вторник, 7 августа 2012 г.

Майбутнє за небайдужими



У кінці липня в Чернігові Центр гуманістичних технологій АХАЛАР провів міжнародну конференцію «Мобілізація громад або громадська анімація в Україну - шанс для всіх».
Її учасниками стали активісти громадських організацій та представники радіо, телебачення і газет, які в минулі роки пройшли навчання у «Школі комунікації» від АХАЛАР та стажувалися в Польщі чи Данії. Цікаво було зустрітися зі старими знайомими, поділитися своїми успіхами, досвідом і познайомитися з новими небайдужими до долі України людьми. Погодьтеся, більше половини українців не задоволені своїм життям і в той же час чекають, що високий рівень життя їм створять держава, влада, ще хтось, але не вони самі. А от аніматори (громадські активісти, ентузіасти) здатні показати, що люди можуть самі об`єднуватися для вирішення місцевих проблем.
Громадська організація (НГО) на селі – явище поки що нове та не всім зрозуміле. Проте в нашому районі завдяки їм вже не перший рік реалізуються проекти розвитку ООН - ремонтуються школи, дитячі садки, заклади культури, діє проект громадської ради. Та не тільки отримання грантових грошей повинно бути головною метою у громади завдяки НГО (такий собі споживацький підхід). Наприклад, відремонтувавши клуб, треба організувати там потім цікаве дозвілля. Скільки сучасних настільних ігор існує, не кажучи вже про старе добре доміно чи шахи. Нині люди не довіряють владі, бізнесу, громадським об`єднанням і що найстрашніше – один одному. Звідси і пасивність, байдужість до долі села, країни. Як мотивувати людей до громадської діяльності («змусити захотіти») - про це розповідали фахівці-аніматори.
Велика роль у цьому процесі покладається й на ЗМІ. Лише доступна і цікава інформація про діяльність громадської організації в газеті чи на телебаченні може зацікавити людину і спонукати її до спільної праці.
У європейських країнах вже давно на допомогу дітям, людям з обмеженими можливостями, хворим, тим, кому потрібна юридичної консультація приходять на допомогу громадські об`єднання. (Безкоштовно!)
Цікавою була розповідь директор з міжнародних зв'язків Школи ім. Г. Х. Кофоеда (Копенгаген) Оле Мелгарда. Ця неурядова громадська організація створена в 1928(!) році. Майже століття вона допомагає під час своїх занять змінити світогляд людини, вчить, як вийти з депресії, як виживати в період кризи. Тут є комп`ютерні і кулінарні курси, малювання, етикет, іноземні мови, національні традиції, обслуговуюча праця, психологія тощо. Нині в ній навчається до 75% іноземців, за рік через її стіни проходить до 5000 учнів. Будь хто з українців може заповнити анкету і подати заявку на навчання. В Чернігові теж є схожа на датську школа «Self-made School» (керівник І.Підгорний), де, навчаючись, обираєш потрібний собі предмет. Студенти тут від від 21 до 27 років. При цьому вони отримують стипендію. Головна мета школи – не просто навчити працювати людину, а навчити її людській гідності, відповідальності. Дійсно, всі учасники конференції були переконані, що майбутнє за відповідальними, небайдужими, оптимістичними і толерантними людьми.
Другий день програми повністю був присвячений майстер-класам «Наші цінності», «Як не потонути в Інтернеті?», «Громадський діяч», «Мамина школа» від представників з різних регіонів України.

Лариса
МАРТИНЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий