четверг, 24 ноября 2011 г.

На священій землі

І. Щасливої служби, призовники!
Цієї осені на строкову військову службу до лав української армії збираються піти 25 щорських призовників. Вже відправлено 7, а решта ж очікує повісток на кінець жовтня - початок листопада. Власне, очікування виявилося приємним на сюрприз з боку народного депутата України від Партії регіонів Михайла Чечетова.
Перебуваючи на Щорсівщині (у день святої Покрови), Михайло Васильович так розпланував свій візит, що першим його пунктом стала зустріч з майбутніми захисниками Вітчизни. Проходила вона у залі засідань РДА за участю перших осіб району – Олександра Грабовського та Івана Орди, військового комісара РВК, підполковника Юрія Лєсніци, батьків майбутніх військовослужбовців. Хлопців назбиралося більше десятка, всі вони вмить подорослішали, виглядали такими сильними і мужніми.
Не приховував хвилювання, гордості за майбутніх захисників Вітчизни і сам народний депутат, котрий навіть згадав свої роки служби на терені колишнього СРСР у якості прикордонника.
– Зелений кашкет і до сьогодні є найсвятішою реліквією, яку я зберігаю в своєму домі, - зазначив М.В. Чечетов.
Насамкінець високий київський гість побажав призовникам гідно виконати конституційний обов’язок, повернутися додому здоровими і вправними, а в подальшому знайти себе в професії і житті.
Усім учасникам цього зібрання були вручені па-м’ятні дарунки.
ІІ. Стежками партизанської слави
Далі депутат Верховної Ради України Михайло Чечетов разом зі своїм помічником Наталією Куліш і супроводжуючими його керівниками Щорсівщини вирушив до партизанського села Єліне і героїчного «Лісограду».
Сільський голова Ніна Кухаренко, активісти громади почесну делегацію зустрічали з усіма почестями – духмяним короваєм на вигаптованих червоно-чорними кольорами рушниках, словами щирої вдячності за увагу і підтримку. А тим часом у центрі Єліного зібралися великі і малі, щоб стати безпосередніми учасниками знаменної зустрічі і декількох непересічних подій. Так співпало, що на свято Покрови тут відкривалася православна церква. Диво-споруду з кругляку бука з далекого Прикарпаття в Єліне доставили спеціальним автофургоном. Достеменно відомо: аналогів їй (у найближчій окрузі) нема.
– Звідки ж гроші і хто ж це зробив? – запитаєте.
Виявляється, є на світі багато красивих і милосердних людей, котрі без будь-якого зиску для себе творять добрі діла. Приміром, таких, як дуже скромна і відома в кінематографії Ірена Рудіна. Іменита викладачка Київського інституту імені Карпенка-Карого, а ще – режисер телеканалу «Інтер» разом зі своїми студентами в недалекому минулому знімала в цій глибинці кінострічку за твором О.Пушкіна «Метель». Зрештою, були й інші зйомки її вихованців, за якими Ірена Володимирівна спостерігала. І водночас знайомилася з місцевими жителями, їхнім побутом, історією. Особливо її вразили спогади очевидців про страшні звірства фашистів, вчинені проти мирних жителів, спалені хати і церкву. Так і визріла ідея про відродження храму…
Змінює на краще усю інфраструктуру села ще одна новісінька споруда – дерев’яний колодязь. І високий, і просторий, і вирізьблений українським орнаментом у стилі минувшини. Матеріал для колодязя (на дружніх засадах) виділив директор Корюківського держлісгоспу Петро Погребняк, а втілювати ідею в життя взялася команда директора нашого ВПУЛГ Ігоря Вдовенка. До речі, це не єдиний високий жест зі сторони Ігоря Станіславовича. Ще був великий святковий концерт у клубі, накриті столи зі смачними тортами, солідний подарунок закладу культури. Ведучи мову про подарунки, підкреслю: їх отримала і школа, і медпункт, і два іменинники (Анастасія Шрамченко й Ірина Каленник), мами двох новонароджених дівчаток (Софійки Роговенко й Мирославки Кузьміної), і один-єдиний в селі першокласник Юрко Безручко.
Сільському голові – ініціативній, працьовитій Ніні Кухаренко народний депутат України Михайло Чечетов вручив вкрай потрібний для роботи багатофункціональний пристрій (ксерокс, принтер, сканер). Виступаючи перед сільчанами, він високо оцінив єлінські новобудови, щойно відкритий музей партизанської слави (екскурсія його залами, проведена директором Чернігівського історичного музею Сергієм Лаєвським, справила на Михайла Васильовича дуже сильні враження), реставровані обеліски і наголосив, що держава і особисто Президент України Віктор Янукович й надалі піклуватимуться збереженням пам’яток історії й культури, вшановуватимуть героїв і робитимуть дієві кроки задля поліпшення добробуту людей.
Далі був «Лісоград», панорама якого і дивувала, і захоплювала. Принаймні, і почесні гості, і місцева влада зійшлися в думці: таку картину мають бачити і туристи, і особливо молодь. Саме їй творити наше майбутнє, їй нести естафету героїко-патріотичного виховання.
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий