среда, 21 сентября 2011 г.

Лікар-онколог вищої категорії Тамара Косач: «Рак – не привід для паніки і розпачу, і далеко – не безнадія…»

Сьогодні Тамара Володимирівна Косач, лікар-онколог вищої категорії Чернігівського обласного онкологічного диспансеру, і просто відома й шанована людина (її в народі величають цілителькою від Бога) проводить на сторінках нашого «Променя», якщо можна так сказати, віртуальну жіночу консультацію. ЇЇ темою є надзвичайно важлива й актуальна проблема, недуга, яка у світі та й в Україні є однією з найпоширеніших причин передчасної смерті серед представниць прекрасної статі – рак статевих органів.


- Передусім всім раджу усвідомити: онкологічне захворювання – це серйозна проблема, - але не вирок, не привід для паніки та розпачу, і далеко не безнадія. Вирішальними є два рівнозначні фактори: сама жінка, її серйозне ставлення до власного здоров‘я, і, власне, професійна робота лікаря. На першій стадії рак жіночих статевих органів повністю виліковний. Але перепона у тім, що хвороба виявляється запізно через низьку обізнаність наших пацієнток. Здебільшого вони не бачать підстав звертатися до гінеколога, мовляв, нічого не болить – то чого ж непокоїтися? Ось де головна причина майбутньої біди. Уникнути її допоможе позиція: хочеться чи ні, однак двічі на рік, починаючи з моменту статевого життя, кожна жінка має оглядатися лікарем. Першість серед онкозахворювань посідає рак тіла матки. Клінічна хвороба найчастіше складається з тріади симптомів: кровотеча, білі і болі. Спочатку, як правило, виникає один який небудь симптом, але постійні болі – гострий сигнал того, що процес зайшов надто далеко.
Основною причиною раку шийки матки є інфікування вірусом попіломи людини (у 95% цей вірус передається статевим шляхом), серед інших – травми, аборти, стреси. Перше, що змушує замислитися – значна кількість безколірних рідких виділень, поява кров‘яних виділень під час менопаузи.
І про рак яєчників. Ця недуга найчастіше зустрічається у жінок, котрим за 45-50. Її ознаки: постійний тупий біль в області яєчників, загальна слабкість, схуднення, відсутність апетиту, порушення менструального циклу.
Підсумовуючи сказане (на жаль, у межах газетної площі інформація далеко не повна), хотілося б додати: у групі ризику зазначених хвороб знаходяться ті, у кого в сім‘ї коли-небудь спостерігалися онкозахворювання по жіночій лінії, хто потерпає від вірусних інфекцій.
Знайте: вагітність і пологи знижують ризик виникнення захворювання, тоді як безпліддя його підвищує.
Сучасна медицина на місці не стоїть, але ефект лікування озвученого переліку хвороб залежить лише від нас самих. Не забуваймо цього!
Розмовляла Олена КОМПАНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий