среда, 15 мая 2013 г.

Начальник відділу культури та туризму РДА Наталія Добненко: «Наша місія – почесна і відповідальна»

Нинішнє свято працівники культури зустріли з певними успіхами. Дитячий зразковий танцювальний колектив «Ягідки», очолюваний Заслуженим працівником культури України - талановитою і енергійною Світланою Горбатович (на знімку) – успішно виступив на європейській сцені Міжнародного конкурсу-фестивалю дитячої та юнацької творчості «Свято весни - 2013» (м. Тепліце, Чехія), де здобув переконливу перемогу - І та ІІ премії у двох різновікових групах.


Завойовує собі добру славу і дитячий зразковий вокальний колектив «Світлячок» ( керівник Ольга Сенченко), який виборов Гран - прі, 3 перших та 1 другу премії у VІІІ обласному молодіжному фестивалі виконавців народної та естрадної пісні «Твої таланти, Деснянський краю»( м. Ніжин), 2 перші, 2 другі,4 треті місця у відкритому міжнародному молодіжному фестивалі «Солов`їна родина» (м. Городня).
22 березня пройшов творчий звіт художніх колективів та аматорів народного мистецтва Щорського району «А нам рости, а нам цвісти!», в якому взяло участь 377 чоловік, 90% дітей та молоді, 19 аматорських колективів, з них 8 новостворених. Виступ наших аматорів отримав високу оцінку компетентного журі. Напередодні свята 7 колективів захистили своє право на почесні звання «народних» та «зразкових». Нині йде активна підготовка до ІІ районного фестивалю дитячої творчості «Веселкове дитинство», який пройде 1 червня у Міжнародний день захисту дітей. Серед очікуваних значних подій культурного життя - проведення V обласного фольклорного фестивалю-конкурсу ім. В.Полевика в Щорсі та Займищі (фестиваль заплановано на 23 червня).
Вихованці дитячої музичної школи ім. Н. Г. Рахліна активно брали участь в обласних конкурсах о та олімпіадах, отримали 11 дипломів на обласних олімпіадах, з них 3 – першого ступеня, 8 - третього ступеня.
Користувачами Щорської ЦБС є майже 15 тис. жителів району. За підсумками обласного конкурсу «Краща бібліотека 2012 року» - Кучинівська бібліотека – філія, яку очолює Ковалевська Л.Г. , посіла 1 місце серед сільських бібліотек області. Центральною бібліотекою до 90 річчя створення району спільно з газетою «Промінь» започатковано рубрику з історії краю.
Результатом активної краєзнавчої та видавничої діяльності центральної бібліотеки є створення 18 буклетів з авторськими туристичними маршрутами по населеним пунктам району «Моє коріння тут, у цьому краї». Працює сайт Щорської ЦБС.
Якісні різноманітні фонди та експозиції Щорського історичного музею допомагають жителям району у вивченні історії рідного краю, народознавства, археології, етнографії, широко висвітлюють події Великої Вітчизняної війни, партизанського руху на Щорсівщині, тощо. Працівниками музею ведеться активна виставкова робота.
На превеликий жаль так званий «формульний» підхід у видатках на культуру, призводить до того, що держава забезпечує заклади культури лише видатками на заробітну плату та енергоносії, і то приблизно на півроку, а забезпечення решти потреб галузі лягає на місцевий бюджет. Лише завдяки підтримці районної влади, депутатського корпусу районної ради та сільських рад заклади культури як у місті, так і на селі продовжують працювати. Слід відмітити, що в минулому році виконано капітальний ремонт Великощимельського клубу, проте залишається гострою проблема ремонту приміщень, особливо на селі, де кожен четвертий заклад потребує ремонту. Альтернативним джерелом фінансування закладів культури є надання платних послуг – 20 різноманітних послуг надається в закладах культури району, що дозволило в минулому році залучити до спец рахунків майже 200 тисяч гривень. Серед кращих по наданню платних послуг Кучинівський сільський клуб, Тихоновицький, Петрівський, Рогізківський, Сновський будинки культури, Тур`янська, Кучинівська та Великощимельська бібліотеки - філії. До речі, декілька років поспіль Щорський район займає перше місце по наданню платних послуг на душу населення і друге – на заклад культури.
Щорсівщина завжди вирізнялась високим рівнем та різноманітністю культурно – мистецького життя. Запорукою нинішніх досягнень працівників культури стала творча праця культпрацівників-ветеранів, таких як Н.В. Квятковська, Г. С. Дідик, В.І.Трофименко, Л.І. Корінь, В.М. Спускан,О.І. Петрик та інші. Низький уклін вам, ветерани, за ваш труд, здоров`я і довголіття.
Цьогорічне свято працівників культури та майстрів народного мистецтва співпало ще з одним – Міжнародним днем музеїв, що, можливо, є символічним – адже саме на працівниках культури, зокрема, на працівниках музеїв, лежить відповідальна і почесна місія - збереження культурної , історичної та національної спадщини краю, а це гарантія безсмертя будь – якої країни.

Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий