ як до інформації, так і до благ цивілізації. Віддаленість сіл від райцентру, а в той же час погані дороги і нерегулярне автобусне сполучення призводять до того, що у селян накопичується безліч проблем, які потребують вирішення. 
А сільський сход, на який приїжджають представники законодавчої і виконавчої гілок влади, представники ЗМІ, начальники управлінь, служб відбувається у сільських громадах всього один раз на рік. Люди звертаються на ньому із своїми проблемами, які беруться до уваги. Деякі з них вирішуються, деякі відкладаються на потім, а наступний сход лише через рік….
Отже створюється інформаційний вакуум громади щодо діяльності районної влади, бо нема швидкого зворотного зв’язку. В громаді може виникнути втрата довіри до влади, з’являються невдоволені мешканці, відповідно, можливе прийняття не тих рішень, які важливіші на даному етапі для селян.
Тому громадська рада при Щорській райдержадміністрації, яку очолює керівника районної благодійної організації «Аратта» Володимир Смоляк,  реалізує проект за підтримки міні-грантів, наданих Чернігівським освітнім центром «Ініціатива» у рамках проекту «Вирішення місцевих проблем через співпрацю різних соціально активних груп у районних центрах Чернігівської області» та за фінансової підтримки Національного фонду сприяння демократії (США), що полягає у співпраці з громадською радою різних соціально активних груп з сіл Щорсівщини для вирішення місцевих проблем. Керівник проекту - волонтер «Аратти», заступник голови громадської ради  Ольга Зарецька. Для початку обрано три  села району – В.Щимелі, Рогізках та Кучинівці. Тренери з Чернігова Павло Пущенко та Неля Лавриненко 15 червня провели перший навчальний семінар з активістами та сільськими головами  обраних для проекту сіл.  Надалі вони співпрацюватимуть з громадською радою на користь своїй громаді. Наступна зустріч планується у липні.
Громадська рада це — постійно діючий колегіальний виборний консультативно-дорадчий орган, утворений для забезпечення участі громадян в управлінні державними справами, здійснення громадського контролю за діяльністю органів виконавчої влади, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики. Вона збирає, узагальнює та подає органу інформацію про пропозиції громадських організацій щодо вирішення питань, які мають важливе суспільне значення. Також може організовувати публічні заходи для обговорення актуальних питань розвитку галузі чи адміністративно-територіальної одиниці. До її складу входять голови райкому профспілок, громадських організацій. 
- Варто більш широко  інформувати населення району про роботу громадської ради при РДА для подальшої дієвої співпраці. Перший позитивний досвід у виявленні та вирішення проблем сіл, які приймуть участь у проекті буде прикладом для інших сільрад. Адже спільними зусиллями можна оцінювати роботу влади, впливати на рішення, які приймаються на рівні району, - вважає Володимир Смоляк. – Благодійна організаці «Аратта», яку я очолюю, активно працює з 2003 року. Основна її діяльність – це допомога багатодітним, малозабезпеченим сім`ям та сім`ям з дітьми інвалідами, а також один одному між членами організації. Маючи певний досвід ми вирішили розширити коло своєї роботи, реалізувавши разом з громадською радою цей проект на підтримку сільських мешканців.

Дійсно, мешканці села зазвичай приходять до сільського голови з проблемами і пропозиціями, проте не все можна вирішити на місцевому рівні. А от потрапити на прийом до голови райради чи райдержадміністрації зможуть, звичайно, не всі. Наприклад, на селах люди отримали у власність будинки, земельні ділянки, паї тощо, але не мають достатньо правових знань, як розпорядитися цим майном, як правильно узаконити цю власність. Сільське населення знаходиться в певній соціальній ізоляції, оскільки на відміну від міського населення воно має обмежений доступ до Інтернету, відсутні громадських організації в селах, які здійснюють правову і просвітницьку діяльність тощо. І фактично, крім сільського голови, нема тих, хто б озвучував проблеми селян. Тому активісти, які співпрацюватимуть з громадською радою,  будуть не лише озвучувати проблеми, а й сприяти їх вирішенню. Сільчани повинні стати активними учасникам проекту і мають спілкуватися з активістами-односельцями, що дасть змогу змінити життя громади на краще. Відповідно буде забезпечено зворотній зв'язок з районною владою, що сприятиме подоланню інформаційній ізоляції в сільській місцевості, сприятиме забезпеченню більшої відкритості діяльності органів влади.
Тож не будьте байдужими. Якщо ви відчуваєте потенціал і готові допомогти своїй громаді – зробіть перший крок – зверніться у сільраду, у громадську раду чи в районну благодійну організацію «Аратту» за тел.. 2-31-30, 2-11-80. Тільки спільно з вами можна вирішувати всі питання, що вас хвилюють, а влада буде змушена врахувати думку громади.
Лариса МАРТИНЕНКО
http://schorsadm.cg.gov.ua/index.php?id=29869&tp=0# 

Комментариев нет:

Отправить комментарий