среда, 9 ноября 2011 г.

Що читають ваші діти?


«Якщо зачепити за живе, дитина зміниться на краще», - переконана Тетяна Пакалюк.
Книжки цієї Чернігівської поетеси на полицях не залежуються. Учні молодших та середніх класів стають за ними в чергу. Це не дивно: дитячі душі відкриті для добра. А воно струменить з поетичних рядків Тетяни Пакалюк яскраво, потужно, щедро.
У кожній книжечці дитячої поетеси – протиборство двох сил: темної і світлої. Не просте і нелегке. Але в тім вагоміша перемога добра. А ще вони мудрі і повчальні – з відповідями на важкі запитання, що ставить перед маленькою людиною життя.
Тетяна знає дитячі проблеми, бо за освітою – вчитель, майже 10 років викладала хімію в одній із чернігівських шкіл. До того ж вона – мама двох синів (старший – у п‘ятому, молодший – у третьому класі).
Трохи більше, ніж шість років тому, Тетяна Іванівна написала свою першу віршовану казку. Проте, як звірі мандрували світами, але нічого ліпшого, ніж батьківщина не знайшли. Цього року вийшла ювілейна, двадцята книжечка. Називається «Врятувати людину». Про сучасні шкільні будні старшокласників. Про заздрість і зло, які в кінцевому рахунку відступили перед людяністю, милосердям.
Уривки з цієї книги казкарка читала у міських школах і коли виступала перед бібліотекарями. Всюди її нагороджували щирими оплесками: проймало усіх.
- Головне – зачепити за живе, - говорить Тетяна Пакалюк. – Тоді дитина сама захоче змінитися на краще.
Їй телефонують і пишуть не лише юні читачі, а і їхні батьки. Дякують. Комусь розказана автором історія допомогла знайти вихід, когось вилікувала від комп‘ютерної залежності.
- Це, - зізнається, - найвища винагорода.
На кошти які отримує від реалізації своїх книг друкує нові. Тиражі – 3-5 тис. екземплярів.
Вона щира і безкомпромісна. Говорить, що думає. Не боїться бути інакшою. Серед найбільших життєвих цінностей на перше місце ставить свободу. Кожна її книжка – як урок, що не забувається.
«Нема з безодні страху вороття.
Лиш раз потрапиш до його обіймів –
Боятимешся все своє життя!» - до такого висновку, скажімо, приходить герой її фантастичного віршованого оповідання «Помста». Життєві, повчальні історії – в усіх книгах поетеси. І у тих, що вийшли, і у тих, що чекають свого видання.
А ви знаєте які книги читає ваша дитина?
Марія ІСАЧЕНКО, фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий