пятница, 30 сентября 2011 г.

Як люблять «по - медовому», поки що секрет









У Щорсі і Займищі (окремі епізоди – в Корюківці) знову знімають кіно. Цього разу в наших краях - режисер Олександр Ітигілов - молодший. Син відомого кінорежисера, заслуженого діяча мистецтв України та заслуженої артистки України Ольги Матешко.
Її сучасні глядачі пам’ятають насамперед як Зою Молчанову, пілота нічного бомбардувальника У-2 у фільмі «У бій ідуть тільки старики». Після того, як не стало чоловіка (Олександр Ітигілов – старший у 1986 році брав участь у зйомках аварії на Чорнобильській АЕС, отримав високу дозу опромінення, помер у 1990-му), Ольга Миколаївна виїхала до США, викладала в Свято- Сергіївській академії в Манхеттені, працювала на телеканалі для українських емігрантів. Згодом повернулася на Україну. Знову почала зніматися в кіно. В основному – в роботах брата (Анатолія Матешка) та сина. Протягом останніх років знялася в кількох фільмах Олександра – «Перстеник з бірюзою», «Куплю друга», «Ромашка. Кактус. Маргаритка.», « Горобини кетяги червоні». Є у неї роль і у стрічці, що нині створюється.
Ольга Матешко уже приїздила до Займища. ( До речі, багато епізодів фільму було знято в будинку місцевого сільського голови Леоніда Куценка). Заходила в магазин, спілкувалася з сільчанами, роздавала автографи.
Олександр Ітигілов розпочинав свою творчу діяльність з рекламних роликів. Його режисерський дебют – короткометражний фільм «Кавоман» , знятий у 2004 р. ( тоді О. Ітигілову було 30 років). За жанром це – типова мелодрама. Її героїня наворожила у новорічну ніч, що до її самотньої оселі завітає незнайомець. А герой побачив у кавовій гущі власне розбите серце. Так і сталося. Вони разом провели ніч. А коли він захотів піти назавжди, вона розбила йому серце. Пострілом.
Відтоді мелодрами стали своєрідною візитівкою режисера. Знімав їх на Одеській кіностудії, Новій та інших студіях. Багато – для росі-йських телеканалів: РТР, Першого…
Нинішній (чотирисерійний) фільм знімається продакшн - студією. Час дії в ньому – наші дні. Називається «Медова любов».
- Також мелодрама, - говорить Олександр Ітигілов. – З багатьма ліричними відступами. З коханням, долями, криміналом.
Мед, як з’ясувалося, тут теж на кшталт дійової особи. Його і вироблятимуть, і продаватимуть, і крастимуть, і питимуть з ним чай. Навіть любитимуть «по-медовому». Як це – режисер не пояснив. Тримає у таємниці і сюжет майбутнього серіалу. Заборонив усій знімальній групі розголошувати його.
- Але чому? – не можу повірити, адже ніхто з попередніх кіношників не робив секрету з того, про що фільм. У творців «Важкого піску», скажімо, був навіть спе-ціальний прес-секретар.
- Тому, що я такий жадібний, - жартома відповідає Ітигілов.
Хто зна, може ще й забобонний. Але фотографувати, спасибі, дозволив. Тож маємо знімки і зайнятих у фільмі акторів, і окремих сцен.
Наймолодшими на знімальному майданчику в той день були акторки Марія Козакова та Олена Шилова. Перша – онука визнаних метрів кіно Юрія Яковлева та Михайла Козакова. Відома глядачам насамперед як виконавиця ролі Хітани у серіалі «Кармеліта». На рахунку другої – головна роль у «свіженькому» (знятий у нинішньому році) фільмі «Пончик Люся».
З акторів відразу впадав в очі Микола Баклан. Щойно ходив з пляшкою пива, посміхався, жартував. А разом з міліцейською формою ніби «вдягнув» нове обличчя.
… У Займищі, серед інших, знімали сцену похорону. Місцеве кладовище служило фоном. Могильний пагорб насипали поза його межами. Скорботний вираз дався акторам без труднощів, а от заплакати по – справжньому виявилося непросто. Довелося скористатися «штучними слізьми» - з піпетки.
Зйомки у Щорсі та Займищі триватимуть до 7 вересня. Для участі у масових сценах запрошували місцевих жителів.
Марія Ісаченко
Фото Олександра Крумкача

Комментариев нет:

Отправить комментарий