понедельник, 24 декабря 2012 г.

Про дешеві ліки

Органи державної влади протягом останніх років приділяють велику увагу ціноутворенню на лікарські засоби. У результаті чого в аптеках на частину медикаментів ціни регулюються Постановами Кабінету Міністрів. Але мають випадки необґрунтованого завищення вартості ліків виробниками, в результаті чого вони коштують в Україні дорожче, ніж у сусідніх країнах. З метою розв’язання цієї проблеми Кабінетом Міністрів у квітні цього року прийнято постанову «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Цим кроком запроваджено механізм введення референтних цін, в результаті чого ціни будуть економічно вмотивованими та відповідати вартості аналогічних препаратів у таких країнах як Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Литва та Молдова.


Дія пілотного проекту поширюється на найбільш популярні ліки від гіпертонії, діючими речовинами в яких є амлодіпін, бісопролол, лізінопріл, метопролол, небівалол, фенігідін, еналапріл. А це означає, що хворі будуть мати можливість систематично лікуватися, завдяки чому зменшиться кількість таких важких ускладнень як інсульт, інфаркт і знизяться показники смертності від серцево-судинних захворювань.
На сьогодні на всі лікарські засоби, які включені до реєстру тих, що підпадають під дію пілотного проекту, наказом МОЗ України від 31.08.2012 ­р. №672 встановлено граничну ціну для реалізації, яку аптеки не можуть перевищувати. В результаті цих заходів роздрібна вартість деяких лікарських засобів знизилася від 10% до 20%.
У вересні розпочалася реалізація ІІ етапу пілотного проекту, який передбачає здійснювати часткове відшкодування вартості ліків хворим за рахунок бюджетних коштів. Отримати відшкодування можна буде лише при наявності рецепту лікаря – терапевта або кардіолога. Такий рецепт дійсний впродовж місяця. На Чернігівщині обласне управління охорони здоров’я уклало угоду з ОКП «Ліки України». В усіх аптечних закладах цього підприємства (у Щорсі їх два) можна отримати консультацію з питань запровадження пілотного проекту.
У ньому зазначені найбільш популярні лікарські засоби, які мають важливе соціальне значення. Успішне вирішення такого питання стане початком для впровадження в Україні механізму зниження вартості й інших лікарських засобів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий