суббота, 17 сентября 2011 г.

Справи мисливські

Цьогоріч наших мисливців знову заскочила неспо-діванка: уряд вирішив «заморозити» сезон полювання на пернату дичину, обравши в якості причини «підвищену пожежну небезпеку і загрозу виникнення лісових пожеж». За загальним визнанням тих наших земляків, з якими довелося спілкуватися з цього приводу, більшої нісенітниці годі було й уявити.


Саме тоді дощі періщили мало не щодня, угіддя змокріли як ніколи, то про яке «поширення вогню» могла йти мова? До того ж, хіба це мисливці винні, що виникають пожежі на природі й заборона йти на полювання убезпечить ліси від лиха? З таким самим успіхом можна заборонити відпочиваючим вибиратися на пікніки (бо розкладають багаття для шашликів), або селянам – займатися рільництвом (адже при цьому вони випалюють стернину). Чимало мисливців Щорсівщини напередодні заборони полювання вже встигли заплатити гроші й придбати відстрільні картки. А потім частину негативних емоцій, спричинених недолугим рішенням високопосадовців, вихлюпнули в бік голови райради УТМР М.О.Мурахи. Чого тільки не довелося тоді почути…Круговерть з відкриттям чи навпаки – невідкриттям сезону призвела до того, що з 294 мисливців району «відстрілки» купили лише 147. Таким чином мисливське господарство зазнало відчутних збитків. Щоправда, незабаром до Києва з‘їхалися мисливці з більшості регіонів України і влаштували пікет під стінами Кабінету Міністрів. На диво – урядовці дослухалися до їхніх вимог й полювання відкрилося. На Чернігівщині дозволено полювати в середу, суботу й неділю, а власникам паспортизованих мисливських собак лягавих порід та спаніелів – ще й у четвер. Тож коли треба – народ може…
За словами М.О.Мурахи, нинішній сезон відзначився більшою інтенсивністю впродовж перших двох тижнів. А потім качка почала линяти й традиційне полювання – ранковий і вечірній лет – зазнало суттєвих коректив. Хоча попри все ряд вправних мисливців неодноразово поверталися додому з вагомими трофеями.
Єгерська служба УТМР здійснювала заходи, передбачені статутними документами. Зокрема, на повідомлення про появу вовків в урочищі «В‘юнище» минулого тижня проведено рейд, в ході якого слідів хижаків не було виявлено. Однак цьому питанню й надалі приділятиметься належна увага. Коли випаде сніг і звір залишатиме на ньому слід – ось тоді вже точно стане відомо, де і хто ходить. Досвід полювання на сіроманців у наших єгерів є, й у разі потреби вони його застосують.
P.S. До речі, минулого тижня Верховна Рада «порадувала» мисливців, рибалок, грибників ще однією «новацією» в сфері законодавства, зібравшись заборонити простим людям носити камуфльований одяг. І хто тільки до цього додумався?

Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий