четверг, 25 октября 2012 г.

Без слів, мовою серця



Відомо, що представники різних національностей можуть порозумітися дуже легко. Для цього потрібне лише одне – щире прагнення, яке йде з глибини серця. Кількаденне перебування на Щорсівщині німецької делегації з міста Фрьонденберг ще раз підтвердило: справжня дружба не знає меж.

Вже не перший рік у Німеччині діє товариство «Коло друзів Щорс/Україна». Його актив – це понад 60 однодумців, які поставили собі за мету підтримати історичні зв’язки між українцями та німцями і подбати про гуманітарну допомогу тим соціальним установам нашого району, які цього потребують. У роботі товариства беруть участь бургомістр Ф.Реббе, католицька громада Сант Марієн і євангельська громада Фрьонденберг/Баузенхаген. Серед іншого вони надають вагому грошову підтримку православним церквам у Щорсі – Св.Миколая (настоятель - отець Павло Фазан) та Св.Покрови Богородиці (отець Богдан Кибалюк). Таким чином німецькою стороною виявлено справді християнське ставлення до представників іншої конфесії. Справжньою душею цієї роботи можна назвати Г.Ульмке. Попри вельми поважний вік (74 роки), він має жвавий характер і небайдужу вдачу. Перелік добрих справ, які вдалося реалізувати завдяки його сприянню, дуже широкий. Ось і цього разу очолювана ним делегація відвідала ряд бюджетних установ – від дитячого садка до лікарні, ознайомилася з роботою спортивних секцій та гуртків творчості. Паралельно вивчалася можливість надання допомоги в поліпшенні матеріальної бази цих організацій, ініціювання спільних проектів, які б залучили молодь до вирішення суспільно значимих питань. Говорячи про побачене в Щорсі, заступник голови товариства А.Краббе зазначила: «Особисто мене зворушив і порадував дуже високий рівень роботи педагогів у дитячому садку. Діти, попри малий вік, поводилися на організованій для нас виставі дуже упевнено і продемонстрували неабиякий талант. Такими вихованцями можна дійсно пишатися. Головне ж – ми відчули атмосферу доброзичливості й привітності. І це є вірним шляхом для поглиблення взаєморозуміння між нашими народами».
У вівторок німецька делегація провела зустріч з головою райдержадміністрації О.Грабовським в його кабінеті та головою райради І.Ордою. Вони обмінялися думками стосовно нинішнього рівня українсько-німецьких відносин. О.Грабовський зазначив, що у Щорському районі вже мають досвід двосторонніх міжнародних контактів з партнерами у Німеччині, Польщі, Італії, Франції. Це є однозначно позитивним моментом, передовсім – у питанні розширення кругозору нашого підростаючого покоління. Поле для подальших контактів дуже широке – окрім соціальних аспектів співпраці можна розвинути напрямки культури, спорту, молодіжного обміну, економіки тощо. І як органи виконавчої влади, так і місцевого самоврядування усіляко сприятимуть такій роботі. На пропозицію пастора Х.Гьорлера допомогти у створенні на Щорсівщині благодійної громадської організації, аналогічної німецькій, керівник нашого району відповів згодою. Потім надійшла черга обміну подарунками. Г.Ульмке передав місцевій громаді дерев’яне зображення старого міста Фрьонденберг (на знімку), а О.Грабовський вручив кожному гостю сувенір, зроблений у техніці квілінгу, та символіку Партії регіонів – прапорці, кепки, футболки. На що один з членів німецької делегації жартома запитав: «Так це вже можна вдягати й виходити на вулицю?»
Після зустрічі Г.Ульмке знайшов час поділитися своїми враженнями про перебування на Щорсівщині. На запитання від «Променя» - чи змінився менталітет українців протягом останніх десяти років – він відповів: «Ні. Вони як були, так і лишилися напрочуд добрими людьми». Коли ж його попросили прокоментувати ситуацію з цивілізаційним вибором між Європою та Москвою, який тепер стоїть перед Україною, співрозмовник коректно зауважив: «Це політичне питання, а я не вважаю для себе доцільним втручатися у внутрішньоукраїнські справи. Єдине, що хочу додати – українці повинні відчувати себе згуртованою нацією й будь-який вибір зробити самостійно. Але є ще один момент. Німеччина належить до Євросоюзу, тож якби Україна стала ближчою до цієї спільноти, то дуже багато благодійних проектів нашого товариства реалізовувалися б відчутно швидше».
Ось такі думки. І погодьмося, Європа – це передовсім повага до принципів свободи, гідності й християнської моралі, а не високі зарплати. Щоб мати гідне життя – потрібно спочатку стати вільними, навчитися жити по закону і порядку. А вже тоді й радіти приналежності до кола цивілізованих народів.
Олег МІРОШНИЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий