вторник, 30 октября 2012 г.

Жнива: погода не сприяє

Про попередні підсумки цьогорічного збирання врожаю зернових на Щорсівщині читачам «Променя» розповів заступник голови райдержадміністрації, начальник управління агропромрозвитку М.Ф. Колодюк.

Перш за все варто зауважити, що завершальний етап збирання зернових у нашому краї дещо загальмувався через ряд факторів, основні з яких – погані погодні умови й недостатня кількість власної спеціалізованої техніки у господарствах. Станом на початок цього тижня обмолочено лише близько 30 % (650 гектарів) кукурудзи на зерно, а всі 550 гектарів соняшника у псп «Чепелівське» чекають кращої – у даному випадку сухої – погоди. Однак, попри все, загальний висновок є оптимістичним: у нинішньому році валовий збір зерна по району вже на 5,4 тисячі тонн більший, ніж торік, середня ж врожайність зросла на 7 цн/га.
Якщо вести мову про посівні площі, то зерновими та зернобобовими засіяли понад 11 тисяч гектарів. Шість господарств під озиму пшеницю відвели 1169 га. (Найбільше – СТОВ «Щорссільгоспсервіс). Після жнив було констатовано, що середня врожайність сягнула 29,6 цн/га. (У «Щорссільгоспсервісі» - навіть 38,7 цн/га). Фактично це більше, ніж демонструвала місцева сільгоспгалузь у радянські часи. Причини такого результату полягають, серед іншого, у застосуванні прогресивних методів обробітку грунту та внесення хімічних добрив, використанні нових сортів насіння тощо. Під озимим житом була зайнята площа в 3842 га. Цією культурою займалися 12 сільгосппідприємств і 6 фермерів. При валовому зборі 9146 тонн врожайність склала 23,8 цн/га. (Хоча в одному господарстві зібрали по 6,5 цн/га). Показово, що на трьох сільгоспвиробників – «Щорссільгоспсервіс», «Яна Плюс» і «Прогрес» припадає понад 70% зібраного житнього збіжжя. Коли б у Щорському районі з’явилося ще хоча б стільки ж ефективних агропідприємств – місцева сільгоспгалузь досягла якісно вищих показників у своєму розвитку.
Цьогоріч у районі на 154 гектарах зібрали яру пшеницю (20,6 цн /га), на 1402 га – овес (18,8 цн/га). «Вівсяний» намолот усіх 12 господарств склав 2633 тонни. Тут варто зауважити, що ті виробники, які вносили добрива, отримали врожайність по 36,4 цн/га. Натомість у декого збір ледве «дотягнув» до 10 цн/га. Чотири господарства займалися просом – засіяли цією культурою 200 га. Вродило воно в середньому по 15 цн/га. Збирати його вже майже закінчили. Порівняно більше, ніж торік, 8 господарств відвели під гречку – 1037 га. Але через ряд проблем сподіваного ефекту, чи то б пак – зиску, не отримано. Досі обмолотили 850 га, врожайність низька – 6,4 цн/га. Коли б не осінні дощі – справа виглядала б краще. Великі сподівання покладають у чотирьох господарствах на кукурудзу. Площа, відведена «на зерно», склала 2200 гектарів. Повільні темпи збирання врожаю, як уже згадувалося, зумовлені несприятливою погодою. Хоча перші намолоти показали хорошу врожайність – 72,3 цн/га. Слід сподіватися, у подальшому цей показник не зменшуватиметься. До речі, сільгоспвиробники наступного року планують збільшити площі, відведені під кукурудзу. Наразі ця культура дійсно є найвигіднішою. Для її належного вирощування, збирання, сушіння та зберігання поступово, але впевнено створюється необхідна матеріально-технічна база. Не стоїть на місці процес реалізації врожаю 2012 року. Щось продається, щось ще лежить, чекаючи на кращі часи. Скажімо, люпин, що був посіяний на 1431 га і дав 1962 тонни, практично увесь продано. Поволі «рухаються» жито, пшениця, овес. Звісна річ, ціни далеко не ті, які б справді задовольнили аграріїв, але що поробиш – ринкова кон’юнктура… Однак сільгоспвиробництво міцно стало на шлях розвитку, тож, треба вірити, з часом зміниться й цінова політика.

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий