вторник, 7 августа 2012 г.

Ситуація складна, але є і позитивні результати нашої роботи

Нинішній рік вже перевалив за екватор, тож на розширеному засіданні колегії райдержадміністрації спільно з президією райради було вирішено розглянути результати виконання програми соціально-економічного розвитку протягом першого півріччя.
Провідну доповідь виголосив перший заступник голови райдержадміністрації В.Є. Алєксєєв.
За його словами, обсяги промислового виробництва склали 95,3% до відповідного періоду торік. Зростання зафіксоване на заводі продтоварів, а ось «Техсервіс», меблева фабрика і спиртозавод – у мінусі. Стосовно реконструкції та капремонту об’єктів соціально-культурної сфери, то тривала робота з підготовки проектно-кошторисної документації принесла конкретний результат. Завдяки субвенції з держбюджету цього року на 16 об’єктів буде виділено 10,8 млн. грн. Такого масштабного фінансування наш район давно не отримував. Зокрема, вже розпочато роботу над приведенням до ладу вулиці Леніна у Щорсі. У сфері послуг порадувала дистанція колії, перевиконавши план більш ніж на 14%. Практично стабільним залишається товарообіг підприємств і підприємців (понад 96 млн. грн.). На обліку в центрі зайнятості перебуває 645 громадян, було працевлаштовано за 6 місяців 248 безробітних. Бюджет району виконано на 101,5%.
Про фінансовий бік бюджетного процесу доповів начальник фінуправління РДА М.О. Іваницький. Він чесно зазначив, що наразі в районі існує місячна заборгованість із заробітної платні, а також – непроплачені рахунки за енергоносії, харчування дітей тощо. Видатки у першому півріччі перевищили показник за аналогічний період більш ніж на 9 мільйонів. (Зростання витрат у галузі освіти – 5 млн. 213,5 тис. грн., у медицині – 544,6 тис., культурі – 406,7 тис.). На пільги додатково пішло 744,7 тис. грн., виплати малозабезпеченим – 1 млн. 144,3 тис. Завершив свій виступ М.О. Іваницький нагадуванням про необхідність жити місцевим громадам, як-то кажуть, «по грошах».
Ґрунтовністю був позначений виступ заступника голови РДА М.Ф. Колодюка, коли мова зайшла про роботу агропромислового комплексу. За звітний період сільськогосподарська галузь району виробила валової продукції на 10,5% більше, ніж за аналогічний період торік. Поголів’я великої рогатої худоби зросло на 12%. Нарощування обсягів виробництва тваринницької продукції забезпечили перш за все псп «Яна Плюс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс», свк «Райдуга». Загалом вироблено 1597 т молока, вирощено 301 т худоби та птиці. За темпами росту серед районів області Щорсівщина перебуває на 6 місці. Ярі зернові посіяні на площі 6682 га. Під гречкою – 1037 га, кукурудзою на зерно – 2264. Під урожай сільгосппідприємствами внесено 885 т діючої речовини добрив. Вперше в районі псп «Яна Плюс» застосувало безводний аміак. За оперативними даними псп району заготовили 92% сіна й 50% силосу до потреби. Для збирання зернових укладено 10 угод на додаткове залучення комбайнової техніки. Станом на 24 липня обмолочено понад 1120 га, намолочено 3,7 тис. тонн, середня врожайність сягнула 33 цн/га, а пшениця дала понад 37 цн. Наразі ж триває і процес будівництва сушарок для зерна у «Щорссільгоспсервіс» та «Яні Плюс». Згідно з рішенням облради перед сільгоспформуваннями стоїть завдання взяти участь у створенні місцевого ресурсу продовольчого зерна в обсязі 334 т (з них пшениці - 251 т). Слід сподіватися, що всі поставляться з належною відповідальністю до цього питання. Власникам земельних ділянок орендарі повинні виплатити 2,8 млн. грн., але досі сплачено лише120 тисяч (4%). З тих, хто взяв участь в обговоренні почутого, своєю конкретикою запам’ятався директор райагролісгоспу В.В. Приходько. Очолюваний ним колектив у складі понад сімидесяти осіб забезпечив випуск товарної продукції на суму 2 млн. 620 тис. грн. З початку року заготовлено 13,1 тис. м3 деревини. У рамках лісовідтворення засаджено 93 га (при плані 88), доповнено лісові культури на площі 24,2 га, створені плантації новорічної ялини і сосни. Стосовно протипожежних заходів, то облаштовано 72 км мінералізованих захисних смуг, доглянуто 378 км, обладнані 2 рекреаційні пункти і 40 місць відпочинку. У першому півріччі райагролісгосп перерахував єдиного соціального внеску – 390,1 тис. грн., до місцевого бюджету – 124,3 тис., до державного – 321 тис. Цифри промовляють самі за себе.
Надалі виступили керівник цеху електрозв’язку В.Л. Мартиненко, Новоборовицький сільський голова А.О. Сірий, Гірський сільський голова О.О.Динька.
По другому питанню – про стан погашення заборгованості із зарплати – доповіла начальник управління соцзахисту населення РДА О.В. Запорожець. Вона розповіла, що боргів із зарплати на економічно активних підприємствах Щорсівщини немає. Єдина проблема – 264 тис. грн., які винні 442 робітникам збанкрутілого електромеханічного заводу. Але вживаються заходи, аби змінити ситуацію у бік поліпшення.
Третє питання порядку денного – стан виконавчої дисципліни та роботи із зверненнями громадян – було розглянуто в протокольному режимі.
Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий