пятница, 30 сентября 2011 г.

Нова книжка Лідії Вакуловської

У 2011 році збіглися дві дати, пов‘язані з іменем письменниці, нашої землячки Лідії Вакуловської: 85-річчя від дня народження та 20-річчя з дня її смерті. Стараннями працівників центральної бібліотечної системи, її директора Н.П.Мокросноп і громадськості цей рік по праву можна назвати на малій батьківщині у місті Щорс роком Л.О.Вакуловської.


За кошти щорської громади видано збірку споминів про письменницю «Запали свічку пам‘яті» людей, які спілкувалися з Лідією Вакуловською і до цього часу зберегли теплі згадки про цю неординарну жінку. А 25 серпня у читальному залі центральної бібліотеки відбулася презентація книги Лідії Вакуловської «Два рассказа». Районна організація громадської організації «Сила і Честь» (голова С.А.Виблов) за підтримки очільника обласної організації П.Д.Шаповала видала цю книжку. Чернігівська журналістка Н.О.Авер‘янова говорила про моральні орієнтири й місію інтелігенції, яка зініціювала відкриття на будинку Л.О.Вакуловської меморіальної дошки, занесення імені письменниці до «Енциклопедії сучасної літератури». Нову книжечку буде цікаво почитати тим, хто любить і цінує творчість Лідії Вакуловської. Зараз траває збирання коштів на встановлення пам‘ятника на могилі письменниці. Досі залишається невідомою доля особистого архіву Л.О.Вакуловської. Два оповідання, що увійшли до книжечки, віднайшов і зберіг житель міста П.Г.Реус. Будинок, у якому минули останні роки життя Лідії Олександрівни, досі береже нерозкриті таємниці. Але без її сина Володимира Гусакова, якого активно розшукують бібліотечні працівники, неможливо розгадати ці загадки. Як і облаштувати тут музей письменниці (на зустрічі в бібліотеці звучали й такі пропозиції).
На передодні двадцятих роковин смерті теплі спогади, розповіді тих людей, які знали Л.О.Вакуловську, додали до її портрету нових рис. Найбільше запам‘яталися друзям і знайомим її неспокійна вдача, правдолюбство, прагнення добитися справедливості, допомогти тим, хто звертався до неї.
* * *
Зустріч керівників державних установ у залі райдержадміністрації була незвичайною: начальник відділу культури РДА Н.М.Добненко присвятила свою розповідь пам‘яті відомої письменниці – нашої землячки Лідії Вакуловської. Велику цікавість викликала біографія та книги майстрині красного письменства. Мова йшла також про збирання коштів на пам‘ятник на могилу Л.О.Вакуловської. Держслужбовці вирішили взяти участь у цій акції.
Фото Валентини ВОЛОКУШИНОЇ

Комментариев нет:

Отправить комментарий