четверг, 6 сентября 2012 г.

Щорсівщина квітла вишиванками

Заходи з нагоди 21-ої річниці Незалежності України розпочалися святкуванням Дня прапора. Зранку, 23 серпня, колона легкоатлетів та автомобілістів (прикрашена кольорами неба і житнього поля) з`явилася на міських вулицях, а потім зупинялася і на центральній площі, і навпроти районного Будинку культури.













Тут, власне, і проходила урочиста церемонія підняття головного стягу України. Сотні глядачів й учасників цього красивого дійства відзначали його значимість і силу. Зрештою, ніколи все не забудуть Аліна Товстиженко, Станіслав Федченя та Аліна Сорока. Їм вручили паспорти громадянина України.
Продовженням свята прапора став День Незалежності. Офіційна частина розпочалася привітаннями голів райдержадміністрації й райради Олександра Грабовського та Івана Орди, голови районної ради Добруського району (Білорусь) Олександра Борсякова, голови Новозибківського району (Росія) Валентини Кірєєвої. До речі, окрім названих високопосадовців, цього дня у Щорсі перебували й директор паперової фабрики з Добруша Олександр Мартинов, заступник голови районної ради Стародубського району (Росія) Олександр Алєксєєв, звідти ж начальник соціального відділу Олена Мамедова, інші поважні гості. Серед них - головний обласний фінансист Валерій Дудко з красунею-дружиною Наталією (її вишиванка явно відрізнялася від усіх інших), керівники і представники підприємств, організацій району, громадські і політичні діячі.
А тим часом на майданчику перед БК розташувалася маленька часточка країни - експозиції сільських і міської громад. Вони квітли, вигравали усіма кольорами серпневого літа. Вишиті ікони, серветки, скатертини, сорочки, спідниці - їх треба було побачити! - Справжнє диво, справжня казка, - так відгукнулися про представлені вироби авторитетні у нашому краї Тетяна Молчанова й Тетяна Якименко.
До деталей продуманим, оригінальним й різнобічним назвали учасники і глядачі свята епізод демонстрації рушників 57 населених пунктів Щорсівщини.
- Які мистецькі шедеври створили наші вишивальниці, - не приховували свого зачарування усі, хто споглядав цей епізод.
Вартими уваги й замилування знову стали наші «Ягідки», вокалісти БК. Душу радували їхні номери, їхній талант. І лише, як завше, за «кадром» зоставалися організатори й автори сценарію заходу. Можемо відверто їм повідомити: «Із завданням справилися відмінно».
Олена КОМПАНЕЦЬ
Фото автора та Леоніда ШЛОМИ

***
До початку конкурсу (серед закладів громадського харчування міста) «Пани та паненята - тож вареників смачненьких повненькі горнята...» ще залишався час, а охочі до вареників уже шикувалися в черги. Саме вони й мали визначити, у кого смачніші. (Щоб взяти участь у дегустації, треба було просто віддати кухарям талон - вони видавалися безкоштовно. За кількістю талонів і визначали переможця).
Забігаючи наперед, можна сказати, що це було справжнє вареничне свято. «Десяточка» приготувала їх, зокрема, з вишнями, яблуками, «ліниві» - з петрушкою і грибами, «Галина» - класичні з картоплею, «Старий замок» урізноманітнив традиційний асортимент варениками з начинкою з язика, «Вітамінка» - з лівером, капустою, ВПУЛГ - з ожиною та (за старовинним рецептом) з сушеними грибами і маком.
По-панськи виглядали приготовані на пару вареники ресторану «Візит» (їхнім козирем було сирне тісто). І на смак були теж панські. Особливо з персиками. До вареників більшість конкурсантів подавала соуси. Дегустатори були у захваті. Згідно з талончиками найбільше їх проголосувало за «Вітамінку», далі - «Десяточка», «Візит» та ВПУЛГ (у них - порівну), «Старий замок», «Галина».
Розкішною вийшла презентація виробів майстрів вишивки. Чільне місце у ній посідали давні рушники, вишиті ще за прабабусиними правилами. Такий, зокрема, експонували смячане: майстриня зазначила на ньому дату вишивання: 1912 рік. Не менш цікавою була композиція староборовлян - з прадавніми символами. Радував віночок з рушників, зібраних гімназією, рушники гірських, кучинівських, староруднянських, хотуницьких, тур`янських, клюсівських, іванівських майстринь.
Було представлено багато вишиваних (нитками і бісером) ікон. Від уже звичних, таких, скажімо, як у Ніни Бохан (Суничненська сільрада), Валентини Шпонарської (Щорс), Світлани Коротиш (Єлінська с/рада), Валентини Чорнобай (Сновська с/рада), а також великощимельські, зарічанські, жовідські - до нового типу, коли до зображеного святого лику вишивається тільки обрамлення. Такі роботи, зокрема, представила щорсівчанка Тетяна Заклевська, матушка з Низківки Сніжана Дьяконеску.
Розквітало містечко майстрів і від вишиванок. Вони були представлені на експозиції (зокрема, чепелівський сільський голова Марія Мороз презентувала вишиті мамою - для неї і братів, а студентка з Тихонович Ірина Чечко - вишиту власноруч), у них були одягнені учасники. А серед них - багато молодих. Скажімо, подружжя Юлія Михно та Олександр Федосеєнко ( вишивають обоє) з Нових Борович, дев`ятикласниця Ольга Товста з Рогізок. З-поміж виробів народних умільців привертали увагу паперові птахи петрівської одинадцятикласниці Аліни Селютіної, «випалені» картини щорсівчанина Володимира Свириденка, а всіх учасників просто важко перелічити. Високу якість, оригінальність виробів вихованців СЮТу визнавали навіть найприскіпливіші.
Дехто з відвідувачів містечка майстрів не відмовив собі у задоволенні придбати виріб, що припав до душі. Але продавалося далеко не все представлене для огляду.
Марія ІСАЧЕНКО
Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий