среда, 5 сентября 2012 г.

У Щорсі танцювали поляки

Цього разу у фестивалі «Поліське коло» брали участь фольклорні, хореографічні колективи, духові оркестри із Чернігівської області, національно-культурні товариства, колективи з Броварів, Києва, Харкова, Польщі, Сербії, Хорватії, Росії, Білорусі.







Наш Щорс приймав у рамках фестивалю колектив з Польщі «Остроленки» (керівник – Г.Біалобжевскі). Він був заснований ще в 1984 році, брав участь у багатьох державних конкурсах. На Україні колектив вперше, їм дуже сподобалася наша гостинність. За тиждень перебування на Чернігівщині митці встигли не тільки виступити з концертами в райцентрах, а й відвідати Любечський фестиваль «Київська Русь». Супроводжували їх під час гастролей начальник управління культури, спорту і туризму м.Остроленки А.Сошінська та директор Остроленського центру культури Б.Петковський.
На розсуд наших глядачів були представлені народні танки Польщі, пісні та сюїти і, звичайно, яскраві народні костюми. Цікаво було знаходити спільне і відмінності в національних традиціях наших народів. Зокрема, в дівочі коси полячок вплетена червона стрічка, що належить більше російським традиціям.
В кінці виступу колетив «Остроленки» привітали голова райдержадміністрації Олександр Грабовський та начальник відділу культури РДА Наталія Добненко. А поляки на прохання голови РДА та глядачів виконали танок «на біс» і заспівали пісню «Гей, соколи!» популярну не тільки в Польщі, а й в Україні та Білорусі. Зал аплодував стоячи. Серед глядачів було багато молоді. Представники старшого покоління, ділячись враженнями після концерту, говорили: «Дякуємо артистам з Польщі. Вони нагадали нам про наше дитинство, коли наші бабусі одягали такі ж костюми і танцювали такі ж танки. Ми на концерті відпочили душею…»
Лариса МАРТИНЕНКО, фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий