понедельник, 14 июля 2014 г.

НЕЗАБАРОМ ЖНИВА


 У рамках докладнішого ознайомлення з сільгоспформуваннями району голова райдержадміністрації П.Л. МІРОШНИЧЕНКО спільно з начальником управління агропромислового розвитку РДА Н.О. ДЯТЕЛ уже здійснили об’їзди полів і ферм псп «Прогрес» і «Яна Плюс». Наступну поїздку організував для них директор псп «Сновський» С.М. Скоробагатько.

Об’їзд розпочався із північних полів великого господарства, що під Михайлівкою. Ще зовсім недавно ці поля бур’яніли, заростали самосійним лісом. На них навіть росли гриби. Нині на них колосяться жита. Загалом на цілині очікується непоганий урожай перспективного сорту Сіверське. Щоправда під посіви вносили аміачну селітру. Керівництво сільгосппідприємства планує продовжувати розробляти цілину, повернути в сівозміни заліснені ділянки. Загалом це ще майже 500 гектарів. А з минулого серпня таких площ освоїли 900 гектарів. Зараз на них піднімається кукурудза, половіють жита.
Під Суничним масиви кукурудзи доволі строкаті. Є ділянки, що подають надію на гарний урожай. На інших явно не вистачає вологи чи нерівно посходили рослини. Тож дощі, що пройшли на днях, виявилися дуже доречними. Під Лютівкою, Куропіївкою та Вершинами (втім, від цих сіл залишилися здебільшого лише назви, зруйновані дворища тощо) також колишні лани перетворилися на гаї та ліси. Повернути їх у поля сівозмін планують найближчими роками.
На низківських полях по цілині посіяний овес, тож дещо забур’янений. Далі, там, де торік була кукурудза, посіви чистенькі, красиві. До речі, в господарстві звикли йти методом проб, тож експериментують, який сорт дає кращі врожаї на наших землях. Кукурудзу сіяли і нашої, і американської селекції. До речі, не можна сказати, що заморські сорти у нас приживаються краще. І наші вчені мають здобутки.
Побували ми й у Низківці, де своїми силами споруджують автомобільні ваги, відновлюється склад, ремонтують ворота тощо. До речі, те, що в інших господарствах здають на металобрухт, тут знаходить друге життя, допомагає вийти зі скрути. Загалом матеріальна база псп «Сновський» та ТОВ «Щорсагроімпульс» неухильно зміцнюється. Приміром, у Щорсі будують потужну зерносушарку й елеватор. А в Суничному на базі колишньої тракторної бригади планують зосередити всю техніку. Максимально відновлять механічні майстерні, склад. Директор ТОВ «Щорсагроімпульс» М.М. Скоробагатько показав місце, де незабаром з’явиться навіс для тракторів.
Усе це не за горами, тим паче, що час жнив наближається неухильно. Минуть лічені дні, й комбайни вийдуть у поле.
Валентина
ВОЛОКУШИНА
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий