пятница, 23 декабря 2011 г.

Бадьорості духу – до ста років!

Саме цього хотілося побажати учасникам чергової конференції районної ветеранської організації. Її учасники – літні люди, з великим життєвим досвідом і, здебільшого, з підірваним здоров’ям, однак вони, попри тягар років, не втратили інтересу до громадського життя, не стали байдужими до проблем, що турбують суспільство.
Як зауважив у своїй промові голова райради ветеранів Я.М. Ковальський, нині в районі більше восьми з половиною тисяч ветеранів, тобто вони складають близько третини мешканців нашого краю.
З них 688 хворих і немічних, тих, що потребують стороннього догляду і допомоги. У цьому контексті дуже актуальною є увага до ветеранських проблем з боку управління соцзахисту, пенсійного фонду, терцентру, товариства Червоного Хреста, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Однак загальнодержавна політика стосовно ветеранів (попри задекларовану увагу і підтримку) на найвищому рівні далеко не завжди відповідає вимогам часу. За статистикою, 77% пенсіонерів Щорсівщини отримують пенсію від 1000 грн. і нижче. А чи легко зараз прожити на такі гроші? Не до кінця виконується закон про статус дітей війни. Разом з цим у Верховній Раді розглядався законопроект про суттєве скорочення пільг. Ветеранський загал категорично не погоджується з такою практикою розв’язання соціальних проблем суспільства.
Якщо згадати про роботу районної ветеранської органі-зації протягом останніх років, то надзвичайно важливим її аспектом була і є робота з молоддю. Виховання у підростаючого покоління почуття патріотизму – дуже відповідальна місія. На численних заходах з нагоди пам’ятних дат і роковин війни ветерани обов’язково беруть участь у зустрічах зі школярами, оповідають про пережите, про подвиги наших співвітчизників у боротьбі з ворогом.
Первинні ветеранські організації не стоять осторонь соціальної проблематики, по можливості звертають увагу виконавчої влади чи то на відсутність фельдшера в селі, чи на погане автобусне сполучення. Ветерани не мовчать і дуже часто їхній голос чують та відповідним чином реагують.
Радує, що в нашому районі літні люди зазвичай оточені увагою. Добре зарекомендували себе ініціативні групи Петрівської, Великощимельської та Тур’янської шкіл, які органі-зували догляд за ветеранами. Тобто волонтерський рух не зник і має перспективу для розвитку.
Звісно, не все є ідеальним і однозначним у ветеранському середовищі. Хтось, затиснутий у рамки мізерної дев’ятисотгривневої пенсії, може думати хіба про те, чи буде в нього завтра що поїсти або за що купити ліки. А дехто, маючи тисячі чотири гривень пенсійного забезпечення та облаштований побут удома, не уявляє свого повсякденного життя без політики або занять спортом.
Підсумовуючи доповідь Я.М. Ковальського, можна сказати: ветерани традиційно залишаються чи не найактивнішою частиною суспільства, але разом з тим вони не вимагають собі від держави аж чогось особливого. Хіба трохи щирої уваги й подяки за тяжку й довголітню працю.
Делегати конференції визнали роботу райради ветеранів за звітний період задовільною. Перед ними також виступили активісти ветеранського руху, голова райдержадміністрації О.В. Грабовський, заступник голови райради В.М. Запорожець, представники держустанов та органі-зацій. Завершилася робота конференції обранням делегатів на обласне ветеранське зібрання.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий