четверг, 6 сентября 2012 г.

Все своє життя шукав справедливість

Все своє життя він шукав справедливість, боровся за неї і врешті-решт пожертвував в її ім`я власним життям. Через свої вірші він доносив людям правду, за що радянська влада зарахувала його до так званих ворогів народу. Мова йде про українського поета-дисидента, уродженця села Кучинівка Щорського району Леоніда Тереховича.
22 серпня з нагоди 20-ої річниці з дня його смерті у Чернігові відбулася заупокійна літія, яку відправив Благочинний храму Святої Великомучениці Катерини Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Євген.
Вшанувати Леоніда Тереховича до храму Святої Великомучениці Катерини прийшло трохи більше десятка людей, серед їх і Аркадій Натаріус, який, власне, і замовив панахиду. Аркадій Семенович проживає в Ізраїлі. Він щоліта приїздить на Чернігівщину і займаєтться популяризацією творчості поета. З Леонідом Тереховичем він знайомий не був, втім, прочитавши збірник його віршів, який був виданий вже після смерті видатного кучинівця редактором демократичної газети «Громада» Віталієм Москаленком, Аркадій Натаріус зрозумів, що пам`ять про правдоборця вмерти не повинна. Відтоді він вишукує вірші Леоніда Никифоровича в архівах (адже більшість віршів була «конфіскована» тодішньою владою як «антинародна зброя»), розміщує їх у Інтернеті (навіть сайт присвячений творчості Тереховича створив), доглядає за могилою поета і навіть має намір створити у Кучинівці музей його пам`яті. Окрім того, у планах ентузіаста з Ізраїлю видати книгу віршів Леоніда Тереховича, адже окрім невеличкої збірочки «Свідомо став на муку», про яку згадувалося вище, немає жодної друкованої збірки з його віршами.Часто ті, хто знайомий з творчістю Тереховича, називають його кучинівським Стусом. Однак, Василь Стус відомий на увесь світ, а про людину, яка життя віддала, так і не скорившись системі, навіть у рідній Кучинівці не всі чули. Ситуацію треба виправляти. Варто було б над цим задуматися як керівництву органів місцевого самоврядування, так і школі, біля якої, до речі, і жив Терехович.
Царство тобі небесне, Леоніде Никифоровичу. Ми не допустимо, щоб пам`ять про тебе припала пилом. Твої вірші невмирущі, вони житимуть, вони звучатимуть!
Павло СОЛОДОВНИК


Комментариев нет:

Отправить комментарий