пятница, 18 марта 2011 г.

Правила благоустрою



Правила благоустрою, забезпечення чистоти, порядку утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків та додержання тиші в громадських місцях м. Щорс.
 

1. Загальні положення.
1.1. Правила благоустрою території м. Щорс, додержання тиші в громадських місцях та житлових зонах (далі - Правила) встановлюють єдині та обов’язкові для виконання норми і вимоги в сфері благоустрою, додержання тиші, визначають порядок прибирання та утримання міських територій, в тому числі і прилеглих до меж будівель, споруд та огорож, а також внутрішніх виробничих територій, для всіх юридичних і фізичних осіб, користувачів або власників земельних ділянок, забудовників, власників та орендаторів приміщень, споруд, будівель, розташованих на території м. Щорс, незалежно від форм власності, відомчої приналежності та громадянства.
1.2. Правила розроблені на підставі діючого законодавства України.
1.3. Правила містять загальнообов’язкові на території міста норми, за порушення яких передбачена відповідальність відповідно норм чинного законодавства України.
1.4. Ці Правила регулюють правовідносини учасників щодо благоустрою території міста Щорс. Забезпечення в ньому чистоти та належного санітарного стану, додержання тиші в громадських місцях і визначають комплекс заходів, необхідних для забезпечення чистоти і порядку.
1.5. Учасниками правовідносин відповідно до Правил є відповідальні посадові особи, громадяни, а також посадові особи, уповноважені здійснювати контроль за дотриманням цих Правил.
1.6. Основні терміни.
У даних правилах терміни мають такі значення:
- благоустрій міста – стан чистоти, впорядкування, злагодженості та зручності побуту в місті,
- суб’єкт господарювання – зареєстрована в установленому законодавством порядку юридична особа незалежно від її організаційно-правової форми та форми власності, яка проводить господарську діяльність, крім органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також фізична особа – суб’єкт підприємницької діяльності,
- територія прибирання – територія на якій проводиться комплекс заходів щодо збору, вивезення сміття та складається з території суб’єкта господарювання, закріпленої території та прилеглої території,
- територія суб’єкта господарювання – це територія в межах виділеної земельної ділянки, яка знаходиться у власності користувачів або надана в оренду фізичним чи юридичним особам,
- закріплена територія – територія, яка закріплена рішенням виконавчого комітету міської ради за суб’єктом господарювання,
- прилегла територія – територія, яка межує з територією суб’єкта господарювання на відстані 15 м (по периметру) від огорожі, споруди або обмежена краєм проїзної частини вулиці чи дороги включаючи прибардюрну частину;
- малі архітектурні форми та елементи зовнішнього благоустрою – в'їздні знаки, рекламне обладнання, ліхтарі вуличного освітлення, урни, паркани, паркові лави;
- відповідальні посадові особи – посадові особи суб’єктів господарювання;
- спеціалізовані підприємства – підприємства, функціональним призначенням яких є виконання відповідних робіт;
- відходи – будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення;
- відходи побутові (тверді, рідкі), сміття – усі рештки сфери споживання, які утворюються в житлових приміщеннях, організаціях, установах (пакувальні засоби, поламані меблі, харчові рештки, тощо), а також сміття з вулиць, новобудов та інше;
- відходи промислові – рештки сировини, матеріалів або напівфабрикатів, що утворюються під час виготовлення продукції і які втратили свої корисні властивості в процесі фізико-хімічної переробки;
2. Обов’язки суб’єктів господарювання та громадян по благоустрою міста.
Відповідальні посадові особи та громадяни зобов’язані:
2.1. Здійснювати благоустрій вулиць, парків та інших міських територій лише на основі проектів, які передбачають весь комплекс робіт, що впливає на художню виразність, не обмежує і не перешкоджає прибиранню територій сучасним механізованим способом.
         2.2. Будівництво і встановлення кіосків, павільйонів, лотків, огорож, парканів, палаток різного призначення та інше проводити тільки на підставі розроблених проектів та дозволу, виданого виконавчим органом міської ради в установленому порядку.
2.3. Забезпечувати технічну справність і безпечність шляхів, тротуарів та інших твердих покрить, тимчасових споруд, а також малих форм архітектури, в тому числі торгово-побутових кіосків, шляхових знаків, скульптур, обладнання дитячих ігрових та спортивних майданчиках, розміщених на територіях домоволодінь, парках та вуличних територіях. Малі архітектурні форми повинні утримуватись в задовільному стані, фарбуватися не рідше одного разу на рік.
2.4. В зеленому будівництві планомірно підвищувати декоративні якості лісопарку, озеленювальних насаджень, доводячи їх до рівня садово-паркового мистецтва шляхом ландшафтної реконструкції. Проводити своєчасний знос аварійних зелених насаджень.
2.5. Постійно зберігати архітектуру фасадів будинків та їх оздоблення, не допускати фарбування стін облицьованих гранітом та іншими природними матеріалами.
2.6. Утримувати фасади будинків, споруд та огорожу в належному технічному стані.
2.7. Перевозити всі види вантажів (особливо рідких і сипучих) тільки на обладнаних або пристосованих для цього автомашинах і причепах, не допускати забруднення територій населених пунктів.
2.8. Утримувати кришки колодязів підземних комунікацій у справному стані та на рівні дорожнього покриття.
2.9. Забезпечувати в районах зелених насаджень охоронну зону повітряних електричних ліній та підземних теплових, водопровідних і каналізаційних мереж.
2.10. Облаштовувати газони та квітники, постійно косити газони на території прибирання.
2.11. При проведенні будівельних робіт встановлювати огорожу місця виконання робіт та утримувати її в належному технічному і санітарному стані, встановити інформаційні щити із зазначенням організації – виконавця, відповідального за проведення робіт, строку їх закінчення, номер телефону, за яким можливо одержати додаткову інформацію.
         2.12. Не допускати самовільного прокладання телефонних ліній та ліній кабельного телебачення, інтернету без дозволу відповідних органів міської ради.
2.13. Утримувати в задовільному стані номерні знаки житлових будинків, таблички та вивіски на службових, виробничих та інших будівлях.
         2.14. При торгівлі пивом встановлювати в місцях виносної торгівлі необхідну кількість біотуалетів та проводити їх своєчасне обслуговування.
2.15. Підтримувати санітарний стан вулиць, прибудинкових територій, місць масового відпочинку та інших територій на рівні встановлених правил, вимог, приділяючи особливу увагу санітарно-побутовим спорудам.
3. Порядок утримання і прибирання
вуличних, дворових територій, міста.
Прибирання і утримання міських територій у порядку, встановленому даними правилами, проводиться:
3.1. Механізоване та ручне прибирання проїжджої частини вулиць, тротуарів, зупинок громадського транспорту здійснюється спеціалізованими підприємствами.
3.2. Суб’єкти господарювання – підприємства, організації, установи, заклади прибирають прилеглу та закріплену територію.
3.3. При наявності розриву між будівлями або земельними ділянками, якщо межа між ними не визначена виконавчим комітетом міської ради та актом землекористування, межею являється середина розриву.
3.4. Житлово-експлуатаційна дільниця здійснює прибирання асфальтного покриття, зелених зон та на внутрішньо квартальних територіях міста. Прибирання в межах домоволодінь здійснюють власники цих домоволодінь.
3.5. Всі торгівельні, орендні підприємства та організації незалежно від форм власності та відомчої належності, які розміщені в житлових будинках та на територіях домоволодінь, а також кіоски, майстерні, лотки і інші повинні мати погоджені з санепідемстанцією та житлово-експлуатаційною дільницею схеми прилеглих територій, прибирання яких здійснюється працівниками цих підприємств чи організацій.
3.6. Прибирання відведеної та прийнятою будівельниками під забудову території, а також території навколо будівельних майданчиків по периметру на відстані 15 м виконується будівельними організаціями до здачі об’єкта в експлуатацію.
3.7. Щорська дистанція колії Південно-Західної залізниці здійснює прибирання залізничного полотна та прилеглі до цього полотна схили в межах міста.
3.8. Прибирання на ділянках навколо вуличних кіосків, ринків, павільйонів, лотків, трансформаторних підстанцій, теплопунктів, бойлерних та пересувних об’єктів торгівлі в радіусі 15 м здійснюють власники цих об’єктів.
3.9. Власники земельних ділянок, орендарі, будівлі та ділянки яких розміщені на вулицях, що не мають забудови з протилежної сторони, прибирають весь масив проїжджої території, обох тротуарів.
3.10. Прибирання міських територій в районах приватної забудови здійснюється їх власниками в межах домоволодінь до проїжджої частини вулиці.
         3.11. Спеціалізовані комунальні підприємства встановлюють урни на тротуарах, зупинках громадського транспорту, в парках, скверах та інших громадських місцях.
         Суб’єкти господарювання інших форм власності зобов’язані встановлювати урни біля входу і виходу з адміністративних, побутових, навчальних, торгових приміщень, біля торгових палаток, павільйонів та інших споруд.
         Урни повинні утримуватися в належному естетичному, технічному стані та щоденно звільнятися від сміття.
3.12. Прибирання вулиць і тротуарів в період снігопаду проводиться спеціалізованими підприємствами.
При снігопадах і ожеледиці суб’єкти господарювання зобов’язані на територіях суб’єкта господарювання очищати тротуари від снігу та льоду та посипати піском. Своєчасно очищати дахи, водостічні труби, карнизи від льоду із забезпеченням заходів безпеки (встановлення огорож на тротуарах і негайним прибиранням скинутого снігу та льоду).
Пісок заготовлюється кожним суб’єктом господарювання до настання холодів.
3.13. Відповідальні посадові особи суб’єктів господарювання зобов’язані щорічно за два місяці до кінця календарного року укладати договори на наступний рік з спеціалізованими організаціями на вивіз та знешкодження відходів та сміття.
4. Очистка домоволодінь.
4.1. Відходи та сміття вивозиться спеціалізованими підприємствами з усіх домоволодінь на підставі укладених договорів, спеціально обладнаним транспортом.
4.2. Суб’єкти господарювання та громадяни, які мають будинки на правах приватної власності зобов’язані щорічно, за два місяця до кінця календарного року, укладати договори вивезення, приймання та знешкодження побутових відходів на наступний рік.
4.3. Місця (майданчики) для розміщення у дворах контейнерів по збору твердих побутових відходів визначаються житлово-експлуатаційною дільницею і узгоджуються з міською радою, відділом архітектури та містобудування районної ради, районною санепідемстанцією. До місця (майданчика) забезпечується вільний проїзд.
4.4. Місця зупинок спецавтотранспорту по збору побутових відходів визначаються власниками будинків спільно із спеціалізованим підприємством.
Графіки руху спецавтотранспорту по збору побутових відходів розробляються спеціалізованим підприємством.
4.5. Прибирання майданчиків, на яких розміщені контейнери, сміттєзбірники і прилеглі до них території, місця збору побутового сміття у спецтранспорт здійснюють житлово-експлуатаційна дільниця, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків та інші суб’єкти господарювання.
В районах приватної забудови місця збору побутового сміття у спецтранспорт прибирає водій спецтранспорту.
 За належний технічний стан сміттєзбірників (контейнерів) несе відповідальність їх власник.
4.6. Вивіз рідких нечистот із вигрібних туалетів домоволодінь незалежно від їх форм власності та відомчої належності здійснюється спеціалізованим транспортом.
4.7. Домовласники забезпечують вільний під’їзд до вигрібних ям і туалетів та освітлення даних територій в темний час доби.
4.8. Вибирання твердих осадків із каналізаційних колодязів, вигрібних туалетів та ям проводиться безпосередньо на транспортний засіб для негайного їх вивезення.
4.9. Дворові та громадські туалети повинні утримуватися їх власниками в постійній чистоті і справності та своєчасно дезінфікуватись.
4.10. При виконанні в будинках ремонтних робіт будівельне сміття щоденно вивозиться власниками будинків (квартир) та організаціями, які проводять ремонт.
4.11. Відповідальні посадові особи житлово-експлуатаційної дільниці та відомства, що мають на балансі житловий фонд, зобов’язані:
- утримувати підвали, горища, інші підсобні приміщення закритими або обладнувати їх сітками для попередження проникнення в них тварин та гризунів.
- забезпечувати прибирання підвалів від сміття, сторонніх предметів, а також своєчасну санітарну обробку їх після аварійних ситуацій на внутрішньо- будинкових мережах.
5. Проведення земляних робіт.
5.1. Для здійснення земляних робіт, які проводяться на міських територіях (вулицях, провулках, спусках, зелених зонах, площах і розташованих на них дорогах, тротуарах) – суб’єкти господарювання, які безпосередньо проводять роботи, повинні отримати в міській раді дозвіл (ордер) на право виконання земляних робіт.
Підставою для отримання дозволу (ордеру) є графік виконання робіт та договір з спеціалізованими підприємствами на відновлення асфальтобетонного покриття та зелених зон.
5.2. Розміщення і прокладка підземних споруд та інженерних мереж в м. Щорс виконується у відповідності до проектів, погоджених з усіма зацікавленими службами міста згідно відповідного рішення виконавчого комітету міської ради.
5.3. При проведенні робіт, пов’язаних з розкопуванням ґрунту, суб’єкти господарювання забезпечують за власний рахунок відновлення поверхні пошкодженої ділянки та існуючого покриття в термін, встановлений ордером.
5.4. У всіх випадках під час виконання земляних робіт повинні бути забезпечені безпечні умови для руху транспорту та пішоходів:
5.5. Відповідальність за організацію безпеки руху транспорту і пішоходів у місцях виконання робіт до повного відновлення дорожнього покриття і здачі ордера залишається за виконавцем робіт.
5.6. Відновлення асфальтного покриття місць розкопок та зелених зон здійснювати тільки спеціалізованими організаціями, які забезпечують необхідну якість відновлювальних робіт.
5.7. При виконанні робіт забороняється:
6. Утримання та охорона зелених насаджень.
6.1. Зелені насадження – дерева, кущі, клумби, газони, плодово-ягідні та декоративні насадження, парки, сквери та лісосмуги, озеленені упорядковані території, зелені зони та інші об’єкти озеленення.
За функціональними ознаками та за характером використання зелені насадження розподіляються на:
- загального користування (парки, сквери, лісопарки, та ін.);
- обмеженого користування (насадження на територіях громадських і житлових будівель, шкіл, дитячих закладів, закладів охорони здоров’я, промислових підприємств, складських територій тощо);
- спеціального призначення (насадження вздовж вулиць, у санітарно-захисних і охоронних зонах, на територіях, кладовищ, ліній електропередач високої напруги, пришляхові насадження в межах міста, захисні, та інші насадження).
6.2. Охорона зелених насаджень міста включає систему правових, організаційних, економічних та інших заходів, спрямованих на їх раціональне використання з врахуванням природоохоронного, рекреаційного, історико-культурного призначення.
Охорона зелених насаджень міста Щорс є громадським обов’язком кожного жителя. Всі громадяни при відвідуванні зон відпочинку, лісопарків, садів, скверів, та інших місць масового відпочинку зобов’язані підтримувати чистоту, порядок, бережно ставитись до зелених насаджень, запобігати пошкодженню та нівеченню дерев, кущів, квітів, газонів, сприяти органам внутрішніх справ, органам державної влади та місцевого самоврядування, власникам зелених насаджень в боротьбі з порушниками цих Правил.
6.3. Відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається:
на вулицях перед будівлями до проїжджої частини, всередині квартальних насаджень та садів – на власників (орендарів) житлових, громадських і промислових будівель та споруд, а також на власників, будівель побуту, торгівлі, освіти, охорони здоров’я, які розташовані у житлових районах;
на територіях підприємств, а також на прилеглих до них ділянках і санітарно-захисних зонах – на ці підприємства;
на територіях зелених насаджень, відведених під будівництво, з дня початку робіт – на керівників організацій, котрим відведені земельні ділянки, або керівників будівельних організацій;
на пустирях – на керівників прилеглих підприємств за рішенням виконавчого комітету міської ради;
на приватних садибах і прилеглих ділянках – на їх власників.
6.4. До обов’язків власників і користувачів міських зелених насаджень входить:
забезпечення збереження насаджень, квітів, газонів, доріжок і обладнання та належний догляд за ними відповідно до чинного законодавства України та цих Правил;
забезпечення поливання зелених насаджень та вжиття заходів до розширення їх площ;
вжиття протягом року необхідних заходів щодо боротьби із шкідниками та хворобами зелених насаджень, в тому числі замазування пошкоджень, забезпечення лікування зелених насаджень;
видалення сухостійних дерев та чагарників, вирізування сухих і поламаних гілок самостійно або за договорами із спеціалізованими підприємствами та організаціями. При цьому вирубування сухостою проводиться після погодження з виконавчим комітетом міської ради та екологічною інспекцією;
косіння трави, збирання та вивезення сміття та опалого листя;
заміна у повному обсязі засохлих та пошкоджених, а також садіння нових дерев і кущів;
забезпечення в районах зелених насаджень охоронної зони повітряних електричних ліній та підземних теплових, водопровідних і каналізаційних мереж. Своєчасне обрізування гілок в охоронній зоні струмопровідних мереж, а також тих, що закривають найменування вулиць та номерні знаки будинків, забезпечують енергозабезпечуючі організації та балансоутримувачі житлових будинків;
проведення ефективних заходів по підвищенню родючості ґрунтів, запобігання забрудненню зелених насаджень відходами, сміттям, їх заболочуванню та заростанню бур’янами;
підживлення і поливання дерев і кущів, обрізання їх крон, вирізування сухих гілок, знешкодження омели та інших паразитичних утворень, утримання в належному стані живої огорожі (газонного бордюру);
огородження дерев при проведенні будівельних та ремонтних робіт;
власники будівель та інших архітектурних форм, що знаходяться на території зелених насаджень, зобов’язані своєчасно ремонтувати все своє майно та будівлі, утримувати його в належному технічному та естетичному стані.
6.5. На території зелених насаджень забороняється:
- зносити та пересаджувати дерева, кущі, квітники та інші види зелених насаджень, влаштовувати городи, змінювати планування без відповідного дозволу вповноваженого органу та ордеру на виконання таких робіт. При цьому знесення і пересадка зелених насаджень здійснюється за рахунок коштів забудовників;
- складувати будь-які матеріали;
- влаштовувати звалища сміття, снігу та льоду;
- обладувати стоянки автомашин, мотоциклів, велосипедів та інших транспортних засобів;
- будь-яке будівництво, у тому числі і павільйонів для торгівлі, розміщення малих форм архітектури без погодження (рішення) повноважного органу міської ради;
- використовувати малі форми архітектури не за призначенням;
- ходити по газонах, влаштовувати катки, кататися на ковзанах, санчатах, за винятком місць, спеціально для цього відведених і обладнаних;
- випалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки;
- підвішувати на деревах гамаки, гойдалки, вірьовки для сушіння білизни, прикріплювати рекламні щити, електропроводи, електрогірлянди з лампочок та інші предмети, якщо вони можуть пошкодити дерево;
- добувати з дерев сік, смолу, робити надрізи, написи, забивати цвяхи, скоби, обмотувати дерева дротом, наносити інші механічні пошкодження деревам розташованим за межами особистих земельних ділянок;
- знищувати мурашники, ловити птахів і звірів та стріляти у них;
- засмічувати і засипати водоймища або влаштовувати на них загати;
- випускати та вигулювати собак без намордників, випасати худобу, ламати та псувати дерева, кущі, квітники, зривати квіти, бутони та бруньки;
- захаращувати газони після пікніків;
- відводити ділянки під забудову постійного або тимчасового характеру, ділянки під вантажно-розвантажувальні роботи;
- після закінчення торгівлі залишати на території зелених насаджень сміття, грязь, контейнери та інші предмети і речовини.
6.6. Порядок знесення зелених насаджень при будівництві.
Підприємствам, установам, організаціям всіх форм власності, їх філіям та представництвам, фізичним особам знесення зелених насаджень дозволяється при наявності відповідного дозволу (ордеру) виконавчого комітету міської ради.
6.7. Відповідно до вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» всі зелені насадження підлягають державній охороні. За самовільне знищення і пошкодження зелених насаджень керівники підприємств, установ та організацій, а також фізичні особи, винні в спричиненні шкоди зеленим насадженням, самовільній вирубці, невжитті заходів охорони, недбалому та необережному відношенні до об’єктів озеленення, притягуються до відповідальності та відшкодовують спричинені збитки у встановленому законодавством розмірі та порядку.
6.8. За вимушене знесення та пошкодження зелених насаджень (при будівництві, прокладанні комунікацій тощо) підприємства, установи, організацій та фізичні особи зобов’язані відшкодувати їх вартість в доход місцевого бюджету з послідуючим спрямуванням цих сум на відновлення зелених насаджень.
6.9. Особи, винні у викраденні квітів, дерев, кущів, садово-паркового інвентарю, обладнання для поливу, малих архітектурних форм, притягуються до кримінальної відповідальності згідно чинного законодавства.
6.10. Вимоги цих Правил є обов’язковими для виконання всіма керівниками підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, фізичними особами а також організаціями та громадянами, що займаються проектуванням, створенням, експлуатацією, ремонтом та утриманням всіх видів зелених насаджень на території міста Щорс.
7. Утримання тварин (собак, котів та хижих тварин).
7.1. Громадяни - власники тварин зобов’язані:
Забороняється вигул собак в місцях масового відпочинку людей, на подвір’ях, дошкільних та загальноосвітніх закладах, дитячих майданчиках, пляжу та інших місцях загального користування, а також випасання худоби у не відведених для цього місцях.
7.2. Підприємствам і організаціям:
- тримання собак і котів допускається за погодження з районним управлінням ветеринарної медицини;
- тримання собак для охорони на підприємствах, в установах і організаціях дозволяється в обладнаних приміщеннях або на прив’язі.
8. Заборона дій суб’єктів господарювання
та громадян встановлених даними Правилами.
 Підприємствам, організаціям, закладам, установам, незалежно від форм власності, громадянам забороняється:
8.1. Складувати на вулицях будівельні та інші матеріали, розкопувати вулиці, копати ями для гасіння вапна, спалювати відходи та сміття.
8.2. Здійснювати паркування автотранспорту на тротуарах, бордюрах, газонах та інших заборонених для цього місцях.
8.3. Забруднювати проїжджу частину вулиць при перевезенні вантажів, виїзді автотранспорту з будівельних майданчиків, мити балкони зливанням води.
8.4. Без відповідної кошторисної документації проводити на вулицях та подвір’ях роботи по прокладанню водопровідних, каналізаційних та інших мереж.
8.5. Витрушувати одяг, килими, інші речі у під’їздах, парадних входах до будинків, кидати з балконів і вікон різні предмети.
8.6. Розклеювати оголошення, афіші на будинках, стовпах, парканах, деревах та інших не визначених для цього місцях.
8.7. Виливати рідкі відходи на міські території та у водойми.
8.8. Спалювати сміття, опале листя, побутові, промислові та інші відходи на території підприємств, домоволодінь, парків, скверів, забруднювати їх хімічними та іншими розчинами.
8.9. Торгувати з рук, із машин або іншим чином у невстановлених місцях.
8.10. Ходити по газонах, зривати квіти, гілки дерев та кущів на вулицях, в парках, скверах та інших місцях загального користування.
8.11. В’їзд автотранспорту, крім транспорту спеціального призначення, до місць масового відпочинку, парків, скверів. Зони для стоянки автотранспорту, біля місць масового відпочинку людей, визначаються виконавчим комітетом міської ради.
8.12. Складувати сміття, відходи на території міста, на схилах озер та інших водойм, а також в місцях масового відпочинку, лісосмугах, зелених насадженнях.
8.13. Скидати в зливову каналізацію виробничі та побутові стоки, нафтопродукти, кидати сміття, пісок та інше.
8.14. Пересування вулицями міста (з твердим покриттям) механізмів на гусеничному ходу, крім зимового періоду, підчас снігових заметів.
8.15. Заправляти, мити, ремонтувати автомобілі та інші транспортні засоби на придомових територіях, берегах озер та штучних водоймищ, вулицях, тротуарах, у парках і скверах, біля криниць та водорозбірних колонок.
8.16. Перекривати вулиці, шляхи до будівель, житлових будинків та споруд без погодження з органами ДАІ, житлово-експлуатаційною дільницею, міською радою, організаціями енергетики і зв’язку.
8.17. Складування на вулицях і газонах міста будівельних матеріалів, цегли, труб, піску, ґрунту, щебеню, будівельного сміття, палива та інших будівельних і побутових відходів.
8.18. Вирубувати та пошкоджувати дерева й кущі на прибудинкових територіях, парках, скверах, місцях відпочинку, в лісопарковій зоні.
8.19. Встановлювати без відповідного дозволу палатки торгового та іншого призначення, інформаційні стенди на газонах, в парках, скверах, тротуарах, площах та біля історичних пам’яток.
9. Повноваження органів місцевого самоврядування
та державних органів контролю по виконанню даних Правил.
         9.1. На виконавчий комітет міської ради покладається:
- затвердження переліку вулиць і проїздів, які підлягають механізованому прибиранню, а також черговість їх прибирання в літній та зимовий період року;
- встановлення переліку міських територій, які підлягають прибиранню силами суб’єктів господарювання;
- контроль за станом експлуатації та утримання зелених насаджень незалежно від форм власності;
- розробка перспективних напрямків у розвитку зеленого господарства;
- обстеження зелених насаджень та вжиття заходів для покращення їх стану та якості прибирання;
- перевірка правомірності знесення зелених насаджень;
- контроль за виконанням робіт по озелененню при будівництві.
Виконавчий комітет міської ради при прийомці в експлуатацію будівель та споруд мають право встановлювати їх власникам зони прибирання прилеглої озелененої території в розмірах, що перевищують встановлені цими Правилами.
         9.2. Згідно з основами законодавства України, нагляд за дотриманням санітарних правил утримання вулиць, дворів та інших територій міста, а також місць громадського користування здійснюється органами міліції, санепідемстанцією, державним управлінням екології та відповідними комунальними службами міста.
9.3. Дільничні інспектори районного відділу міліції зобов’язані:
- здійснювати постійний контроль за санітарним станом території закріпленої дільниці;
- виявляти осіб, які порушують санітарний стан території та в установленому порядку оформляти на них матеріали і направляти їх для розгляду у міську адміністративну комісію;
10 Додержання тиші в громадських місцях міста Щорс.
Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення та зменшення шкідливого впливу на здоров’я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов’язані:
10.1. Не допускати перевищення рівнів шуму, встановлених санітарними нормами в таких приміщеннях і на таких територіях міста (захищені об’єкти) впродовж доби:
         - житлових будинках і прибудинкових територіях;
- лікувальних, закладах, будинках-інтернатах, закладах освіти, культури;
- готелях і гуртожитках;
- закладах громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування;
- інших будівлях і спорудах, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
- парках, скверах, зонах відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.
10.2. Шум на захищених об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.
10.3. У нічний час із 22 до 8 години на цих об’єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.
Проведення на захищених об’єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21 до 8 години, а у святкові та неробочі дні – цілодобово.
10.4. Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.
10.5. Передбачені підпунктами другим, третім, четвертим цього пункту вимоги щодо додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, що супроводжуються шумом, не поширюються на випадки:
- здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
- здійснення в закритих приміщеннях будь-яких видів діяльності, що супроводжуються шумом, за умов, що виключають проникнення шуму за межі таких приміщень;
- попередження або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;
- надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;
- попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільної оборони;
- проведення зборів, мітингів, демонстрацій, походів, інших масових заходів, про які завчасно сповіщено органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування;
- роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність житлових і громадських будівель, за умов вжиття невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;
- відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, Дня міста та інших свят відповідно до рішень міської ради, проведення спортивних змагань;
- проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням із уповноваженим органом міської ради.
10.6.Громадянам, підприємствам, установам, організаціям усіх форм власності забороняється проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у межах міста без погодження уповноваженого органу міської ради.
10.7.Забороняється застосування побутових піротехнічних виробів у нічний час, за винятком святкування Нового року в ніч з 31 грудня на 1 січня.
10.8. Забороняється використовувати побутові піротехнічні вироби, які створюють ефекти на висоті або шумові ефекти, на відстані ближче 100 метрів від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, інших громадських споруд та житлових будинків.
10.9 При проведенні масових заходів забороняється кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів будинків та вчиняти інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно.
10.10. Використання піротехнічних виробів для демонстрацій феєрверків професійними піротехніками повинно проводитись відповідно до вимог нормативних актів України, які регулюють професійне використання піротехнічних виробів в Україні.
Порушники вимог Правил благоустрою території міста, а також недотримання цих Правил по забезпеченню чистоти та громадського порядку притягуються до адміністративної відповідальності згідно діючого законодавства України, а також компенсують в повному обсязі витрати, пов’язані з ліквідацією порушення та заподіяної шкоди.
Складання протоколів за порушення цих Правил покладається на відповідальних осіб визначених ст.255 Адміністративного Кодексу України.
Кошти, отриманні з порушників цих Правил, зараховуються до міського бюджету.
Керівники підприємств, організацій, установ, учбових закладів та громадських організацій повинні систематично проводити роз’яснювальну роботу в своїх колективах з питань дотримання Правил утримання території та додержання тиші в громадських місцях.
ЗМІСТ

Розділ 1.
Загальні положення.
Стор. 1
Розділ 2.
Обов’язки суб’єктів господарювання та громадян
по благоустрою міста.
Стор. 2
Розділ 3.
Порядок утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків, скверів міста.
Стор. 3
Розділ 4.
Очистка домоволодінь.
Стор. 4
Розділ 5.
Проведення земляних робіт.
Стор. 5
Розділ 6.
Утримання та охорона зелених насаджень.
Стор. 6
Розділ 7.
Утримання тварин (собак, котів та хижих тварин).
Стор. 9
Розділ 8.
Заборона дій суб’єктів господарювання та громадян встановлених даними Правилами.
Стор. 9
Розділ 9.

Повноваження органів місцевого самоврядування та державних органів контролю по виконанню даних Правил.
Стор. 10
Розділ 10.
Додержання тиші в громадських місцях міста Щорс.
Стор. 11
Розділ 11.
Відповідальність за порушення Правил.

Стор. 13




Комментариев нет:

Отправить комментарий