четверг, 10 марта 2011 г.

Корюківська трагедія - найбільша в Європі!


Другого березня чи не вся Корюківка зібралася біля пам’ятника розстріляним і живцем спаленим 7000 землякам. Трагедія, яка сталася у перші дні весни 68 років тому (справедливо названа найбільшою у Європі), і досі щемним болем огортає її живу душу, б’є в набат, ніби наголошуючи: «Таке ніколи не повинно повторитися!», «Фашизму – ніколи не відродитися!».
Вшанувати пам’ять невинно убієнних людей приїхали голови обласної державної адміністрації і обласної ради Володимир Хоменко та Анатолій Мельник, керівний склад корюківського земляцтва у Києві, інші високопосадовці зі столиці та обласного центру.
На висоті була і районна влада, її перші особи, заступники, керівники підприємств і закладів. Непідробну щиру участь демонструвала міська громада – від малого до великого. На очах у всіх бриніли сльози. А від вінків, гірлянд, букетів живих квітів, здавалося, змінився навіть тамтешній ландшафт.
Після урочистої ходи і мітингу у районному БК відбулася презентація нещодавно виданого збірника документів і матеріалів: «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» (Чернігів, 2010 р.). Слухати і дивитися ті страшні епізоди і ту страшну правду не витримували нерви…
По закінченню презентації ніхто не поспішав розходитися – і влада, і пересічні громадяни вголос заявляли про необхідність спільних дій заради відродження вже погодженого проекту будівництва Меморіального комплексу - на згадку про цю велику драму.
До участі у проекті за-прошуються й усі райони-сусіди, в тому числі і наш, Щорський. Не будемо байдужими!
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий