пятница, 23 декабря 2011 г.

Районний педіатр Ірина КАРПУШИНА: «Щоб запобігти нещастю»

У цій невеличкій статті поговоримо про важливе: дитячий травматизм. Точніше - про його профілактику і ті заходи, які батьки можуть зробити самі до приїзду медиків, аби полегшити стан дитини. Не секрет, що кожна родина зустрічалася з неприємністю: 5 хвилин тому малюк бігав здоровий, аж раптово - плаче: то схопив гарячу праску, то порізався ножем, то травмував пальчик дверима. А буває, що й миючі засоби, отрутохімікати ковтають.
В Україні смертність дітей від отруєнь, падінь, утоплень, опіків, які становлять у середньому 10% усієї дитячої смертності, практично не зменшується. У багатьох випадках травматизм призводить до інвалідності.

Більшість ушкоджень діти одержують вдома. Опіки, особливо опіки парою, посідають провідне місце серед найпоширеніших травм.
Опіків можна уникнути, якщо: зберігати в недоступному для дітей місці сірники й запальнички, бензин, гас, гасові й масляні світильники; утримувати дітей подалі від відкритого вогню печей, камінів і багать; встановлювати плити на рівній піднятій поверхні та установлювати на них захисні екрани; знімати ручки конфорок плити; використовувати підставку під гарячу праску, з якої дитина не може стягти її на себе.
Перша допомога при опіках
Якщо одяг дитини загорівся, швидко оберніть її ковдрою, щоб загасити полум’я. Відразу остудіть місце опіку чистою холодною водою. Тримайте місце опіку чистим і сухим, закрийте його чистою нещільною пов’язкою. Якщо опік більший, ніж велика монета, або починає покриватися пухирями, негайно відвезіть дитину до медичної установи. Не розкривайте пухирі - вони захищають уражене місце. Не намагайтеся відірвати те, що прилипло до місця опіку. Можна використати на опік аерозоль «Пантенол». Для зменшення болю можна дати дитині сироп парацетамолу (ефералгану) або нурофен (бофен), у кількості, що зазначена в інструкції до препарату.
Для запобігання ураження електричним струмом закривайте електричні розетки спеціальними заглушками, які дитина не може витягнути. Електричні проводки повинні бути заізольовані або сховані під спеціальними коробами, або встановлені в недосяжних для дитини місцях.
Перша допомога при ураженні електричним струмом
Відключіть електрику, і тільки тоді торкайтеся до дитини! Послухайте, чи дихає дитина, чи є серцебиття. При відсутності дихання покладіть її на підлогу, трохи підніміть голову, звільніть рот від слини, закрийте ніздрі і розпочинайте штучне дихання «рот в рот». Вдувати повітря треба енергійно, щоб грудна клітина дитини піднімалася. Після одного вдиху відхиліться, щоб стався пасивний видих, порахуйте до трьох і продовжуйте цю процедуру.
Якщо відсутнє серцебиття, то, поклавши дитину на підлогу, треба провести непрямий масаж серця. На 2 вдихи - 15 натискань на грудину (якщо реанімацію проводить одна людина), якщо надають допомогу двоє, то на 1 вдих і 4 натискання.
Тримаємо подалі від дітей: колючі й ріжучі предмети - ножі, ножиці, голки, виделки, цвяхи, скло, дріт, обрізки металу; дрібні предмети - намисто, ґудзики, монети, насіння; ліки, електроприлад, побутову хімію - оцет, спирт, фарби, розчинники, миючі засоби, відбілювачі, отрутохімікати, інсектициди, добрива, отруйні декоративні рослини.
Перша допомога при отруєнні
Якщо дитина проковтнула отруту, не намагайтеся викликати блювоту, оскільки це може ускладнити становище (шлункова кровотеча, аспірація блювотними масами). Якщо отрута потрапила на одяг або шкіру дитини, зніміть одяг і промийте великою кількістю води. Якщо отрута потрапила в очі, промивайте їх чистою водою, щонайменше, протягом 10 хв. Негайно відвезіть дитину в лікарню або викличте швидку медичну допомогу. Якщо можливо, візьміть із собою зразок отруйної речовини, ліки, які прийняла дитина, або те, у чому вони містилися.
Діти можуть утопитися навіть у невеликій кількості води, тому їх ніколи не слід залишати самих у ванні. Криниці, діжки та інші більші посудини з водою повинні мати надійні кришки.
Маленькі «шукачі пригод» будуть дуже вдячні своїм батькам, бабусям та дідусям, якщо вони захистять їх від небезпек і неприємностей цього великого і цікавого світу!

Комментариев нет:

Отправить комментарий