пятница, 23 декабря 2011 г.

Чоловік не дає лікувати восьмирічного сина

Начальник Щорського відділу РАГСу Юлія Реута не пам’ятає випадку, щоб хтось із наречених, подаючи заяву на реєстрацію шлюбу, скористався направленням на добровільне медичне обстеження. … Майже 10 років тому Артем з Вікторією теж написали відмову на такому направленні. Тепер 30-річна жінка жалкує про це. Каже: усе могло б скластися інакше. Та хто перед весіллям думає про майбутні проблеми? Перед весіллям усі щасливі.


- Одружившись, ми майже одразу пішли жити на квартиру, - розказує жінка. - Хотілося самостійності і щоб ніхто не втручався у наше життя. Батьки – і мої, і Артемові - все зрозуміли правильно. Пізніше вони склалися і купили нам будинок у Щорсі. Там і народився Андрійко. Усе було добре.
З чого почалися сварки, кожне з колись подружньої пари пояснює по-своєму.
Артем каже, що для нього все стало з ніг на голову, коли кілька разів зустрів на роботі у дружини місцевого «багатенького Буратіно». Був сам не свій від ревнощів, та ще й друзі «накручували».
Жінка називає тільки одну причину розладу: почав битися.
У таких випадках, як правило, додають: « і пити ». Але вона хитає головою: чого не було, того не було.
Вони прожили майже 4 роки і розлучилися. Дім розділили на дві половини. Віка з трирічним сином залишилася у своїй. Артем повернувся до батьків. Його частина будинку зараз зазвичай порожня. Раніше приходив часто, ночував у себе.
- Він дуже сумував за сином, – розказують батьки 32-річного чоловіка. - Добився через суд, щоб йому дозволили зустрічатися з Андрійком. Але невістка не давала.
- Коли Артем приходив, ніколи не обходилося без скандалу, - зітхає Вікторія. - Дитина плакала, нервувалася. Я потім довго не могла її заспокоїти. А в Андрійка і без того були проблеми . Розмовляти почав тільки після трьох років. Не завжди поводився адекватно. Я спочатку думала: переросте. А воно – все гірше…
Аналізуючи можливі причини синового нездоров’я, вона щоразу поверталася до одного й того самого факту, про який дізналася уже після одруження : свекруха колись лікувалася в Халявині. «А раптом?!» - ця думка не давала жінці спокою, і в минулому році вона повела сина до Щорської лікарні.
Районний психіатр Микола Куценко порадив звернутися за консультацією до дитячого психіатра. Для цього хлопчика треба було везти в Чернігівський психоневрологічний диспансер. І тут одного тільки Вікторіїного бажання виявилося замало, бо, згідно із Законом України «Про психіатричну допомогу», методи діагностики та лікування – стосовно малолітньої дитини – застосовуються за згодою обох батьків.
Андрійкові тільки 8 років, і він «підпадає» під цей пункт Закону.
- Артем своєї згоди не дає. Ні на консультацію, ні на обстеження, не кажучи вже про лікування. Пліткує, що я хочу поставити дитину на облік до психіатра, щоб отримувати пенсію. Він просто знущається наді мною, - плаче жінка.
Розказує: син і без того часто хворіє. Ліки дорогі. Просила колишнього чоловіка допомогти або самому їх придбати. Давала рецепт. Артем його порвав. Грошей не дав.
З 2009 року на ньому «висить» більше, ніж 3-тисячна заборгованість по аліментах. За цей час на неї «наросла» пеня, втричі вища, ніж сам борг.
Нинішнього літа Вікторія звернулася до Щорського районного суду з позовною заявою про стягнення з колишнього чоловіка пені за несвоєчасну сплату аліментів. Згідно з рішенням суду розмір пені було зменшено, але разом із судовими витратами на надання юридичної допомоги та інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи сума вийшла немала – більше 7 тисяч гривень.
Артем працює у приватного підприємця. Отримує «мінімалку». Каже: від аліментів не ухилявся. Платив щомісяця. Скільки дозволяли доходи. Враховуючи те, що допомагав батькам (вони обоє – похилого віку), майже завжди не доплачував. Так утворився борг.
Після суду ( з червня 2011 року) аліменти почали надходити регулярно і у повному обсязі.
- До його 200 гривень, я додаю від себе сотню, щоб вийшла потрібна сума, - розкриває секрет Артемів роботодавець.
Зрозуміло, на 300 гривень не порозкошуєш. А хлопчика треба ще й лікувати. На питання, чому він не дозволяє везти сина на консультацію до дитячого психіатра, Артем відповів так: «Не хочу, щоб з нього робили психа чи інваліда. Андрій – нормальна дитина. А Віка хоче запроторити його в спецшколу. Це ж тавро на все життя. Зламана доля. А мені - до скону платити аліменти».
Нині хлопчик ходить у звичайну школу.
- Навчається слабенько, - розповідає вчителька, - але з окремих предметів (зокрема, з математики) встигає навіть краще, ніж деякі інші учні. Проблеми з мовленням є, але останнім часом помітний прогрес. З однолітками дружить. Найбільша біда – часто хворіє.
Мова – в основному про простудні захворювання. А Вікторію турбує інше.
… Вона вдруге вийшла заміж. Народила дитину. Зараз у декретній відпустці. Не приховує радості: в новій родині все чудово. Чоловік турбується і про неї, і про дітей. Знайшов спільну мову з Андрійком.
- Але його законний батько - Артем, і тільки він може підписати дозвіл, - знову повертається до наболілого.
- А що, як не зробить цього?
- Доведеться подавати позов до суду. Щоб обмежив його в правах.
Цей варіант розглядає, як можливий, і адвокат Геннадій Шадуйкіс.
У Артема – своє бачення ситуації. І своя пропозиція вирішення проблеми:
- Хай віддадуть мені сина, і я сам виховаю його як нормальну дитину.
А дозволу на психушку не дам. Якщо вона (Вікторія – Авт.) в обхід мене доб’ється цього, напишу заяву, щоб взагалі позбавили мене батьківських прав.
Виходить, у кожного – своя правда. А вона має бути тільки одна, бо головне в цій ситуації - не нашкодити дитині.
При обопільному бажанні батьки могли б про все домовитись. Скажімо, разом повезти сина на консультацію, щоб потім вирішити, як бути далі. Але для цього треба, принаймні, порозумітися, зробити крок назустріч одне одному – заради сина.
Днями Артем і справді приходив до Віки.
- Вибрав час, коли чоловік поїхав на заробітки, а я вдома сама з двома дітьми, - розказує жінка. - Кричав, обзивав і мене, і Андрійка. Дитина знову рознервувалася. Коли дійшло до погроз, я відв’язала собаку….
Марія ІСАЧЕНКО
P.S. З етичних міркувань імена головних фігурантів змінені.

Комментариев нет:

Отправить комментарий