понедельник, 10 сентября 2012 г.

...Плюс самовіддана робота вчителів

Начальник відділу освіти РДА Алла Біба розпочала цьогорічну серпневу конференцію вчителів приємним повідомленням: усі заклади освіти до початку навчального року готові. (На конференцію прибуло майже 400 педагогічних працівників, у її роботі взяли участь і виступили голови РДА та райради - Олександр Грабовський та Іван Орда, начальник головного фінансового управління ОДА Валерій Дудко, заввідділом обласного інституту післядипломної практики працівників освіти Наталія Кравченко).






Подібних приємних повідомлень було немало. Приміром, в районі успішно діють 6 освітніх Програм, «наймолодіша» з яких - Програма «Опорний заклад».
Є позитивні зрушення стосовно охоплення дошкільним вихованням якомога більшої кількості малюків (на сьгоднішній день цей показник становить по району 68,8 процента).
Суттєво зміцнена матеріально-технічна база опорних навчальних закладів - їх шість. (Багато позитиву можна побачити навіть «з вулиці». Це, передусім, нові або відремонтовані покрівлі, віконні та дверні блоки тощо).
Додалися два нові шкільні автобуси (вони обслуговуватимуть Щорський та Петрівський освітні округи).
На належному рівні - методична робота в освітніх закладах. Перемоги на престижних освітянських конкурсах вчителів (зокрема, Алли Єрмоленко, Ірини Гладченко) стали невід`ємним атрибутом шкільного життя.
Гідними своїх педагогів стараються бути і учні. Вони у минулому навчальному році теж записали на свій рахунок немало досягнень. Серед них - друге місце новоборовицьких школярів в обласному конкурсі шкільних лісництв, численні перемоги у численних номінаціях гімназистів, туристів-краєзнавців (ЗОШ №1), вихованців СЮТ, Будинку творчості. І це лише «поза навчанням» - не рахуючи успіхів на олімпіадах зі шкільних предметів.
Перелік досягнень можна було б (із задоволенням) продовжити, але, думається, незайвим буде зазирнути і по «той бік медалі», щоб не тільки пролити світло на існуючі проблеми, а й ще раз наголосити: досягнуті успіхи - це талановиті діти плюс велика невтомна робота вчителів. Чи не найяскравіше ілюструє це приклад (дарма, що позашкільної) станції юних техників. (Про це говорив на нараді її директор Микола Коршун). З одного боку - призові місця практично в усіх напрямках роботи, з іншого - справжні фінансові лещата: фінансується практично тільки зарплата та енергоносії. Основні спонсори закладу - керівники гуртків. Це про них (зокрема, про таких, як керівник картингістів Володимир Примаченко) говорять «працює за велінням душі». У немалу проблему виросло питання дитячого харчування (про це говорили у своїх виступах директор гімназії Олександр Щербина та його колега зі Щорського навчально-виховного комплексу Андрій Мельник). На кошти, котрі виділяються (на одного учня в день нема й 3 грн.), нормально нагодувати молодших школярів неможливо. СЄС у своїх приписах постійно зазначає: не виконуються норми харчування. Посприяти у вирішенні цієї проблеми освітяни просили начальника фінансового управління ОДА.
Про підготовку дітей до школи (нині це особливо актуально - у початковій школі впроваджуються нові предмети, зокрема, іноземна мова) зазначали в своїх виступах вчителька початкових класів Щорського навчально-виховного комплексу Людмила Задоріна, вчителька іноземної мови ЗОШ №2 Олена Іллєнко. Заступник директора Тур`янської ЗОШ Олена Гончаренко розповіла про те, як у школі впроваджується педагогчна спадщина В.Сухомлинського.
Закінчення конференції було традиційно урочистим і хвилюючим - вручення нагорд, подарунків (серед них - мультимедійні дошки) кращим педагогам і колективам і прийом в освітянську сім`ю нового поповнення (в район приїхали 4 молоді вчителі).
... Залишається тільки приєднатись до теплих побажань педагогам, що звучали на зібранні: здоров`я, творчості, нових перемог і досягнень - попри всі негаразди і труднощі.
Марія ІСАЧЕНКО
Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий