пятница, 23 декабря 2011 г.

Житлово-комунальне господарство: ефективна практика

Свого часу Президент В.Ф. Янукович зазначив, що на балансі житлово-комунальних господарств знаходиться близько 25% усіх основних фондів держави. Але управління цими фондами найчастіше ведеться не ефективно. Погодьмося, золоті слова. Але як змінити такий стан речей? Про можливі напрямки роботи з цього приводу йшлося минулого тижня в Чернігові на заході, організованому ДП «Агенція розвитку ЖКГ» та облдержадміністрацією.


Учасниками зібрання стали як посадові особи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, так і керівники підприємств комунального господарства області. До них зі вступною промовою звернувся І-ий заступник голови облдержадміністрації С.М. Прокопенко. Він звернув увагу присутніх на нагальну потребу ґрунтовно взятися за модернізацію галузі житлово-комунального господарства.
Надалі представники деяких суб’єктів господарювання, що надають житлово-комунальні послуги, розповіли про свій досвід впровадження змін у повсякденну діяльність: від застосування нових схем управління до встановлення сучасного обладнання. Причому наголос робився на енергоефективності та економії коштів, а також – строках окупності проектів.
Окрему групу доповідачів на заході склали спеці-алісти різних фірм, які презентували сучасне обладнання для ЖКГ. Вони на конкретних прикладах доводили переваги своєї продукції.
Наостанок варто згадати такий момент: на ринок заборгованості за житлово-комунальні послуги починають виходити приватні фірми, що займаються стягуванням боргів. Спочатку вони лише телефонують і нагадують: «Ви винні гроші». А потім вдаються до інших дій. Можливо, не за горами той час, коли бути боржником стане невигідно… До речі, існує такий суто психологічний момент: якщо боржнику не нагадувати про борг, він через три місяці вже починає сам собі вірити, ніби нікому нічого не винен. І ще. Зазвичай саме бідняки є найсум-ліннішими платниками за комунпослуги. Не платить дуже часто той, хто їздить на дорогому автомобілі й живе у розкішних апартаментах.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий