пятница, 11 мая 2018 г.

В оксамиті трав і біло- рожевому цвітінні садів

Цьогорічний світлий день 9 Травня перебував в оксамиті трав і біло-рожевому цвітінні садів і був зволожений вранішнім дощиком, теплими  весняними росами та людською сльозою болю і радості. Він став  особливо світлим, принісши 73 роки тому Перемогу і мир на нашу  землю. Наш земляк, голова обласної ради  Ігор Вдовенко разом із сином Станіславом, головою міста Олександром Медведьовим, очільницею районної ветеранської організації Людмилою Кравець, секретарем міськради Наталією Самойловою завітали у це свято до легендарної фронтовички, колишньої прожектористки-навідниці Марії Григорівни Цап (на знімку), котра наразі мешкає на краю Сновська, у мальовничій «Носівці». Позаду у неї залишився пройдений із боями довгий шлях  воєнних кілометрів і пам’ять про своїх побратимів, з їхніми характерними рисами, жартами й звичками. І радість за те, що вижила тоді і живе сьогодні. Живе у теплі, добрі,  викупана любов’ю дітей і онуків, завше шанована державою і владою.


Дев`ятого  травня у нашому Сновську, немов білим туманом, випливали сторінки скорботної пам’яті. Від прізвищ-рядків, національної символіки, гірлянд пам’яті і цілого моря живих квітів блисщало в очах. І спливав у спогадах благословенний світом  лагідний день 9 Травня. Його згадували всі: від перших осіб району і міста до сотень урочисто налаштованих  людей, котрі без примусу вийшли на урочисту ходу, приурочену знаменній вікопам’ятній даті – 73-ій річниці з Дня Великої Перемоги.




І ніби ще й зараз  чуються – один за одним – виступаючі, та невидима  хвиля емоцій, що тисне серце й душу, кружляє у невеселих  мелодіях пісень, молитві, виголошеній благочинним церков району отцем Павлом Фазаном.  Усі їхні, глибоко людяні, щемливі слова не просто хвилювали, а й спонукали до роздумів, й були, неначе своєрідним заповітом: «щоб молодь наша також палко любила Вітчизну й вміла її захищати!»







Тих ветеранів Другої Світової, які з автоматами у руках йшли у бій проти ворога, вже майже не залишилося, а ті 29, хто живий -  всі немічні, і на це святкове дійство не в силі вже виходити. Зате серед його учасників були ті,  хто в грізних сорокових ще ходили попід столом, але прагнули малими потрапити на війну.  Навіть тікали з дому. Малолітні й партизанили, й ставали синами полків, а в тилу заміняли  батьків за плугом і біля верстата, вставали влітку зі сходом сонця – і косили, і молотили. Діти війни якось ураз дорослішали тоді і мудрішали – не за віком. Одним словом, сповна заслужили нашу  із вами вдячність.





Гарним вийшов цей  день у Сновську, великою мірою наповнений  не лише стрічками й полотнищами прапорів, а, напевно, загальним  дивним піднесенням, згуртованістю, розкриленими планами миротворення, здійснення яких так довго чекають наші земляки.
Приємним його  доповненням став приїзд у рідні місця нашого депутата,  голови  облради  Ігоря Вдовенка. Цього разу Ігор  Станіславович привіз із собою сина  Станіслава – щоб також  схилив голову перед загиблими і живими, і по-своєму, по-юнацьки максимально, відчув ту колишню народну печаль.
Почесні гості, крім героїчної Марії Григорівни Цап,  відвідали інших ветеранів – Петра Денисовича Герасименка й Руслана Івановича Юсухна. Всюди їх зустрічали з любов’ю, щирістю й щедрістю - як найбажаніших, найдорожчих!
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора та Лариси МАРТИНЕНКО

З нагоди Дня пам’яті і примирення та Дня Перемоги грамоти Сновської міської ради вручено: Школіку Володимиру Івановичу – ветерану праці, члену ради райорганізації ветеранів; Кравець Людмилі Романівні – голові ради Сновської райорганізації ветеранів України; учасникам АТО: Косаренку Ігорю Андрійовичу – капітану запасу та Павленку Володимиру Вікторовичу – солдату запасу.
Грамоти райради: Жерденку Олександру Степановичу – голові первинної  ветеранської організації ВПУЛГ; Павленку Геннадію Володимировичу – голові Спілки   ветеранів Афганістану; Ступак Світлані Миколаївні – ветерану праці, члену ради райорганізації ветеранів.
Грамоти райдержадміністрації:  учасникам АТО, бійцям запасу – Булденку Андрію Олександровичу, Кузнєцову Георгію Вікторовичу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий