четверг, 6 сентября 2012 г.

Скільки треба коноплі для кримінальної справи?

Минулого тижня до редакції завітав мешканець Щорса О.К.Закружний. Він від імені групи сусідів запропонував привернути увагу громадськості до випадку, який стався нещодавно у нашому місті. На одній з вулиць свого часу оселилася молода сім`я Козянко - чоловік, дружина і діти. Купили вони хату, яка стояла на занедбаній, зарослій ділянці.
І ось до них прийшли співробітники міліції й заявили: ми шукаємо посіви наркотичних рослин. Дійсно, просто на вулиці перед двором Козянків, поміж бур`яну, було знайдено скількісь там невеличких стеблин. Це і стало підставою для правоохоронців заявити претензії правового характеру на адресу господаря. Мовляв, він порушив закон тим, що біля його двору із землі повилазила ота нечисть. І хоча Дмитро Козянко навідріз заперечує свою причетність до незаконних дій, люди у формі з недовірою поставилися до його слів. Сусіди ж не вірять у злий намір Дмитра Козянка, бо знають його з хорошого боку й висловлюють йому побажання виправдатися й довести свою невинність.
Коментар стосовно цієї ситуації ми взяли у відомого місцевого адвоката М.М.Бурдюга. Після ознайомлення з обставинами справи, він зауважив: дійсно, згідно із законодавством передбачене покарання за посів або вирощування тих таки маку чи конопель. Проте суд обов`язково враховує при розгляді справи низку моментів, зокрема - наявність у підсудного умислу вчинити злочин. Також необхідно встановити, чи дійсно людина свідомо висівала насіння наркотичних рослин або вирощувала їх (тобто удобрювала ділянку, прополювала, поливала тощо). Стосовно всього цього законом передбачені відповідні роз`яснення. Загалом же очевидний сумнів у свідомому вирощуванні коноплі людиною може виникнути хоча б через те, що росте все не десь у дворі, замасковане хащами та бур`янами, а просто на вулиці, перед очима у безлічі громадян. Чи наявним є за таких умов склад злочину - питання риторичне...
P.S. Редакція пропонує керівництву
райвідділу міліції прокоментувати цю
ситуацію в наступному номері «Променя».

Комментариев нет:

Отправить комментарий