понедельник, 24 декабря 2012 г.

Реальні гроші – для селян

Державна політика в сфері підтримки агропромислової галузі ще не так давно зосереджувалася переважно на фінансових вливаннях для сільгосппідприємств. Чи призвела така практика до покращення добробуту простого народу на селі – питання дискусійне.
Принаймні, ще ніхто не бачив доярку чи тракториста за кермом блискучого джипа… Але цьогоріч у рамках державного проекту «Відродження скотарства» селянам таки дісталася дещиця від бюджетних коштів - за утримання та збереження молодняка великої рогатої худоби і на відшкодування витрат із закупівлі установки індивідуального доїння.
Як розповіли «Променю» в управлінні агропромрозвитку райдержадміністрації, нинішнього року пріоритетом у використанні бюджетних коштів стало фінансування дотації за молодняк. Подібний підхід разом з деякими іншими факторами дозволив до певної міри призупинити тенденцію падіння поголів’я ВРХ у господарствах населення. За шість місяців було зареєстровано 657 звернень громадян по такого роду державну допомогу. (З них 410 – вперше, 236 – повторно, 11 – по набутій худобі). Загалом нараховано 331 тис. 750 грн. дотацій. За кількістю звернень лідирують такі громади, як Кучинівська (70), Тихоновицька (56), Рогізківська (53), Новоборовицька (43), а найменш зацікавленими виявилися мешканці Клюсів (4) та Заріччя (6). Щоправда, варто зауважити: селяни ще не отримали обіцяних грошей за жовтень (52 тис. грн.) і листопад (32250 грн.). Державна програма повинна діяти і в наступному році. Постанова Кабінету Міністрів, якою регламентовано порядок виплат, протягом терміну дії зазнавала змін вже 5 разів з огляду на зауваження громадян та органів влади місцевого рівня. Зокрема, якщо спочатку дотацію не могли отримувати власники худоби у місті, то зараз така перепона знята, й 21 мешканець Щорса теж подав заявку на участь у програмі,. Тобто уряд оперативно вдається до регулювання ситуації в залежності від практики застосування діючих норм.
Станом на 1 січня 2012 року на Щорсівщині у господарствах мешканців сіл нараховувалося 3751 голова ВРХ (в тому числі 3330 корів), 2582 свині, 665 овець та кіз, 740 коней, 45498 – птиці. У Щорсі дані наступні: 210 ВРХ (корів – 161), 189 свиней, 179 овець та кіз, 14 коней. Наведені цифри не є остаточними й підбиваються розрахунково.
Наостанок слід додати, що важлива роль в оформленні документів для отримання громадянином дотації за збережений молодняк належить сільрадам. Тому працівники органів місцевого самоврядування повинні належним чином ставитися до проведення відповідного обліку в межах громад.

Комментариев нет:

Отправить комментарий