понедельник, 14 июля 2014 г.

Половина справи вже зроблена. Садок мають відкрити восени


Вже чотири роки триває епопея з відкриттям дитячого садка в Кучинівці. Сільський голова В.М. Карась, згадуючи цей період, попри все не втрачає оптимізму.
Розповідає, якою свого часу дійсно вагомою була грошова допомога з боку італійських друзів місцевої громади. Саме завдяки їм ідея організації в селі повноцінної ланки дошкільної освіти почала набувати конкретних матеріальних форм. Стосовно ж бюджетного фінансування проекту, то з цим в останні пару років було відверто сутужно. І мова в даному випадку навіть не про виділення коштів – попри напівпорожню скарбницю щось таки знаходили. Просто через реальний фінансово-бюджетний колапс у країні провести розрахунки з виконавцями замовлених робіт було майже неможливо. А тут вже спрацював відомий закон економіки: нема грошей – справа стоїть на місці, бо задарма хто схоче працювати? На щастя, у травні - червні цього року ситуація відчутно змінилася. Райдержадміністрація змогла переконати обласне керівництво у великій значущості відкриття дитсадка в найбільшому селі району. Врешті-решт, треба закінчити розпочате, не зупинятися ж на півдорозі? Заступник голови облдержадміністрації С.М. Журман особисто вивчив стан справ, наслідком чого стало здійснення раніше тимчасово заморожених проплат. Допомога з Чернігова стала дуже в нагоді. Реалізація проекту відновилася.
То який стан справ з відкриттям садка зараз? У сільраді, коментуючи ситуацію, розповіли таке. Ще торік з сільського бюджету планували виділити на капітальний ремонт приміщення, де розташовуватиметься дитячий заклад, 126 тисяч гривень. Проте проплати будівельній фірмі з Києва здійснити не вдалося з причини фінансової кризи. У грудні також мали б освоїти ще 100 тисяч, обіцяні тодішнім головою облдержадміністрації, однак… За таких реалій відкриття садка, заплановане взимку на день Св.Миколая, довелося скасувати. На цей рік сільрада, враховуючи своєрідні минулорічні «заощадження», змогла акумулювати на ремонтні роботи 241 тисячу. Більше того, вивчається можливість спрямувати всі можливі кошти, які є в бюджеті, саме на садок. (Це ще понад 50 тисяч). Хоча, правду кажучи, цих сум недостатньо, тому пошук джерел фінансування триватиме. Якщо вести мову про вже здійснені останніми місяцями проплати, то у травні провели рахунок на 72 тис. грн., у липні - на 57 і 74 тисячі. Тільки-но «гроші пішли» - до села знову прибули будівельники й стали до роботи. Цього вівторка у приміщенні кахлі клав Павло Приходько (на фото). За фахом він електромеханік, але нині спеціалізується на внутрішньобудівельних роботах. Розповів, що разом з ним працюють двоє колег, днями під’їдуть ще декілька. Загалом плитку треба покласти на 80 кв. м. Зроблено вже 20 «квадратів», а решту замовлення можна виконати днів за десять. Паралельно працюватимуть малярі – фарбуватимуть стіни. У двох кімнатах ще треба доробити підвісні стелі. Потім – встановити радіатори опалення та сантехніку, дверні блоки тощо. Якщо оперативно підвозитимуть матеріали й не буде затримок із виділенням грошей, то вже за місяць всередині садка все буде зроблено. Живуть робітники у селі, їх знають – вони в минулому році тут вже працювали.
Завідуюча дитсадком А.В. Єрмоленко офіційно на посаді з 1 листопада минулого року, зарплатня їй надходить з сільського бюджету. Говорячи про ремонт, не приховує: найпроблемнішим є напрямок електрифікації об’єкту. (Наразі для того, щоб будівельники користувалися своїм інструментом, пристосовано подовжувач з найближчої хати). «Ми працюємо над цим питанням, - запевняє вона. – Також важливий аспект – водопостачання і каналізація. В середу має приїхати спеціаліст і встановити електронасос та провести монтаж мереж подачі води й відведення нечистот. Для системи опалення передбачено твердопаливний котел (на дровах). Ще у грудні минулого року силами майбутнього колективу закладу розчистили територію довкола будівлі, встановили паркан. Влітку збираємося його фарбувати. Силами громади і батьків дітей треба буде взятися за обладнання ігрового майданчика на дворі, квітників тощо. Загалом ми припускаємо, що у садок ходитимуть до двадцяти малюків, персонал же нараховуватиме 6 або 7 осіб».
Коментар з приводу
Начальник відділу освіти райдержадміністрації Т.А. Булденко:
На Щорсівщині є 11 садків та НВК, в яких виховуються 627 малюків. Це 81,3% відповідної вікової групи, що навіть трохи більше, ніж загальнообласний показник. Також варто додати, що усіма формами дошкільної освіти (РЦДЮТ, підготовчі групи дітлахів-п’ятирічок при деяких школах тощо) охоплено 97,6%. Разом з тим спостерігається не зовсім адекватна ситуація, коли у місті більшість дітей відвідує садки, а по селах – майже удвічі менше. (Хоча слід врахувати, що з довколишніх сіл малюків часто віддають у міські дошкільні заклади). Саме тому один з пріоритетних напрямків роботи галузі – відкриття садків у сільській місцевості, зокрема – і в Кучинівці. Протягом останніх кількох років при сприянні відділу освіти вдалося оформити всі необхідні документи для цього закладу, що зробило можливим здійснення бюджетного фінансування. На даний час триває попередня методична допомога працівникам, що працюватимуть з дітьми. Відкриття садка дуже важливе для села, наявність вже 15 заяв від батьків наочно підтверджує це.

Олег
МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий