понедельник, 20 мая 2013 г.

Єднання поколінь, єднання сердець

Цьогорічна урочиста хода вулицями міста продемонструвала учасникам святкування 68-ї річниці Великої Перемоги єднання поколінь, єднання сердець.
Ще в першій половині минулого століття відгриміли останні канонади Великої Вітчизняної війни. Але пам’ять поколінь збереглася на генетичному рівні й досі. З однаковим хвилюванням у колонах ішли ветерани й сьогоднішні школярики. Однаково гордилися свою Батьківщиною і дідами-прадідами, які вибороли-вистраждали Перемогу.










Під урочисті звуки духового оркестру карбували крок ветерани війни (як мало їх залишилося) й маленькі учасники зразкового танцювального колективу «Ягідки» (у камуфляжних костюмах вони уособлювали нашу армію). Під Державним прапором та червоними знаменами Перемоги рухалися держслужбовці, школярі, учні ВПУЛГ, представники трудових колективів, а також правоохоронці, митники, прикордонники та інші. Колона ліквідаторів аварії на ЧАЕС цього разу розгорнула свій стяг із власною символікою. Юні моряки несли в руках портрети дев’яти Героїв Радянського Союзу та трьох повних кавалерів ордена Слави – вихідців із нашого району.
Участь в акції «Герої в сім’ї» взяли працівники локомотивного депо та інших колективів, які несли в руках портрети своїх батьків і дідів, котрі воювали на фронтах війни, але не дожили до 68-і річниці Перемоги. Але 9 Травня вони ніби були з нами в колоні, раділи з нами ясному сонечку, безхмарному небу, білопінню садів. Доземно вклоняємося вам, солдати Перемоги!
Рух колони на кілька хвилин завмирає біля Пам’ятного знаку загиблим у роки війни. До підніжжя лягає гірлянда слави, до Вічного вогню – живі квіти. Хода вулицями міста наближається до основного місця дійства у лісопарку. Під щемні звуки пісні «Степом, степом» до братської могили покладають весняні квіти. Урочистий мітинг, присвячений Дню Перемоги, розпочинає виступ помічника народного депутата України І.О. Рибакова – А.М. Ладного. Вітаючи від імені нардепа ветеранів, усіх присутніх, він зичить мирного неба над головою.
Голова РДА О.В. Грабовський називає 9 Травня днем честі і слави наших батьків, дідів і прадідів. З болем розуміємо, що з кожним роком усе менше й менше залишається учасників і свідків тих подій. Але з нашої пам’яті ніколи не зітруться ті буремні події. За мужність, самопожертву, можливість повоєнним поколінням жити під мирним небом дякував ветеранам міський голова Р.І.Зуб. Він також зачитав присутнім вітальну телеграму від депутата Держдуми Росії, нашого земляка Д.Є. Горовцова. Член Президії районної організації ветеранів О.С. Жерденко привітав усіх зі святом і побажав здоров’я і довголіття.
Від учнівської молоді Валерія Баширова (школа №1) дякувала солдатам Великої Вітчизняної війни за те, що вистояли і перемогли. Велика вдовиця Україна втратила багато своїх синів і доньок, тож «…ми засуджуємо тебе, війна!» Начальник локомотивного депо В.Б. Зайончковський від імені Генерального директора Укрзалізниці вручив Почесну грамоту й премію колишній працівниці депо, учасниці бойових дій А.Ф. Колмаковій.
Найменшенькі учасники мітингу внесли помітне пожвавлення й оптимізм, віру в майбутнє, дзвінкоголосо дякуючи всім, хто загинув «за вас і за мене, за всю Україну», бажаючи здоров’я живими ветеранам.
Поминальна служба за загиблих та померлих воїнів, яку відправив благочинний церков Щорського району отець Павло, оспівувала духовний патріотизм, приклад для наслідування наступних поколінь. «Хай Господь своєю милістю дарує воїнам довголіття, наснагу, бажання жити. Земних вам благ і небесних. А хто лежить у святих могилах, тому хай Господь дарує святість», - закінчив свою проповідь отець Павло.
По закінченні мітингу розпочалося народне гуляння. Самодіяльні артисти районного Будинку культури виступили з великим концертом. Ветерани їли під фронтові 100 грамів солдатську кашу, хто хотів – скуштував шашлик та інші кулінарні вироби кооператорів і приватних підприємців. Любителі спорту на районному стадіоні уболівали за футболістів. Поступово свято розлилося по всьому місту. І довго ще лунали здоровиці та застільні пісні, серед яких переважала воєнна тематика. Їх однаково люблять і знають літні люди, молоде покоління.
Валентина ВОЛОКУШИНА
Фото Леоніда ШЛОМИ

Комментариев нет:

Отправить комментарий