понедельник, 19 сентября 2011 г.

Зима покаже, як ми до неї підготувалися

Наприкінці вересня  планується на засіданні колегії райдержадміністрації заслухати питання підготовки нашого краю до зими. Але щоб це не стало для нього несподіванкою, нещодавно під головуванням I-го заступника голови райдержадміністрації Д.В.Письмака відбулася нарада за участю керівників бюджетних галузей, сільських голів та начальників підприємств, що надають житлово-комунальні послуги.


Обговорювався радше поточний стан справ, бо зазирати навіть до найближчого майбутнього дуже складно через головну проблему: брак фінансування.
Першим виступив начальник фінуправління РДА М.О.Іваницький. Змальована ним картина оптимізму не викликала. У серпні у деяких бюджетних установ району виникла заборгованість перед комунальною теплоенергетикою. (Хоча в ряді інших подібні борги являлися раніше, у декого - ще навіть навесні). М.О.Іваницький зауважив, що з асигнованих на освіту для проплат за газ 544 тисяч гривень до кінця року лишилося… 55 тисяч. Причому, блакитне паливо, скоріш за все, скоро подорожчає знову. Єдине, на що треба сподіватися Щорсівщині – «згори» нам виділять додаткові гроші. Приблизно аналогічна ситуація склалася і в медицині, культурі, установах місцевого самоврядування. Не виключено: комусь доведеться посидіти в напівхолодних приміщеннях…
Заступник міського голови О.В.Ясенчук зосередив увагу на переведенні п‘ятиповерхового житлового будинку (біля інтернату «Казка») на індивідуальне газове опалення. На його думку, основні роботи повинні завершитися до 10 жовтня. По ходу була затримка з документацією – щось наплутали в формулюваннях, але цей недолік усунули.
Керівник газового господарства району І.М.Івако розповів, що з газопостачанням проблем не повинно виникнути, хоча населення має борг 130 тис., а держава (по пільгах і субсидіях) – 370 тис.
Начальник райсількомунгоспу В.М.Корнієць з певною долею оптимізму згадала про перспективні напрацювання, зокрема – заміну аварійних ділянок водогонів у селах. Однак з причини відсутності фінансування підприємство так і не отримало замовлень на виконання цих робіт. У відповідь на такі міркування Д.В.Письмак додав: керівництву райсількомунгоспу треба оптимізувати штат і налагодити грунтовніший контакт з райдержадміністрацією.
Чомусь так склалося, що на нараді переважав спокійний настрій. Єдиною, хто його не поділяла, виявилася начальник міської житлово-експлуатаційної дільниці Г.І.Кошова. Вона чесно зізналася: гарантувати стовідсоткову готовність житлового фонду до опалювального сезону навряд чи вдасться.
Підстав для такого твердження – безліч, але основні – борг підприємства за будматеріали сягнув суми понад 50 тис.грн., борг по зарплаті перед працівниками – теж чималенький, держава винна гроші за пільги та субсидії, та й населення завинило далеко не одну тисячу. Словом – замкнене коло, причому вже не перший місяць. І не перший рік.
На нараді пролунали заклики до економії, використання місцевих паливних ресурсів – дров. Д.В.Письмакнаголосив на потребі провести енергоаудит підпри-ємств та організацій. Все це ніби й правильно, але в очах присутніх читався відвертий сумнів у ефективності саме цих заходів. Висновок напрошувався мимоволі: без грошової допомоги з держбюджету Щорсівщина собі ради не дасть. Ну дотаційні ми ще з радянських часів, то що тут поробиш?
P.S. До речі, в ході наради заступник міського голови О.В.Ясенчук згадав про заготівлю овочів для дитсадків. Навіть сказав: вже придбали тонну картоплі по 1,8 грн за кіло. На таку інформацію жваво відреагував М.О.Іваницький – своїм здивуванням: «На базарі картопля по 1,3 грн., а ви платите по 1,8? А як же економія?..» На висловлені запитання відповіді повисли в повітрі…


Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий