понедельник, 17 декабря 2012 г.

Вітчизняне правосуддя – на порозі змін

Двадцятого листопада нинішнього року вступив у дію новий Кримінально-процесуальний Кодекс України. Цим документом суттєво розширено права громадян та висунуто більш високі вимоги до професіоналізму співробітників правоохоронних органів. У значній мірі зміни торкнуться і системи судочинства. Детальніше про нововведення читачам «Променя» розповів голова районного суду М.М. Валевач.

- Яким чином новий КПК вплине на роботу місцевого суду?
- Передовсім зауважу, що станом на 12 грудня в районному суді не винесено жодного вироку за новим Кодексом. Причина – ще не надходили справи на розгляд. Тож коментувати нюанси застосування нових норм кримінального законодавства зарано. Однак відразу зауважу, що судова гілка влади вже зазнала певних змін. Скажімо, суддю райсуду З.О. Шаповал призначено зборами суддів слідчим суддею. Саме в її компенсації – видача санкцій на арешт підозрюваного у злочині та проведення обшуку, відсторонення від роботи тих посадовців, які підозрюються в порушенні закону, ухвалення рішення про слухання справи у закритому режимі тощо. Це дуже відповідальна і велика за обсягом робота.
Ще одне серйозне нововведення – участь у судовому процесі присяжних. Відтепер розгляд кримінальних справ, де за статтями обвинувачення передбачені терміни покарання понад 10 років, проводитиметься двома професійними суддями і трьома присяжними. У кожному конкретному випадку необхідних представників суддівського корпусу та групи присяжних визначатиме комп’ютерна програма. На Щорсівщині органами місцевого самоврядування затверджено список з 21 присяжного. До певної міри їхня роль – це відродження практики залучення до судочинства народних засідателів у радянські часи.
- Що принципово нового передбачає КПК у редакції 2012 року?
- Повний його аналіз займе надто багато часу, але коли торкнутися головного, то варто згадати декілька моментів. Ним передбачено значно ширше коло варіантів обрання запобіжного заходу для підозрюваного в злочині – щоб не садовити людину через дрібну крадіжку за грати на час слідства, її можна відправити на домашній арешт, випустити на поруку, під грошову заставу. Також перестало грати важливу роль визнання вини самим підозрюваним. (Передбачається, що віднині у правоохоронців не буде мотиву «вибивати зізнання»). Кодекс спонукає слідчі органи більш якісно працювати над збиранням доказів вини підозрюваного. До речі, тепер адвокат має рівні права зі слідчим на збір доказів, але в своєму випадку – в інтересах підзахисного. Загалом же попередній висновок стосовно ефективності тих чи інших норм нового КПК фахівці зроблять приблизно через рік, ґрунтуючись на судовій практиці.
- Якщо б була можливість звернутися до законотворців – депутатів Верховної Ради, що б Ви їм сказали?
- Обов’язково керуватися при ухваленні законів реаліями нашого життя. На жаль, так буває не завжди. Наведу один конкретний приклад. Цьогоріч зазнав змін Закон про виконавче провадження – відтоді у матеріалах позову повинен вказуватися ідентифікаційний код відповідача. Здавалося б, це дрібниця, але які проблеми вона спричинила! Скажімо, жінка подає до суду на свого колишнього чоловіка для стягнення аліментів. Він живе десь у Києві й на судовий розгляд не з’являється. Суддя ухвалює рішення на користь позивачки, матеріали скеровуються до виконавчої служби, але там не приймають виконавчий лист через відсутність коду чоловіка. Дізнатися ж його неможливо – податкова інспекція не дає, посилаючись на конфіденційність інформації, а сам відповідач, звісна річ, теж не налаштований сприяти колишній дружині в цьому питанні. У підсумку мати не отримує грошей на дитину. І що робити суду далі в такій ситуації?
- Чи повністю готовий колектив суду до роботи за новим КПК?
- Вважаю, що так, хоча тієї ж таки роботи в сфері документообігу відчутно додасться. Щоправда, не це головне. Коли гортаєш матеріали справи, не бачачи людину, може здатися, що дуже легко винести вирок. Проте коли під час процесу дивишся на підсудного – не все так просто. Як визначити, скільки часу йому треба на перевиховання? Бо й справді – декому вистачає провести за гратами лише добу, а іншому – й п’яти відбутих строків покарання не достатньо…
Загалом цього року в місцевому суді розглянуто 132 кримінальні справи, 814 справ про адміністративні правопорушення, 340 – цивільних, 45 – за КАСУ, 68 – у рамках кримінального судочинства. Наразі працюють троє суддів, одна посада є вакантною.
- Сьогодні – професійне свято працівників суду України. Що вважаєте за необхідне сказати своїм колегам?
- Передовсім побажати життєвого оптимізму й міцного здоров’я, сили духу та злагоди у сім’ях.
Наша місія не є легкою, але без її виконання українське суспільство не зможе досягнути своєї головної мети – побудови правової держави, де б панували принципи справедливості й торжества закону. А колективу районного суду хочу висловити глибоку вдячність за щоденну й копітку працю, за відданість професії, за чітке усвідомлення своєї відповідальності за доручену справу.
- Дякую за розмову.
Інтерв’ю взяв Олег МІРОШНИЧЕНКО

Комментариев нет:

Отправить комментарий