четверг, 11 октября 2012 г.

Музика завжди поруч

Міжнародний день музики заснований 1 жовтня 1975 року за рішенням ЮНЕСКО. Свято відзначається щорічно в усьому світі великими концертними програмами, за участю кращих артистів і художніх колективів. У цей день звучать твори, що ввійшли до скарбниці світової культури.


Музика. Чарівна, вічна.Вона володіє величезною сило. Її не можна підробити, як книгу чи картину. Ми наспівуємо мелодію, коли на душі весело, і коли її огортає смуток. Слухаємо музику, коли хочеться збадьоритися, і навпаки – відпочити.
З музикою в серці живуть учні та викладачі Щорської дитячої музичної школи ім.Н.Г.Рахліна. Як розповіла «Променю» її директор О.В.Свистунова, за 2012 рік лауреатами обласних конкурсів стали 7 учнів солістів­інструменталістів та 2 колективи школи: хор «Снов`яночка» і ансамбль гітаристів. А дитячий духовий оркестр взяв участь у І обласному фестивалі духової музики ім.Ю.Баліна. У цьому навчальному році контингент школи налічує 197 учнів ( у минулому – 175), які обрали 16 спеціалізацій. Діти виявили бажання грати на кларнеті, домрі, балалайці, значно збільшився хореографічний клас, з`явилася підготовча група. Приємно, що за показниками обласного методичного центру навчальних закладів культури і мистецтв на 1 вересня Щорський район займає п’яте (з двадцяти двох) місце з охоплення мистецькою освітою дітей шкільного віку. Це після Ніжина, Прилук, Чернігова і Козельця.


«Тож нам є з ким працювати і будувати оптимістичні плани на майбутнє», ­ підсумувала Ольга Володимирівна.
Днями у музичній школі відбувся концерт, присвячений Дню музики. Сучасні твори в поєднанні з класичними гармонійно перепліталися. Своїм співом полонив хор молодших класів, ансамбль «Снов`яночка» і дует у складі учениці В.Чистилової і викладача Т.Ф.Ткаченко. Вихованці Є.О.Капустіної затанцювали «Рок­н­рол». І звичайно було дуже багато виконань на музичних інструментах: фортепіано (М.Панченко, Д.Збіренко, А.Крецула), саксофон (Є.Бредюк), ксилофон (О.Біба), скрипка (І.Письменна), труба (В.Сидоров), баян (Р.Савоста), акордеон (Н.Мірошниченко). У парі з викладачем Ю.А.Дрозд виконала «Легкий концерт» на фортепіано В.Мартиненко. Грали й самі викладачі ­ дует гітар у виконанні Т.І.Гребенюк та Л.П. Омеляненко і ансамбль народних інструментів. Акомпанували учням О.В.Свистунова, Ю.А.Дрозд, В.В.Маковецька.
Талановиті юні щорсівчани вправно грали ­ важко було повірити, що всього декілька років тому вони вперше доторкнулися до свого музичного інструмента. Концерт пройшов на одному подиху. І після того, як прозвучав останній його номер у виконанні джаз­ансамблю музичної школи (керівник Л.І.Рибальченко), глядачі не хотіли розходитись. Знову і знову викликали «на біс» музикантів. Хотілося перебувати ще у полоні чарівного світу музики…
Лариса МАРТИНЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий