среда, 23 ноября 2011 г.

«Рак молочної залози по частоті захворюваності займає перше місце серед жіночого населення нашої країни», - говорить лікар-онколог Ірина ЯКУБОВСЬКА.

Кількість хворих з кожним роком зростає. Не є винятком і наша область, наш район. Кожна десята жінка протягом життя має ризик захворіти цим недугом. Але рак молочної залози - це не вирок. 
Це захворювання може бути потенційно виліковним. При одній умові - діагностування на якомога більш ранній стадії, що дозволяє не тільки поліпшити прогноз, але й провести лікування з найменшими фізичними, косметичними, матеріальними та психологічними втратами.
Загальні рекомендації з раннього виявлення захворювань молочних залоз: жінкам усіх вікових категорій рекомендується один раз на місяць проводити самообстеження молочних залоз(СМЗ); якщо вам немає 20 років, кожного місяця проводьте СМЗ, при виявленні змін у молочних залозах звертайтеся до лікаря; якщо вам від 20 до 39 років, кожного місяця проводьте СМЗ, при відсутності скарг зі сторони молочних залоз, мамолога можна відвідувати 1 раз на рік; якщо вам більше 40 років, кожного місяця проводьте СМЗ, 1 раз на 2 роки проходьте мамографію та УЗД молочних залоз та 1 раз на рік відвідуйте мамолога.
Самообстеження молочних залоз – проста та не займаюча багато часу процедура, за допомогою якої кожна жінка має спосіб продовжити своє життя.
Техніка проведення
самостійного обстеження молочних залоз
Огляд молочних залоз проводиться в добре обладнаному приміщенні, перед дзеркалом. Молочні залози уважно оглядаються з усіх сторін у трьох позиціях: руки опущені вздовж тулуба, руки за головою та рука на поясі. При виконанні останніх двох позицій треба напрягти великі грудні м’язи. Огляд починають з оцінки розмірів, форми і симетричності молочних залоз. Крім того, слід звернути увагу на підшкіряні судини, особливо вени. Їх надлишкова налитість і звивистість можуть бути симптомами захворювань. Будь-які зміни, порівняно з попереднім оглядом, повинні підлягати більш детальному дослідженню.
Наступним етапом оцінюється стан шкіри. До небезпечних шкіряних симптомів відносяться: зміна кольору (пігментація, почервоніння); зміна поверхні шкіри (ділянки западання або випинання, шкіра у вигляді лимонної шкірки); інші відхилення від нормального виду.
Окремо оцінюється стан сосків та ореол. Настороження мають визивати такі відхилення: зміна кольору (пігментація, почервоніння); зміна поверхні шкіри соска та ореолу (присутність виразок та тріщин); зміна форми та розположення соска ( втяжіння або надмірне виступання соска, відхилення соска в сторону від звичайної осі); наявність виділення із соска; інші відхилення від нормального виду.
Визначення будь-яких відхилень у структурі молочних залоз, особливо наявність пухлин, є приводом для негайного звернення до спеціаліста-онколога або мамолога. Спроби самолікування та звернення до неспеціалістів призведе тільки до подальшого росту та розповсюдженню пухлини по організму. Від захворювань молочних залоз треба позбавлятися тільки в умовах спеціалізованих лікарень, де є сучасне обладнання, а лікарі володіють усіма досягненнями сучасної медицини.

Комментариев нет:

Отправить комментарий