среда, 30 ноября 2011 г.

Результати вражають!

На тваринницькій дільниці псп «Яна Плюс» з раннього ранку пожвавлення: доярки нагодували й подоїли корів, пастухи вигнали череду на сусіднє поле, на якому чимало кукурудзянища, а будівельники зосередилися на підготовці приміщень до зими. Доречно сказати, що у сараях панує чистота й порядок, яких добитися можна лише щоденними зусиллями.
Усього на фермі утримують 477 голів великої рогатої худоби, із яких 342 – корови (більшість із них у запуску, розтеляться у січні-лютому). З дня на день очікують ще 196 нетелей, для яких і готують сарай. Заступник директора псп із тваринництва Ю.В. Приходько дуже заклопотаний, адже координувати й керувати таким складним організмом, як тваринницька дільниця, непросто. Однак успіхи галузі вражають: за досить короткий період псп «Яна Плюс»не лише закупило худобу, а й вийшло на передові позиції: сьогодні за ним 26 відсотків загальнорайонного обсягу виробництва молока. І надої на кожну корову склали 3443 кг – господарство поступилося лише псп «Прогрес». Найвищі в сільгосппідприємстві результати має І.П. Безбородько, а в трудовому суперництві серед доярок району Інна Петрівна на третьому місці.
- Зимівля худоби обіцяє бути ситою, - ділиться Ю.В. Приходько. – Маємо 3,5 тис. тонни силосу й сінажу, понад 1 тис. тонн грубих кормів, 461 тонну концкормів. Завезли 50 тонн макухи, а всього плануємо закупити 200 тонн. Із Черкасами є домовленість про сухий жом. І з Новоборовицького спиртозаводу доставлятимемо барду.
Упевнено розвивається тваринницька галузь іще й тому, що на ферму прийшли хороші фахівці, люди, які уміють і хочуть працювати. На 70 відсотків, за переконанням Юрія Віталійовича, сформувався сталий колектив. А ще на кожне робоче місце по двоє бажаючих працювати. Ті, хто хоче трудитися, цінує свою роботу. Адже й заробітна плата – достойна.
Приміром, як тракторист Андрій Шеремет, котрий підвозить корми. За день устигає ще силу-силенну іншої роботи виконати, справляється за трьох. 12 доярок, плюс три підмінні також не звикли марнувати часу. Тому скрізь панує порядок. До речі, роботу тут знайшли не лише місцеві, жовідські селяни, а й із сусідніх сіл.
А от у Петрівці на дільниці механізації спостерігається певне затишшя: сезон польових робіт завершився. Нещодавно придбаний трактор американського виробництва «Кейс» та французькі плуги до нього працюють цілодобово на піднятті зябу. Механізатори О.Г. Булденко та Р.В. Горогодський змінюють один одного, щодня виорюючи по 50 га. Головний агроном псп «Яна Плюс» В.М. Корчака зустрів нас посмішкою: перша ознака, що у Володимира Миколайовича гарний настрій. Урожай у коморі. Завідуюча складом Н.І. Грабовець слідкує, аби зерно якісно почистили й дбайливо сховали. Ну, а агроном підсумовує річну роботу:
- Найбільше вродило просо – 24 цн з гектара. Овес дав на круг 23,7 цн, а озиме тритикале 19 цн. Гречка вродила по 12 цн з гектара. Середня урожайність зернових становить 17,6 цн. Посіви на площі 2214 га (!) зусиллями загону механізаторів булим вчасно зібрані. А восени посіяли 720 га озимини, з яких 633 га – на зерно.
Серед механізаторів, про яких перш за все згадав головний інженер В.Г. Мелащенко, - В.Л. Стахнюк сіяв і вносив добрива, М.М. Фориш – дискував. На дільниці механізації ми застали за роботою В.В. Ханіна, А.І. Самуся та О.Ф. Михальченка.
Усі, з ким доводилося спілкуватися, мали передсвятковий настрій. Сільськогосподарський рік позаду. Для аграріїв псп «Яна Плюс» він був непростим, але дуже результативним.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото Андрія БЕЗБОРОДЬКА





Краща доярка псп «Яна Плюс» Інна Петрівна Безбородько. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий