среда, 31 октября 2012 г.

Джерело перемоги «Світлячка» - в любові до народної пісні

У жовтні виповнюється рік від дня присвоєння дитячому фольклорному ансамблю «Світлячок» під керівництвом Ольги Сенченко звання «зразковий». А сам ансамбль існує уже 6 років. Назву свою виправдовує на всі сто: діти справді світлі, сонячні, щирі. І справді люблять народну пісню. Відчувають її серцем.

- Мабуть, із цим народжуються, - говорить Ольга Михайлівна. Не так давно вона набрала молодшу групу ансамблю – деяким учасникам усього по 4 роки. Але треба бачити, як вони хочуть співати пра-прабабусині пісні, як стараються.
Багато хто із «світлячків» навіть на репетиції ходить в українських вишиванках, з любов’ю вишитих мамами. Це теж багато про що говорить. А коли любиш те, що робиш, успіх не забариться.
Тільки в нинішньому році юні виконавці здобули ряд перемог на престижних конкурсах: з обласного конкурсу (проходив у Ніжині) народної та естрадної пісні привезли другу премію. Друге місце посіли і на міжнародному конкурсу-фестивалі «Солов’їна родина» (проходив у Городні), на четвертому фольклорному фестивалі ім.В.Полевика вибороли першість – у номінації народна пісня.
З останніх поїздок «світлячки» теж поверталися з перемогами. У кінці серпня 17 з них взяли участь у міжнародному молодіжному фестивалі «Мистецькі барви – summer time». І стали володарями найвищої нагороди в номінації народний вокал – золотого диска.
- У журі були викладачі провідних вузів культури України, заслужені артисти. Отримати від них таку високу нагороду було надзвичайно приємно. Діти не могли стримати сліз.
Величезне спасибі спонсорам, які допомогли організувати цю поїздку – приватним підприємцям Г.Н. Божку, С.І. Штомпелю, О.М.Хасенку, С.М. Клименку, Н.М. Богуш, відділу культури. Особлива вдячність – батькам, - говорить Ольга Сенченко.
«Світлячки» привезли в Алушту веснянки, які були записані на Чернігівщині, та блок весільних (також наших) пісень.
Гідно вони виступили і на Чернігівському фестивалі «Червона рута» - отримали друге місце в жанрі автентичний фольклор. Безумовно, усі досягнення ансамблю - це крок вперед у майстерності. А ще – що набагато важливіше – це свідчення потужного, нерозривного зв’язку поколінь, який і робить наш народ єдиним.
Марія ІСАЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий