четверг, 24 ноября 2011 г.

День свого народження … вибрала сама

Уже багато років Єфросинія Рубашкіна з Гвоздиківки кличе до себе гостей на Покрову. По-перше, у селі – храмове свято, по-друге, саме 14 жовтня вона вирішила відзначати свій день народження. Якого він числа насправді, жінка не знає. Її старі документи давно згоріли. Що там було написано, не пам’ятає. Сільрадівські архіви теж не збереглися. У новому паспорті – ні дати, ні місяця народження. Тільки рік – 1912-й.


До того старенькій байдуже: вона рахує свої роки не по тому, як записали, а «як мама розказувала». «По-маминому» їй на цьогорічну Покрову виповнилося 100. З ювілеєм бабу Проню вітали рідні і односельці. Традиційного поздоровлення від Президента не було. Його слід чекати тільки в наступному році. Та жінка все одно не змогла б прочитати його самотужки: не вміє.
- Ста років не вистачило, щоб навчитися грамоти, - сміється.
- Тому і прожила стільки. Не засушила мізки науками, - в тон їй жартують рідні.
Розум у Єфросинії Кирилівни справді світлий, і пам’ять - з огляду на її роки – добра. Чому не навчилася читати-писати, пояснює коротко: ніколи було. Вона була старшою дитиною в cім’ї, тож ростила молодших: двох братів і трьох сестер. Працювала в колгоспі.
У війну майже на три роки потрапила на примусові роботи в Німеччину. Після повернення додому доїла корів на фермі, ходила в ланку. Як треба було розписуватись у відомості, ставила якусь карлючку чи хрестик.
- Так тітка хотіла розписатись, і коли отримувала «остарбайтерські», - згадує племінниця Є. К. Рубашкіної Тамара Рублевська. – Але на важливому документі хрестик ставити не дозволили. Довелось , як кажуть, не відходячи від каси, вчитись писати букви. За півгодини вивела дві – цілком пристойні.
За «німецькі гроші» баба Проня купила трактор. Для свого єдиного онука Сергія. Він також єдиний з чоловіків, продовжувачів роду Рубашкіних.
Це нетипове для села прізвище (тут мало не в кожному дворі – Аникієнки) приніс сюди з Кавказу чоловік Єфросинії – Іван. Доля звела їх у Німеччині (працювали на одному заводі). На чужині народилася їхня перша дитина. Там і померла.
Після визволення Іван ще служив в армії, а потім приїхав до Проні в Гвоздиківку. Ще маленькою вони поховали тут і другу свою дитину. «Донечку Олечку», - плаче старенька.
Кажуть, нема гіршого горя, ніж це. А їй судилося пережити таке чотири рази.
- Обох синів Єфросинії Кирилівни (Іван – 1949 року народження, Петро – 1951-го) не стало незабаром після того, як вони повернулися з Чорнобиля, - розказує голова села Ніна Моцар.
Від обох у баби Проні було троє онуків. Два (Віктор та Ігор) уже покійні.
Залишився тільки Сергій – її остання надія.
- Якби ви знали, який він хороший, - світліє поглядом бабуся . – Жінку його теж люблю. І дочку їхню Віку. Мою правнучку. І дрова від них, і картопля. І поміч усяка.
Живуть молоді (Сергію – 34, дружина Ірині - 29) не зовсім близько від Куцого хутора (так у народі називають вулицю Польову), де мешкає бабуся, та навідуються часто. У хаті – чисто. Усе побілено, пофарбовано, відремонтовано.
На ганку по обидва боки від сходинок – кількаденний запас сухих дров, щоб старенькій далеко за ними не ходити. Внесе кілька полінець, підкине в грубку, потім іде за новими. Заодно і супчик собі варить у маленькій каструльці.
Хвалиться, що і води з колодязя (він – за кілька кроків від ганку) ще може дістати.
Особлива селянська гордість Кирилівни – її город. Корови вже років з 20 не тримає, а от без роботи на землі не може. Топчеться на своєму клаптику, виполює, сапає.
- Накопала три відра картоплі. А капуста он ще на грядці, - показує.
Обнімаю її і кажу, що вона – молодець і справжня хазяйка .
- Так усього ж три відра, - ніяковіє жінка.
- Так роки ж які!
- Отож! – посміхається.
По хаті ходить без ціпка. Непогано бачить. А от зі слухом проблеми є. Доводиться говорити голосно.
Родичі згадують: пігулок за своє життя баба Проня практично не вживала. Хіба тільки як голова боліла. «Від удавлєнія (тиску – авт.)», - уточнює.
Залишається тільки дивуватись: усе життя важко працювала , поховала майже всіх своїх рідних ( минуло більше 30 років як овдовіла), стільки горя перенесла, і все те ніби не позначилось на ній. Питаю, чи не з роду довгожителів.
- Та наче ні, - відказує.
На намогильній табличці її матері – дати : 1889- 1954. Померла на 65 році. Один з молодших братів безвісти пропав у війну. Інший повернувся. Його вже нема. Як і сестри. А дві інші - Ольга (1924-го року народження) та на три роки менша Лідія – уже розміняли кожна свій дев’ятий десяток, та до старшої сестри їм ще далеко.
- Мабуть, так Бог дав, - каже баба Проня.
У її світлиці – вбрані в рушники ікони. Підлога встелена домотканими доріжками: «половиками ». На дивані навпроти телевізора – насиджене місце із запасною ковдрою.
- Бабуся, хоч не все розбирає, але любить «дивитися ляльки», - розказує Сергієва дружина Ірина. На її думку, старенька зуміла дожити до стількох при нормальному для такого віку здоров’ї, бо дуже любить життя.
- І має незлобливу натуру, - додає голова села. – У неї завжди були хороші стосунки з сусідами. А ще - Кирилівна ніколи не засиджувалась, увесь час – у роботі. Може, тому й хвороби її не обсіли.
Дуже любить своїх правнучок. Сергієву – Вікторію та Валюшку – дочку від першого шлюбу покійного онука Віктора.
- Рада кожному, хто заходить у хату, - додає Сергій. – Дуже гостинна. Може, саме через це і «перенесла» свій день народження на Покрову – щоб було «два в одному».
- П’ять грамів ще може випити з такої нагоди?
- Раніше було. Наливали на денце. Тепер – хіба що солодку воду…
Марія Ісаченко,
фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий