пятница, 24 мая 2013 г.

Відсіялися!

Ще на 17 травня прогноз посіву ярих культур було виконано на 102 відсотки. Було намічено посіяти 9341 га, а сьогодні вже під яриною 10861 га. Наш кореспондент цікавиться у начальника виробничого відділу управління агропромрозвитку РДА Н.О. Дятел, яким культурам віддали перевагу сільгоспформування району.


- Прогнозували, що ярі зернові займуть 7358 га, а нині під ними вже 8974 га, що становить 122%. Традиційну для наших господарств культуру – овес – посіяло лише 6 псп на загальній площі 415 га. Збільшили до 1844 га посіви люпину вузьколистого (планували 1570). Королевою наших посівів можна сміливо назвати кукурудзу, яку вже посіяли на 6325 га й продовжують сіяти. Це, до речі, 160 відсотків до прогнозуваного. Гречку вирощують пп «Нива-імпульс»,псп «Стиль» і «Яна Плюс». Уперше в районі в псп «Турчанка» посіяли сою. До нових культур також слід віднести ярий ріпак (кользу), який нині вирощує псп «Прогрес».
- Дай Боже, щоб ці екзоти прижилися і родили на наших землях. А як справи з традиційними для Щорсівщини культурами?
- Повертаємося до вирощування картоплі. Чотири господарства посадили її на 89 га. Радує, що цьогоріч уперше за багато років відновлюємо вирощування такої культури як льон. Він займає 192 га. Щоправда, це не льон-довгунець, а льон-кудряш – олійний сорт.
- Надіє Олексіївно, господарства району постійно нарощують обсяги внесення мінеральних добрив.
- Дійсно, нинішнього року закуплено міндобрив 1424 т діючої речовини, або 95 кг на гектар. На площі 1200 гектарів ріллі внесено вже 970 тонн діючої речовини. Усі, хто сіяв кукурудзу, застосовували мінеральні добрив. Усього дев’ять сільгоспформувань закупили поживу. Двічі підживили псп «Яна Плюс», «Прогрес», «Турчанка» і СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Ведеться робота по догляду за посівами.
- У яких господарствах було найкраще організовано весняні польові роботи?
- Непогано спрацювали всі господарства, але особливо хочеться відзначити псп «Чепелівське», «Яна Плюс» та СТОВ «Щорссільгоспсервіс». Першими закінчили весняну сівбу псп «Сновський», «Прогрес», ім.Ватутіна, «Чепелівське», Яна Плюс», ТОВ «Щорсагроімпульс», пп «Нива-імпульс», СТОВ «Щорссільгоспсервіс».
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяла
Валентина ВОЛОКУШИНА

Комментариев нет:

Отправить комментарий