понедельник, 17 декабря 2012 г.

Новорічні сосни крадуть тисячами

Період новорічних свят – «гаряча» пора для усіляких хитрих ділків, адже попит на ялинки дозволяє їм додатково набити собі кишені. До справи вони підходять з розмахом, як-то кажуть, якщо красти – то вже по-серйозному.


Минулої п’ятниці місцеві правоохоронці отримали «сигнал»: у Софіївці з’явилися підозрілі вантажні автомашини з донецькими номерами, в які хтось вантажить маленькі сосни. Відразу стало зрозуміло, що гості приїхали явно не по дрова. Як розповів «Променю» начальник райвідділу міліції А.В. Зеляк, по прибуттю на місце події співробітники органів внутрішніх справ дійсно побачили дві фури марки DAF, одна з яких вже була заповнена соснами в кількості близько восьмисот штук, а другу вже збиралися заповнювати «лісовим товаром». Як з’ясувалося, присутні там троє немісцевих громадян не мали при собі жодних документів, що підтверджували б легальність їхній дій і походження сосон. Також було виявлене і місце незаконної порубки. (Взагалі віднедавна при транспортуванні лісопродукції на кожному дереві має бути чіп, не кажучи вже про наявність супровідної документації). Для з’ясування ситуації машини з соснами доставлені на штрафмайданчик РВ УМВС. На запитання: чи були зафіксовані аналогічні випадки на території району останнім часом, А.В. Зеляк відповів, що так. Нещодавно зупинили одну машину, але виявилося, вантаж має необхідні документи. А найсвіжіший приклад – минулої суботи у Гвоздиківці затримано фургон, повний сосон, який прямував до Луганської області. Стосовно подальших дій правоохоронців, то наразі вони чекають представників екологічної служби, котрі повинні визначити характер шкоди, завданої довкіллю незаконними вирубками й підрахувати суму завданого збитку. Одним з варіантів розвитку подій, на думку А.В. Зеляка, може стати вилучення сосон з подальшою їх передачею лісогосподарському або іншому підприємству для зберігання й подальшої реалізації з метою перерахунку отриманих грошей у дохід держави.
До речі, «Промінь» попрохав А.В. Зеляка прокоментувати інформацію, що нібито в Попільні на одному з об’єктів колишнього колгоспу облаштовано нелегальний склад новорічних сосон. У відповідь почули, що, наскільки йому відомо, ці дерева були зрубані в рамках розчистки земель сільгосппризначення від самосійки і дозвіл на це дала райдержадміністрація…
Ось така ситуація. Відкритим залишається одне запитання – чи покарають тих, хто намагався вивезти крадені сосни та їхніх тутешніх спільників – зрештою, рубав же хтось ці тисячі дерев, не самі ж вони попадали? Чи, може, знайдуться причини, через які винним вдасться уникнути відповідальності? І найголовніше – чи встановлять особу організатора цієї оборудки?
До речі, за твердженнями деяких мешканців Софіївки, нещодавно кілька фур з новорічним товаром все ж таки вирушили в дорогу…
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий