вторник, 25 сентября 2012 г.

Коли до музею приходять діти – тоді це справжнє свято!

30 серпня 1939 року, коли наш музей вперше відкрив свої двері для відвідувачів, вважається його днем народження. І справжні наші друзі у цей час поруч. Серпень у нас повсякчас традиційно плідний на цікаві зустрічі в залах та колективі музею.





Не став винятком і нинішній.
Щедра наша щорська земля талантами. І хоча роз’їхались наші земляки по світу, але пам’ять дитинства кличе їх додому. І під час таких відвідин постійно заходить до музею зі своїми книгами у подарунок Олександр Миколайович Ужанков – доктор філологічних наук, теоретик та історик російської літератури та культури Давньої Русі, проректор з наукової роботи Літературного інституту ім.О.М. Горького, професор.
Нинішнього серпня завітав до нас з дослідженням багатьох років (розпочав його ще в радянські часи в Ленінградських архівах) з історії нашого краю: історії міста, залізниці, сіл району, наших шкіл дореволюційного періоду тощо - Борис Євгенович Михаленко. Все скрупульозно було виписано з першоджерел, в т.ч. газет того часу, спочатку зберігалось у нього в Ленінграді, а в цьому році подаровано музею. Та, що важливо, займався цим не історик за фахом, а краєзнавець за покликом душі, людина, яка захистила кандидатську дисертацію на тему «Гідродинамічні навантаження на морські плавучі напівпорожні бурові установки», який працював завідуючим науково-дослідною лабораторією шельфових та воднотранспортних споруд, а на сьогоднішній день є завідуючим відділенням інженерної геодезії інженерно-будівельного факультету Санкт-Петербурзького державного політехнічного університету.
Всією сім’єю з фотографіями з сімейного архіву завітала до музею онука нашого земляка Л.І. Антошина – колишнього комбата Таращанського полку (його фотографія є в залі, де демонструється бойовий шлях Миколи Щорса) - Людмила Антошина-Обвинцева. Вона й її дочка – кандидати фізико-математичних наук, чоловік – кандидат хімічних наук, працюють у вищих навчальних закладах Москви, син збирається в аспірантуру. А коріння – в Щорсі. Знай наших!
Теплою була зустріч з Дмитро Євгеновичем Горовцовим – депутатом Державної Думи Росії. Цікаво було дізнатись напередодні наших виборів у Верховну Раду України про виборчу «кухню» сусідів-росіян. Д.Горовцов – кандидат історичних наук, у свій час працював керуючим справами уповноваженого по правах людини в Росії С.Миронова. Його публікації теж є в музеї.
Особливим подарунком для нас завжди був і залишається приїзд родичів Миколи Щорса.
Напередодні дня народження музею вперше завітала до нас Катерина Дроздова – дочка внучатого племінника М.Щорса О.О. Дроздова, виконавчого директора Фонду Першого Президента Росії Б.М. Єльцина. Одна з провідних рестораторів Москви, вона приїжджала до України, в Чернігів, по обміну досвідом на запрошення української сторони. Була в захваті від побаченого, довго дивилася на фотографію своєї бабусі Катерини – рідної сестри М.Щорса, на честь якої її й назвали батьки і на яку вона дійсно дуже схожа.
Приїжджала з Чернігова Ірина Петрівна Щорс – онука сестри Миколи Щорса Ольги Олександрівни, яка двадцять років працювала директором нашого музею. В планах І.П. Щорс – створити генеалогічне дерево сім’ї Щорсів, що було б дуже цікаво й необхідно нащадкам.
У день Незалежності України музей відвідала велика делегація керівників району з почесними гостями міста, яким цікаво було більше дізнатися про історію нашого краю. І, як вже згадувалось у недавньому номері нашої газети, 30 серпня була відкрита виставка художника-дизайнера Л.М. Чернікіної «Моя Україна», на яку ми запрошуємо всіх до кінця вересня.
… А розпочався цей день покладанням квітів до пам’ятника Миколі Щорсу колективом музею та нашими найщирішими гостями – вихованцями дитячого садка №1, за що ми вдячні його керівнику Л.В. П’ятківській, методисту О.Г. Романенко та вихователям. Дружно завітали до нас на виставку завідуюча відділом культури та туризму райдержадміністрації Н.М. Добненко, наші добрі сусіди – колектив музичної школи ім. Н.Рахліна на чолі з директором О.В. Свистуновою, жителі міста, друзі художниці, відомий не тільки в с.Займище, а й в районі краєзнавець-фотолітописець усіх сучасних подій Є.О. Крумкач, чию персональну виставку фотографій плануємо зробити ще до кінця нинішнього року.
Ми працюємо задля збереження пам’яті про минуле, фіксуємо сьогодення – на майбутнє, заради нащадків наших. І коли до музею приходять діти – впевнені – тоді це справжнє свято!
Музей збирає своїх друзів і в свята, і в будні. Ми чекаємо на вас!

Т.КЛІЩЕНКО,
директор Щорського
історичного музею

Комментариев нет:

Отправить комментарий