четверг, 23 июня 2016 г.

Усіх нас поєднала пісня



Початок цьогорічного фольклорного фестивалю-конкурсу імені Василя Полевика був оповитий ароматом липового цвіту. Прибуваючи до районного Будинку культури, учасники заходу і численні глядачі відразу відзначали дивовижно приємну атмосферу, яка панувала у центрі Сновська.
Фестиваль імені Василя Полевика став провідною культурно-розважальною подією року в нашому краї. Масштабною цікаво, з безліччю вражень – приблизно так коментували люди побачене на цьому заході. Власне, у конкурсі взяли участь 28 колективів. Понад три сотні шанувальників народної пісні з різних куточків Чернігівщини продемонстрували свій талант і любов до традиційного співочого мистецтва України. У залі районного Будинку культури протягом трьох годин тривало прослуховування конкурсних номерів. У підсумку журі вирішило, що володарем Гран-прі фестивалю гідний стати колектив „Троїсті музики” з Ніжина. У категорії „Дитячі ансамблі” І місце посів колектив „Світлячок” з нашого Сновська; „Молодіжні ансамблі” – „Калинонька з перцем” (Ніжин); „Автентичні гурти” – „Перлина” (Бобровицький район); „Фольклорні колективи” – „Горлиця” (Шестовиця, Чернігівський район); „Ансамблі народної пісні” - „Березневі роси” (Козелець), „Горлиця” (Лосинівка, Ніжинський район), „Калина” (Сновськ), „Рідні наспіви” (Бахмач); „Ансамблі народних музик” – „Карапет” (Холми, Корюківський район); „Дорослі обрядові” – „Криниці” (Сосниця).
У рамках урочистої церемонії голова облради І.Вдовенко, директор департаменту культури облдержадміністрації О.Левочко, голова райдержадміністрації В.Радібеда, голова райради П.Мірошниченко, міський голова О.Медведьов та інші офіційні особи поклали квіти до меморіальної таблиці Василю Полевику.








Другий етап фестивалю, місцем проведення якого традиційно була мальовнича місцевість на околиці Займища, розпочався зі вшанування пам’яті В.Полевика та його земляка Ю.Костюченка, загиблого на війні з російськими загарбниками. Таким чином віддано данину поваги займищанам, один з яких прославив рідне село талантом, а другий – героїзмом.
Концертно-розважальна програма у Займищі складалася з чималої добірки чудових зразків народної пісенної творчості, танців та музичних номерів. Митці з нашого району, Чернігова та інших міст і сіл України цілком заслужено раз-по-раз викликали своєю майстерністю оплески поміж глядачів. Інтригуюче виглядала церемонія вручення дипломів і подарунків переможцям конкурсу. Цю місію виконали Л.Моцар (керівник нашого земляцтва у Києві) та Л.Смоляк (директор обласного організаційно-методичного центру навчальних закладів культури). Доволі пізнавальною виявилася тематична добірка матеріалів про історію Займища.
Велику увагу гостей фестивалю привернули до себе різноманітні виставки. Декоративне мистецтво, традиційні речі побутового вжитку, живопис, прикраси – кожна людина могла там знайти щось собі до вподоби. Посуд у ретро-стилі, вишивки, браслети і намиста, вироби з бісеру – все це разом наче знову і знову нагадувало, скільки є поміж нас майстровитих людей.
Звісна річ, і розваг теж вистачало. Застілля в польових умовах, купання в річці, спортивні змагання, стрибки на батуті для дітей – кожен обирав, що хотів. Оригінально виглядала можливість постріляти з лука й хоч на мить неначе перенестися в епоху середньовіччя.
Організатори фестивалю творчо підійшли до всіх робочих моментів і гідно впоралися з місією господарів. І доволі символічно виглядали стовпи з позначками – про відстань до різних населених пунктів нашої країни. Бо того вечора Займище й справді перетворилося на роздоріжжя, де поєдналися пісні, люди і мрії про краще життя.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора, Леоніда ШЛОМИ
та Олександра КРУМКАЧА

Комментариев нет:

Отправить комментарий