понедельник, 24 декабря 2012 г.

До Дня міліції

Вітчизняна правоохоронна система перебуває у стані важливих змін. Оновлена нормативно-правова база, зокрема – ухвалений цьогоріч парламентом сучасний Кримінально-процесуальний Кодекс, вимагає від співробітників органів внутрішніх справ більш професійних підходів до своєї повсякденної роботи. А як спрацювали місцеві правоохоронці в 2012 році – читачам «Променя» розповів начальник РВ УМВС А.В. Зеляк.

- Чим запам’ятається нинішній рік з точки зору конкретної боротьби із злочинністю?
- Якщо вести мову про оперативно-розшукову діяльність, то передовсім треба згадати про затримання групи з числа мешканців Щорсівщини, на рахунку якої скоєння ряду зухвалих злочинів у нашому та кількох сусідніх районах. У листопаді вже розпочався судовий процес у Городні (туди перенесли слухання справи), на лаві підсудних – троє наших земляків. Вони обвинувачуються в незаконному заволодінні транспортними засобами, крадіжках зброї та іншого майна громадян. Наразі двоє з них перебувають під вартою, а один, що погодився на співпрацю із слідством, - на підписці про невиїзд. Вважаю, що арешт злочинців запобіг скоєнню ними нових порушень закону, адже, судячи з логіки подій, «зупинятися на досягнутому» вони явно не збиралися.
Хоча зазначу: можливо, менш помітним, але дуже важливим напрямком роботи правоохоронців є здійснення профілактичних заходів, зокрема – в сфері охорони громадського порядку. Протягом останніх двох років завдяки системному підходу в цьому питанні вдалося досягти зменшення практично вдвічі кількості злочинів, скоєних у громадських місцях раніше судимими громадянами. Свою роль відіграв і експеримент, коли у пізню пору доби на вулицях населеного пункту з’являвся міліцейський автомобіль з групою швидкого реагування і піший патруль. Вже навіть це в певних випадках ставало стримуючим фактором для осіб, схильних до правопорушень. До певної міри подібна практика вплинула і на водіїв. Статистика свідчить, що кількість ДТП, спричинених керуванням транспортом у нетверезому стані, зменшилася. (Торік – 4, цьогоріч – 1). А стосовно рівня розкриття злочинів, то Щорський РВ УМВС належить до трійки кращих в області.
- Яким є найбільш типове звернення до чергової частини райвідділу міліції?
- Близько 40% - це сімейні сварки, причому в більшості своїй вони виникають на грунті зловживання кимось із подружжя алкоголем. Коли проаналізувати, так би мовити, першопричини цієї проблеми, то вельми вагомим фактором є незаконна торгівля спиртним. З кожним роком міліція посилює протидію такому негативному явищу, в 2012 році виявлено 24 факти реалізації фальсифікованої горілки (у 2011-му – 17, у 2010-му – 12). Причому більше половини зафіксованих випадків стосується Щорса. Торгівля розведеним спиртом тягне за собою не лише побутові конфлікти. За даними експертизи вилученого «на точках» алкоголю виготовлений він переважно з неякісного спирту й несе загрозу не лише здоров’ю, а й життю людини. До того ж особи, схильні до пияцтва, нерідко вдаються до крадіжок, аби було за що купити пляшку. В цьому контексті не оминути теми незаконних операцій з металобрухтом. (Їх цьогоріч виявлено 12). За певних умов саме вкрасти алюмінієвий посуд з чийогось двору або каналізаційний люк стає для декого найпростішою можливістю добути гроші на випивку. Щоб зруйнувати ефективність цієї схеми, правоохоронці вживають заходи для припинення функціонування нелегальних пунктів прийому металобрухту. Серед іншого в рамках реагування на заяви від підприємств про зникнення люків вдалося в двох випадках знайти вкрадене й повернути його власникові.
- Наскільки новий кримінально-процесуальний Кодекс змінить підходи в роботі співробітників міліції?
- Досить таки відчутно. З часу нововведення принципово зросла роль слідчого відділення, його керівник став І-им заступником начальника райвідділу міліції. Відтепер у компетенції слідчого – порушення кримінального провадження, виконання слідчих дій, починаючи просто по приїзду на місце злочину, видача відповідних доручень оперативним співробітникам, призначення експертиз тощо. Тобто позитивом є здатність діяти швидко й адекватно до обставин. Але разом з тим дуже зросли і вимоги до слідчого. Скажімо, якщо він негайно не внесе дані по справі до єдиного реєстру досудових розслідувань – це привід як мінімум для проведення службової перевірки.
- Слідчі Щорського РВ УМВС цілком готові до роботи в нових умовах?
- Так. Кожен забезпечений комп’ютерною технікою, доступом до мережі електронного зв’язку (завдяки чому може користуватися службовими базами даних). Наразі, окрім начальника, у відділенні – 5 слідчих, у подальшому шляхом оптимізації структури райвідділу кількість посад слідчих зросте, адже це зумовлено великим обсягом передбаченої для них роботи. З огляду на застосування новітніх засобів документообігу повинен зменшитися рівень бюрократизації у взаємовідносинах між правоохоронними органами. До речі, коли в рамках підготовки до роботи за новим КПК слідчі МВС з усієї України складали іспити, представники Чернігівщини виявилися одними з найкращих.
- Що можна сказати про особовий склад райвідділу міліції?
- Завдяки належній кадровій політиці протягом останніх років вдалося майже повністю вирішити питання укомплектування штату. Предметна робота з молоддю, яка отримувала направлення на навчання до освітніх закладів системи МВС, сприяла поповненню лав місцевих правоохоронців новими фахівцями. Торік до нас прийшли на роботи 3 випускників ВНЗ МВС, цьогоріч – 2, наступного року в планах – 5. Незабаром можна буде вийти на 100% показник комплектації й розпочати формування резерву, більше уваги приділяючи не лише кількості, а й якості кандидатів. Поступово покращуються умови роботи правоохоронців, матеріально-технічне забезпечення райвідділу. Раніше в розпорядженні було три автомобілі на ходу, тепер – 7. Проведені комп’ютеризація та ремонт приміщень, встановлена система відеоспостереження за прилеглою територією тощо. Але головне, про що слід сказати – відчутно зріс рівень знання особовим складом нормативно-правової бази. Це очевидно далося взнаки у повсякденній діяльності.
- Чия робота заслуговує на хороші відгуки?
- Велике навантаження припадає на дільничних інспекторів. Серед них сумлінним ставленням до своїх обов’язків відзначаються Є.Литвиненко, О.Смоловик, О.Жаловський, П.Герасименко (який прийшов до міліції після служби в підрозділі спеціального призначення «Барс» внутрішніх військ). Слова подяки заслужили І.Коноваленко (ВБНОН), Н.Юрина (КМСН), яким властива якісна і стабільна робота. Загалом же з нагоди професійного свята хочу подякувати всьому особовому складу за службу й побажати повсякчас бути вірними своєму головному обов’язку – стояти на варті закону і захищати людей. А ще зичу колегам оптимізму на кожен день, міцного здоров’я, злагоди та добробуту в родинах.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяв
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий