понедельник, 24 декабря 2012 г.

Етапи становлення адвокатури району

11 листопада нинішнього року адвокати Чернігівщини широко відсвяткували 90-річчя створення адвокатури в нашій області: саме 11 листопада 1922 року була створена перша в Україні Чернігівська губерніальна колегія захисників.

Корені адвокатури сягають в далекі часи Російської імперії, коли у 1864 р. судова реформа заклала основи компетентної й самоврядної організації адвокатів. Таким чином була сформована адвокатська професія, а згодом голосні судові процеси з великою силою показали майстерність і дієвість адвокатів того часу. Відзначаючи професійне свято, не можна не згадати перших післявоєнних адвокатів Щорського району. Це Г.І. Шеховцов, І.І. Олійник, П.І. Стороженко, І.Г. Колесникова. А також безмінного завідуючого юридичною консультацією Паршенка Василя Васильовича, Н.П. Свиридову, яка все життя пропрацювала адвокатом.
З 20 листопада 2012 р. введено в дію новий Кримінальний процесуальний Кодекс України. Одним із нововведень Кодексу є те, що суди не мають права при розгляді кримінальної справи направляти її на дослідування, як це було раніше. Нині суд повинен винести обвинувальний чи виправдувальний вирок. Ця норма запозичена із законодавства Європейських держав. Нашим судам необхідно буде привчатись виносити і виправдувальні вироки, адже раніше це було рідкістю, може, тому і були непоодинокі випадки засудження невинного. Також новим є згідно зі ст. 383 КПК України введення суду присяжних. Усі питання, пов’язані з судовим розглядом, судді і присяжні вирішують спільно. Своєчасність виконань гарантій Конституції України, обізнаність населення, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є тією благородною місією, яка покладена на адвокатуру.
М.МОТЯШ,
завідуючий Щорською
юридичною консультацією

1 комментарий: