пятница, 23 декабря 2011 г.

Про можливості, реалії та перспективи

Соціально-економічне життя Щорсівщини протягом 9 місяців 2011 року стало провідним питанням порядку денного на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації спільно з президією райради. 
Як прожив наш район 9 місяців 2011 року? Про це розповіла у своїй доповіді начальник управління економіки райдержадміністрації Г.М. Гукун. За її словами, протягом звітного періоду обсяги промислового виробництва склали лише
66,5% до показника відповідного періоду торік. Основна причина – вимушений простій на початку року Новоборовицького спиртозаводу. Натомість наростили виробництво завод продтоварів (на 6,2%), фірма «Техсервіс» (на 29,4%), меблева фабрика (на 27,1%). Виконання будівельних робіт «пішло донизу». (Якщо взяти до уваги порівняльні ціни, то ПМК-215 – на 58,9%, управління газифікації – на 21,1%, шляхоремонтне підприємство «Обрій» - на 100%). За кошти обласного бюджету проведено капремонт дороги по вулиці Люксембург у Щорсі (кошторис – 1 млн. 700 тис. грн.). Надання платних послуг в районі позначене знаком «мінус». Причина – Щорська дистанція колії не отримала замовлення на капремонт. Пасажироперевезення місцевим АТП-17446 мають стійку тенденцію до зменшення. Лише послуги зв’язку від «Укртелекому» демонструють незначне зростання (на 6,2%). Протягом звітного періоду в районі встановлено 65 телефонів, до мережі швидкісного Інтернету під’єднано 96 абонентів. Товарообіг споживчої кооперації зріс на 16,4%.
Заборгованість із зарплати в районі складає 369,5 тис. грн. «На рахунку» банкрута – електромеханічного зводу – 264 тисячі, ПАТ «Комунальник» - 67,7 тис., райсількомунгоспу – 18,2 тис., ВАТ «Обрій» - 19,6 тис. Зростає заборгованість по внесках до пенсійного фонду. Автошкола ТСОУ винна 135,1 тис. грн., райсількомунгосп – 23,2 тис., ВАТ «Обрій» - 12,9 тис. На обліку в центрі зайнятості – 521 безробітний.
Стосовно соціально-гуманітарної сфери, про стан справ в якій доповів заступник голови райдержадміністрації В.М. Карпенко, то нестача коштів накладає свій відбиток практично на все. Першого вересня з міркувань оптимізації було закрито школу в селі Попільня. (Але разом з тим цьогоріч відкрилося три додаткові групи в дитячих садках Щорсі та Великому Щимелі). Гарячим харчуванням охоплено 1733 школярі (81,3%), підвезенням до місць навчання – 804 (100%). На котельнях Тур’янського та Рогізківського комплексів «школа – сад» замінено димохідні труби, для освітніх закладів придбано 2 пральні машини, 4 холодильники, бензопилу й електроплиту. Однак дефіцит асигнувань становить (до кінця року): на зарплату освітянам – 3 млн. 80 тис., енергоносії – 471 тис., харчування – 90 тис., бензин – 97 тис.
У сфері медицини планується зменшення з 1 грудня кількості лікарняних ліжок (на 10). Медичні заклади залучили позабюджетних коштів на суму 367 тис. грн. Планові показники з літнього оздоровлення дітей загалом виконані. В районі – 31 клубна установа, 24 бібліотеки, кількість працюючих у закладах культури – 168 осіб, причому з них на повну ставку – лише 94. Платні послуги в сфері культури дозволили закамулювати 253 тис. грн. Але з метою оптимізації мережі було закрито клуб у Софіївці.
Якщо вести мову про агропромисловий комплекс: справи в ньому потроху просуваються вперед. Заступник голови райдержадміністрації М.Ф. Колодюк сказав, що сільгосппідприємствами Щорсівщини вироблено валової продукції на 11% більше. За темпами росту раніше наш район посідав останні місця в області, але в 2011-му вийшов на 10 місце. Середня врожайність зернових сягнула 17,1 цн/га (на 4 цн більше, ніж торік). Є явні лідери – СТОВ «Щорссільгоспсервіс» та «Яна Плюс», які виробляють 65% зернових культур нашого краю. Формування регіональних ресурсів продовольчого зерна забезпечено (1520 т), обсяги поставки зерна в аграрний фонд за форвардними контрактами – дотримано. Озимі висіяно на площі 5021 га (на 5% більше, ніж минулого року). Для худоби сільгосппідприємств заготовлено 9 тис. 900 т силосу, 1 тис. 40 т сінажу та 1 тис. 930 т сіна. Хоча в свк «Райдуга», псп «Турчанка» і псп «Стиль» може виникнути перспектива нестачі кормів. Цьогоріч сільгосппідприємства виростили більше худоби і птиці (164%), але менше надоїли молока (92%), зменшили реалізацію худоби і птиці на забій (75%). У псп району налічується 3017 голів ВРХ, в тому числі корів – 1509. За договорами оренди землі сільгоспформування повинні виплатити людям 1 млн. 677 тис. грн., але досі дали лише 39% від нарахованої суми. Також треба з нового року передбачити, щоб розмір орендної плати складав не менше 3% від оціночної вартості паю. Інвестиції в агропромисловий сектор склали 4 млн. 589 тис. грн. Переважно це – придбання сільгосптехніки СТОВ «Щорссільгоспсервіс» і псп «Яна Плюс».
По першому питанню порядку денного колегії слово також мали заступник начальника фінуправлі-ння РДА Л.Г. Савченко, в.о. начальника районної податкової інспекції Є.В.Корнієнко,Сновський сільський голова В.О. Клименко.
По другому питанню – оздоровленню дітей влітку нинішнього року – доповів начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту РДА А.З. Косевич.
Роботу колегії підсумував голова райдержадміністрації О.В. Грабовський. На його думку, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування Щорсівщини повинні закріпити позитивні тенденції та напрацювання для подальших дій. Інтереси місцевої громади вимагають злагоджених і ефективних кроків перш за все в питанні просування перспективних проектів і залучення інвестицій. Нині не той час, щоб сидіти, склавши руки. Наразі існує реальна можливість отримати для району фінансування за рядом обласних та загальнодержавних програм. Для цього потрібно з нашого боку не так вже й багато – підготувати пакети проектно-кошторисної документації. У 2011 році вдалося наново заасфальтувати одну вулицю в Щорсі, але на наступний рік треба планувати як мінімум дві. Так само – капітально відремонтувати дорогу «Щорс – Тихоновичі – Гута Студенецька». Причому район не повинен обмежуватися лише такими проектами. Ініціатива і належне обґрунтування пропозицій можуть принести ще чимало корисного для нашого краю.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий