вторник, 30 октября 2012 г.

Ось що означає не слухати порад спеціалістів і не читати газету «Промінь»

Як це не прикро, але на Щорсівщині нещодавно сталося ще одне отруєння людей грибами. Здавалося б, мешканці нашого лісового краю – бувалі, про гриби знають достатньо, а про рецепти їх приготування - й поготів. У свою чергу фахівці різних державних служб регулярно проводять між населенням роз’яснювальну роботу.
Але… Як розповіли «Променю»в райсанепідемстанції, у Заріччі 21 жовтня молодий чоловік (1983 р.н.) і дівчина (1991 р.н.) повечеряли соленими піддубниками. Результат не забарився – у вигляді нудоти, поганого самопочуття тощо, внаслідок чого вони були госпіталізовані до райлікарні. На щастя, чогось аж надто поганого з ними не сталося (слава Богу), однак цей випадок мав би в черговий раз застерегти людей від експериментів у сфері кулінарії.
Про медичний бік даної проблеми ми попросили докладніше розповісти завідуючого реанімаційним відділенням ЦРЛ М.А. Мохнюка. За його словами, цієї осені вже семеро людей постраждали через отруєння грибами, внаслідок чого потрапили до лікарні. Показово, що це мешканці різних населених пунктів району, тобто проблема споживання грибів є доволі поширеною. Якщо узагальнити розповіді тих, хто отруївся, то постає типова картина: назбирали піддубників, залили водою, додали солі або яблучного оцту і дехто навіть вже на сьомий день подав отаку «страву» до столу. Практика показує, що інколи достатньо з’їсти 5-7 грибочків, аби наразитися на неприємності. Через 4-6 годин у людини починається кишковий синдром, її нудить, тягне блювати, незручностей додає пронос. Саме такими є симптоми отруєння середнього ступеня тяжкості. У разі ж коли стан постраждалого тяжкий, то в нього на додачу можуть виникати галюцинації, спостерігатися порушення серцевої діяльності, «стрибати тиск» тощо. Після госпіталізації хворому передовсім проводять промивання шлунка, а потім (для зменшення концентрації та нейтралізації токсинів у крові) - внутрішньовенну інфузію медпрепаратів. (Простою мовою – ставлять крапельниці). Зазвичай мінімум добу людина перебуває в реанімації, а на повне одужання потрібно 3-4 дні.
Принагідно варто було б дати читачам «Променя» пораду: для повноцінного приготування грибних страв не лише мийте гриби, а й обов’язково піддавайте їх термічній обробці, тобто відварюйте. До того ж врахуйте: на тих таки піддубниках можуть опинитися спори поганки чи мухомора, які ростуть поруч. Якщо комусь все ж не пощастило й він отруївся, то до приїзду медиків треба вжити наступні дії: випити літр-півтора води, викликати блювоту. Це дещо зменшить рівень шкідливих речовин в організмі. Надалі добре було б проковтнути таблетки активованого вугілля (3-4 грами). До речі, свого часу один мешканець району через отруєння грибами зазнав порушення ниркової діяльності. На щастя, медикам вдалося врятувати йому життя.

Комментариев нет:

Отправить комментарий