суббота, 20 октября 2012 г.

Вибори мовою юриста

Закон України «Про вибори народних депутатів України» ухвалений Верховною Радою України 17 листопада 2011 року, є основним нормативно-правовим документом виборчого процесу.
Народні депутати України обираються громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Вибори депутатів здійснюються за змішаною (пропорційно-мажоритарною системою. 225 депутатів) обираються за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.
Вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Цією підставою є включення до списку виборців його прізвища, імені та по батькові на виборчій дільниці.
Виборець, який прийшов на виборчі дільницю для голосування, має при собі паспорт громадянина України, довідку установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, паспорт громадянина для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).
Указані документи є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на закордонних виборчих дільницях,
а також на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на Полярній Станції України.
Кожний виборець має в одномандатному та загальнодержавному округах по одному голосу. Виборець має використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.
Голосування на виборах депутатів є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється.
Кожний виборець голосує на виборах особисто. Голосування інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.
Передвиборча агітація може проводитись у таких формах: проведення зборів, інших зустрічей з виборцями, проведення мітингів, демонстрацій, проведення публічних дебатів, оприлюднення політичної реклами у засобах масової інформації, плакатів, листівок, проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач в інших формах, що не суперечать Конституції України.
Голосування проводиться з 8-ої до 20-ої години без перерви.
Організація правопорядку на виборчій дільниці забезпечується виборчою комісією, на яку покладається забезпечення таємного голосування і належного правопорядку. У разі порушення громадського порядку до виборчої дільниці може бути запрошений працівник міліції, який повинен вжити до порушника передбачені законом заходи. Перебування працівників органів внутрішніх справ у приміщенні для голосування в інших випадках забороняється.
Виборчі бюлетені заповнюються особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність у кабіні для таємного голосування інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, його довіреної особи, уповноваженої особи партії, офіційного спостерігача.
За 5 хвилин до 20-ої години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20-ій годині. Виборці, які прийшли на 20-у годину до дільниці для голосування, мають право проголосувати.
Виборець може оскаржити до відповідної виборчої комісії рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, якщо ці дії чи бездіяльність порушують виборчі права або інтереси щодо часті у виборчому процесі його особисто.
Рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії, її члена може бути оскаржено до окружної виборчої комісії, яка утворила відповідну дільничну виборчу комісію.
Рішення, дії чи бездіяльність окружної виборчої комісії, її члена можуть бути оскаржені в суді.

Микола БУРДЮГ,
адвокат Щорської юридичної консультації

Комментариев нет:

Отправить комментарий