пятница, 24 мая 2013 г.

Щеплення: за і проти

В Україні, за ініціативи ВООЗ, щорічно, починаючи з 2005 року, проводиться Європейський тиждень імунізації під гаслом «Захистіть свій світ - вакцинуйтесь». Його мета – підвищення рівня інформованості населення про захист від інфекційних хвороб за допомогою вакцин, забезпечення здорового старту кожній дитині, безпеки життєдіяльності населення. Багато тисячоліть людство шукало способи захисту від таких страшних інфекцій, як чума, натуральна віспа, холера, дифтерія, кір. Від них вимирали цілі села, міста, навіть цивілізації. Нарешті люди прийшли до висновку, що найнадійнішим захистом є тільки вакцинація – створення штучного імунітету. Це підтверджують численні приклади.


… Смертельною небезпекою туберкульоз є для новонародженого, тому вакцинацію проводять в перші дні життя. Завдяки щепленням проти кашлюку діти сьогодні не помирають від зупинки дихання, тяжкої бактеріальної пневмонії, не залишаються інвалідами (розумова відсталість) в результаті тривалого кисневого голодування під час нападів спазматичного кашлю. Причин смерті від дифтерії багато: задуха, інфекційно-токсичний шок, міокардит, ураження центральної нервової системи. Єдиним способом захисту є щеплення. Смертельно небезпечним захворюванням є правець. Знищити збудника хвороби – правцеву паличку – неможливо. Тому будь-яка травма в побуті може стати фатальною, якщо нема протиотрути. Єдиним захистом є штучно створений імунітет в результаті вакцинації. Разом з вакциною КДП (кашлюк, дифтерія, правець) дитині роблять щеплення проти поліомієліту.
Слід врахувати, що імунітет проти інфекційних захворювань на все життя гарантований після перенесення деяких хвороб – таких, як кір, паротит, краснуха. Але ці захворювання можуть викликати ускладнення. Тож чи варто ризикувати?
Якщо 90-95% людей мають імунітет проти інфекційних захворювань, то формується колективний імунітет. Він захищає дітей, котрим не можна проводити щеплення через стійкі або тимчасові протипоказання. А також захищає дітей, котрі ще не отримали щеплень проти конкретних захворювань, оскільки не досягне віку, в якому вони проводяться. Наприклад, щеплення проти кашлюку дитина отримує в 3 місяці, до цього моменту вона захищена колективним імунітетом.
Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні, дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паратиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення проти цих захворювань поки що в нашій дитячій консультації проводять безкоштовно.
Рішення про щеплення дитини чи відмови від нього приймають тільки батьки або опікуни дитини. Перед тим, як зробити вибір, обов’язково зважте всі «за» і «проти». Звичайно, як у практично будь-якого методу профілактики та лікування у вакцинації є свої недоліки, насамперед, пов’язані з поствакцинальними реакціями. Але користь для кожної конкретної дитини від вакцинації набагато вища, ніж ймовірність розвитку тих або інших ускладнень. Якщо вас запросили в дитячу консультацію на щеплення, дитину обов’язково огляне лікар. Але можливі і дуже незначні симптоми хвороби, наприклад, ГРВІ, на які тільки мама (чи тато) може звернути увагу. Якщо дитина відмовляється від їжі, довше звичайного спала або дуже вередлива, скажіть про це лікарю. Також лікар надасть вам форму інформованої згоди та оцінки стану дитини. Форма заповнюється одним із батьків. Після щеплення дитина знаходиться в дитячій консультації протягом 30 хвилин під наглядом лікаря, і тільки потім може йти додому.
Кожний день в світі народжується 130 млн. дітей, із яких біля 12 млн. помирають в віці до 14 років. Приблизно 9 млн. гинуть від інфекційних захворювань, 3 млн. із яких від тих інфекцій, проти яких є вакцини, але вони не були зроблені!
Пам’ятайте: попередити захворювання легше, ніж лікувати! Нехай ваша дитина буде здорова!
О.ШАРПАН,
завідуюча дитячою консультацією

Комментариев нет:

Отправить комментарий