среда, 21 сентября 2011 г.

Цукровий діабет: підступний ворог

За останнє десятиріччя поширення цукрового діабету у світі зросло майже вдвічі. На жаль, щороку кількість хворих збільшується, а сама хвороба «молодшає». Не виключенням є і наш район, де на цю недугу страждають 549 чоловік, з них 2 дітей. Але фактична поширеність захворювання набагато більша, адже на кожного зареєстрованого хворого припадає 3-4 незареєстрованих.

Зміна характеру живлення з превалюванням вуглеводних продуктів і зниження питомої ваги білків в харчовому раціоні, збільшення числа патогенних чинників, що впливають на організм, малорухомий спосіб життя – все це причини, що збільшують ризик виникнення цукрового діабету. Зростання захворюваності, тяжкі інвалідизуючі наслідки та висока летальність призвели до того, що діабет увійшов до тріади хвороб, які є найчастішою причиною інвалідності і смертності (серцево-судинні захворювання, рак, цукровий діабет).
В умовах сьогодення проблема діабету набуває особливого відтінку, оскільки суто медичні аспекти тісно переплітаються з соціально-економічними проблемами. Хворі на цукровий діабет, які отримують замісну інсулінотерапію (а їх у нашому районі 98 чоловік) безкоштовно зебезпечуються інсулінами вітчизняного та іноземного виробництва за кошти держави. До того ж, діти безкоштовно зебезпечені шприц-ручками, глюкометрами, тест-смужками для визначення глюкози крові. На 2011р. на забезпечення хворих на цукровий діабет препаратами інсуліну, а також ліками - 270 тис.грн. за рахунок цільових видатків з обласного бюджету. Але цих грошей ледь вистачає щоб задовольнити 100% потребу хворих у життєвонеобхідних ліках.
На 6 сесії 6 скликання Щорської райради від 29 липня 2011р.прийнята районна Програма «Цукровий діабет» на 2011-2015рр., актуальність прийняття якої зумовлена потребою у невідкладному вжитті заходів для поліпшення медичної допомоги хворим на цукровий діабет. Іншими словами, із районного бюджету мають додатково виділяться кошти в межах обсягу фінансування для забезпечення ліками хворих на діабет.
О.Мохнюк, районний ендокринолог

Комментариев нет:

Отправить комментарий